• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.06.2017

16:49

ARHEOLOZI SRBIJE I AUSTRALIJE NA ISTOM ZADATKU: Počinje iskopavanje u Glacu kod Sremske Mitrovice!

Društvo

ARHEOLOZI SRBIJE I AUSTRALIJE NA ISTOM ZADATKU: Počinje iskopavanje u Glacu kod Sremske Mitrovice!

Podeli vest

Arheološki institut u Beogradu i Sidnejski univerzitet počinju iskopavanja na palati iz kasnog antičkog perioda u Glacu, u okolini Sremske Mitrovice

Za iskopavanja ove godine izdvojeno je tri miliona dinara, a ministarstvo kulture finansiralo je projekat sa više od milion dinara, dok su veći deo novca obezbedili partneri iz Australije.

Ministar kultura Vladan Vukosavljević kaže da je reč o međunarodnoj saradnji stručnjaka sa Arheološkog instituta i Sidnejskog univerziteta koji će zajedno raditi na iskopavanju, a u timovima će biti i studenti iz Sidneja i studenti arheologije iz Beograda.

Arheolozi: Glac ugrožen od divljih kopača

Jelena Šarović koja će učestvovati u timu Sidnejskog univerziteta kaže da je najmlađi član tima, da je nedavno završila studije i da joj je posebno drago što će njen prvi arheološki projekat dešava u zemlji u kojoj je rođena.

Arheolog Stefan Pop Lazić kaže da je lokalitet Glac ugrožen što od strane divljih kopača, a deo su obradive površine, te da očekuje da već za nedelju,, dve imaju prve rezultate sa iskopavanja.

- Moguće je da se na tom lokalitetu radi o carskoj palati i očekujemo dobre rezultate - rekao je Vukosavljević.

On se zahvalio ambasadorkui Australije u Srbiji Džuliji Fini koja je doprinela da se projekat realizuje.

Fini kaže da je zajednički projekat značajan korak u razvoju bilateralne saradnje, te da se unapred raduje velikim rezultatuima. 

Šef arheološkog tima biće prof. Ričard Majls sa Sidnejskog univerziteta koji kaže da se došlo do saznanja da se na arheološkom nalazištu Glac rimski imperator Maksimijan podigao platu za svoje roditelje.

- Radujemo se saradnji na iskopavanju i očekujemo dobre rezultate - rekao je Majls.

On je dodao da ovo nije kratkoročni projekat, da će trajati pet do deset godina.

Tanjug

Gradski menadžer Goran Vesić zahvalio se svima koji su doprineli da dođe do realizacije projekta, a posebno ambasadorki Australije za koju kaže da je mnogo doprinela razvoju dobrih odnosa dve zemlje.

Šta je projekat 'Glac'?!

Projekat 'Glac' podrazumeva arheološko iskopavanje, naučnu interpretaciju i konzervaciju, kao i osnivanje škole arheologije u kojoj će se obučavati srpski, australijski i drugi inostrani studenti. 

Planirano je i otvaranje arheološkog parka sa ciljem da se najsavremenijim metodama predstavi bogatstvo antičkog nasleđa na ovom prostoru, podigne svest o važnosti očuvanja kulturne baštine i podrži turistički i ekonomski razvoj lokalne zajednice. 

- Australija i Srbija su udaljene zemlje, ali zahvaljujući ljudima kao što je ambasadorka mi imamo blisku saradnju, zato mi je drago što će biti jedan od studenata koji će učestvovati na projektu - rekao je Vesić.

On je ukazao da će na projektu raditi i Jelena Šarović, čiji su roditelji iz Niša otišli u Australiju da rade.

- Ovakvi projekti nam omogućavaju da ljudi koji su otišli iz zemlje, koji žive širom sveta vraćaju u zemlju poslom i da rade ovde - pojasnio je on.

Kako kaže ovakvi projekti pomažu da da se otkrije arheološko blago, ali i za razvoj turizma, jer to može da bude turistička atrakcija. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija