• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - J. M.

27.06.2017

16:56

OPREZ, SRPSKE TURISTE PLJAČKAJU NA PLAŽAMA U GRČKOJ! Letovališta na Egejskom moru puna beskrupuloznih lopova!

Društvo

OPREZ, SRPSKE TURISTE PLJAČKAJU NA PLAŽAMA U GRČKOJ! Letovališta na Egejskom moru puna beskrupuloznih lopova!

Podeli vest

Na desetine naših turista pokradeno pošto su im, u vreme dok su bili na plaži, pljačkaši obili kola specijalnim dekoderima... Najviše pljački na poznatoj plaži Karidi na Sitoniji, gde su za vikend mnogi Srbi bili žrtve lopova

Srpski turisti u Grčkoj nalaze se na meti beskrupuloznih lopova koji ih pljačkaju po plažama. Samo od početka ove sezone na desetine Srba pokradeno je pošto su im pljačkaši obili kola specijalnim dekoderima u trenucima dok su se kupali.

Spretni lopovi i lenja policija

Jedan od naših turista koji je doživeo da ga grčki lopovi pokradu kaže da je čak i posle pljačke doživeo pravu golgotu.
- Bili smo na plaži i kada smo se vratili na parking, videli smo da su nam lopovi odneli sve iz kola. Srećom, nismo ostavili pare, ali su nam uzeli nešto odeće i radio. Međutim, poseban problem nastao je kada smo nazvali policiju. Na celoj Sitoniji postoji samo jedna stanica, a kada policija krene u patrolu, treba im nekoliko sati da dođu do vas. Kada su se konačno pojavili, policajci su samo širili ruke i rekli nam da oni tu malo šta mogu da učine. Posle su nam meštani rekli da oni do sada nisu rešili nijedan ovakav slučaj. Ostalo nam je samo da se pozdravimo sa ukradenim stvarima i pokušamo da uživamo u ostatku letovanja - kaže turista iz Beograda, koji je zamolio da mu ne objavljujemo ime.

Grčki lopovi imaju običaj da vrebaju naše turiste na parkinzima pored plaža, sačekaju ih da zaključaju kola i odu, a onda pomoću dekodera dešifruju centralnu bravu, otvore auto i odnesu sve iz njega.

Samo na poznatoj plaži Karidi na Sitoniji, drugom prstu Halkidikija, registrovano je tokom vikenda desetak ovakvih pljački.

Srbi na udaru

Ana Nikolić, koja živi u Grčkoj desetak godina i ima turističku agenciju "Nikana travel", objašnjava za Informer da su na ovakav način mnogi Srbi ostali bez novca i imovine.

- Prošle godine bili smo svedoci klasičnih obijanja automobila, ali ove godine su se grčki lopovi baš osilili, jer su osmislili novu, moderniju metodu. Nabavili su specijalne dekodere, koji čitaju šifru centralne brave automobila i otvaraju vrata od kola bez primene nasilja. Čim turisti zaključaju kola i odu da se kupaju, oni stupaju u akciju i pustoše bukvalno sve što nađu u automobilu žrtve - kaže Ana Nikolić.

Beta

Ona upozorava da su veliki parkinzi najčešća mesta gde lopovi ordiniraju.

Lopovi tipuju stanove u Beogradu


Načelnik Drugog odeljenja uprave kriminalističke policije Zoran Kovačević kaže za Informer da je leto period kada lopovi u Srbiji tipuju i pljačkaju stanove vlasnika koji odu na godišnji odmor.
- Preciznih podataka za broj obijenih kuća tokom leta nema, ali se broj provala samo u glavnom gradu kreće od 1.300 do 1.500 godišnje. Lopove delimo na amatere, uglavnom narkomane koji pljačkaju nasumice, i profesionalce, koji sve dobro isplaniraju. Ovi drugi pomno prate kretanje vlasnika stana ili kuće, zovu telefonom, obilaze stan, gledaju da li je upaljeno svetlo i čekaju svojih pet minuta za akciju - objašnjava Kovačević.
Nemanja Popović, stručnjak za video-nadzor iz "Antenalla", kaže da zbog ovih krađa građani masovno kupuju kamere i postavljaju ih u stanove.
- Setovi kamera koštaju od 100 do 400 evra, a alarmi oko 200 evra. Postoji mogućnost da se kamera poveže sa telefonom i tako na plaži, daleko od kuće, možete da pratite šta se dešava u vašem stanu - dodaje Popović.

- Pljačke su zabeležene u celoj severnoj Grčkoj, od letovališta južno od Soluna, preko Halkidikija, do Tasosa, koji je ranije bio pošteđen. Mete su parkinzi kod velikih plaža, ali i u blizini tržnih centara. Nažalost, jedini način da se zaštitite jeste da ništa vredno ne ostavljate u kolima. Jer ako se pljačka desi, nema vam pomoći, pošto grčka policija na mesto krađe dolazi tek posle četiri sata, a šanse da pronađu lopova su u domenu teorije - dodaje naša sagovornica.

Prema njenim rečima, lopovi u Grčkoj, pored automobila, pljačkaju i apartmane na nižim spratovima.

- Ako ste smešteni u apartmanu u prizemlju, nipošto ne ostavljajte otvorene prozore ili vrata kada niste tu, jer ste onda idealna meta za lopove. Najbolje bi bilo da sve vredno ostavljate u sefu, ali dve trećine apartmana, nažalost, ne nude tu uslugu - dodaje Ana Nikolić.

Organizovane grupe

Bivši policijski ekspert Marko Nicović ističe da su srpski turisti već godinama na meti opasnih lopova u Grčkoj.

- To nisu obični lopovi-amateri, već veoma dobro organizovane kriminalne grupe. Oni odlično znaju gde, kada i koga mogu da pljačkaju. Opremljeni su svim mogućim alatima, od pajsera i šrafcigera, do specijalnih dekodera za centralne brave. Ti uređaji se nabavljaju u Nemačkoj, Belgiji i Švajcarskoj, i najbolje su oruđe za krađe u vreme godišnjih odmora kada je špic sezone. Srbi su najviše na meti, jer u ogromnom broju letuju u Grčkoj, a iz kola lopovi nose sve što im se nađe pri ruci, uključujući nekad i sam auto - objašnjava Nicović.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vlah alija

pre 6 godina

e bas mi je zao ti lopova jer im je trud uzaludan, kod srpski turista mogu samo da nadju pastete i paradajz

frka

pre 6 godina

To je zato sto jedino mi na Balkanu imamo love.

vuk2

pre 6 godina

Meni se isto desilo u trznom centru Usce. Otisao sam tamo sa grckim tablicama parkirao u prvom redu do liftova i kada sam se vratio auto je bio ispraznjen\n

Pera

pre 6 godina

Slicno ruzno iskustvo smo imali proslog leta u Atini.Automobil smo parkirali ispred hotela na ulici.Istina radi se o delu grada koji drze albanci(blizu Omonije i zeleznicke stanice).Razbili su (u toku dana) fiksno staklo na zadnjim vratima i ukrali nam stari ranac,kupace gace i sl.Vredne stvari smo vec pri dolasku odneli u hotel.Policija nam nije nista pomogla.Ponasali su se potpuno ravnodusno.Veliki je kriminal u vecim gradovima u Grckoj,posebno Atina,Solun...Za zamenu sa polovnim staklom su nam trazili oko 300e.Zalepili smo karton i vratili se u Srbiju pre vremena.Zamena novog stakla nas je ovde kostala 80e.Nisam siguran da li su ovo odradili grci ili albanci tako da ne bih nikog optuzivao.

Paja

pre 6 godina

Brat Grk je pokusao i moj auto da otvori pomocu toga sto vi nazivate dekoder. Ali... Nije racunao na to da se namerio na elekronicarev automobil ...Da ste ga samo videli kako trci,kad je alarm poceo da se dernja, hehe... Ukratko - ugradio sam jos jednu "sitnicu", koja registruje bilo kakvu potrosnju iz akumulatora (recimo, paljenje sijalice prilikom otvaranja vrata), i ako se to desi, akrivira glavni alarm !!! A taj dodatni "sigurnosni uredjaj" se ukljucuje i iskljucuje prostim, ali ucinkovitim magnetnim "kljucem" i nemoguce ga je kopirati ili onemoguciti. Oni ce meni .. hehe...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija