• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

29.06.2017

13:21

(VIDEO) NATO I RUSIJA U RATU ZA SRPSKU VOJNU INDUSTRIJU: Ko će pre do Miloša, Lazara, Stršljena, Alasa, Morave...?!

Društvo

(VIDEO) NATO I RUSIJA U RATU ZA SRPSKU VOJNU INDUSTRIJU: Ko će pre do Miloša, Lazara, Stršljena, Alasa, Morave...?!

Podeli vest

Namenska industrija predstavlja najproduktivniji deo srpske privrede, s obzirom da će naša zemlja samo od vojnog izvoza ostvariti oko 500 miliona dolara prihoda. Novi zakon po kojem će stranim kompanijama biti dozvoljeno ulaganje u srpsku vojnu industriju do 49 posto omogućiće Srbiji da u nju uđe svež kapital

Vojni analitičar i član srpskog Parlamenta Miroslav Lazanski kaže da mnoga preduzeća namenske industrije imaju zastarelu tehnologiju, budući da su to firme koje su nasleđene iz bivše Jugoslavije, stoga su im potrebne nove mašine i tehnologije.

Korist za državu

Štaviše, podseća Lazanski, Vlada Srbije je u modernizaciju namenske industrije uložila oko pedeset miliona evra kako bi se sanirali gubici i osnažio tehnološki nivo, ali je, kako ocenjuje, to sve skupa malo.

Primera mešanja kapitala ima širom Zapada. Tako je čuvenu fabriku topova u Švedskoj "Bofors" kupio je "Britiš erospejs", a veliki broj američkih privatnih vojnih fabrika kupili su stranci, i to Nemci, Englezi i Australijanci

- Ne vidim nikakav problem, većinski paket akcija ostaje u rukama države, niko ne može da promeni proizvodni program tih firmi, stranci će sigurno ući u one kompanije koje su njima zanimljive i gde će dobiti profit - siguran je on.

(FOTO) SRPSKA VOJSKA JAČA NEGO IKAD! Najmodernije naoružanje domaće proizvodnje pokazalo MOĆ SRBIJE!

Lazanski, međutim, nije želeo da komentariše da li se ovaj zakon priprema za neki konkretan posao koji još uvek nije poznat javnosti, iako je rekao da novi zakon nikoga neće ograničavati, kao i da su svi dobrodošli da ulažu, bilo da je reč o Amerikancima, Rusima, Kinezima ili drugima. 

- Nema ograničenja, mi ne pravimo nikakvu političku selekciju. Svi su dobrodošli ukoliko budu želeli da ulažu pare po našim zakonima, na zdravim osnovama - zajednički ćemo da radimo, zajednički da zarađujemo i delimo profit - dodao je.

ROGOZIN BEZ DLAKE NA JEZIKU: Daćemo Srbiji sve što joj treba, a AKO NAS NAPADNE NATO - UNIŠTIĆEMO IH!

Govoreći o arapskim zemljama u koje Srbija izvozi veliki procenat vojne proizvodnje, Lazanski kaže da one nisu zainteresovane za ulaganje u Srbiju s obzirom da te države uglavnom žele gotovo oružje ili pak kupovinu tehnologije.

- Mi treba ''Emiratima da prodamo Alas, ali oni u narednoj fazi žele da ga sklapaju kod sebe, a konačno i u potpunosti da ga proizvode. Nisam siguran da arapske zemlje žele da ulažu pare da bi se nešto dugotrajno proizvodilo u Srbiji a oni samo kupovali, oni su više zainteresovani za kupovinu tehnologije jer su svesni da će nafta jednog dana presušiti, stoga im je neophodna proizvodna baza - navodi Lazanski.

SRPSKA HAUBICA JE BAŠ MOĆNA: Pogledajte kako dejstvuje!

Tih primera mešanja kapitala, kako objašnjava, ima širom Zapada - čuvenu fabriku topova u Švedskoj "Bofors" kupio je "Britiš erospejs", a veliki broj američkih privatnih vojnih fabrika kupili su stranci, i to Nemci, Englezi i Australijanci. 

Rusi svakako dolaze

Na pitanje da li najava dolaska ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua u Srbiju ima bilo kakve veze sa ulaganjem u namensku industriju Lazanski nije mogao da pruži odgovori, ali je rekao da njegov dolazak predstavlja dobar osnov za učvršćivanje bilateralnih odnosa Rusije i naše zemlje.

PUTIN ULAŽE MILIJARDE EVRA U POSAO SA SRBIJOM: Uz pomoć Rusije, Srbija će proizvoditi oružje i IZVOZITI U INDIJU?!

Posete ruskih vojnih zvanicnika su česte, a nedavno je bio i potpredsednik ruske Vlade zadužen za vojno-privredni sektor Dmitrij Rogozin, podseća Lazanski i navodi da je ta vrsta diverzifikacije u vojnoj politici, kada je međunarodni faktor u pitanju, dobra stvar.

Činjenica jeste da je Srbija u segmentu teške vojne tehnike vezana za sovjetsku, odnosno rusku tehniku, da u oblasti avijacije i PVO naša zemlja ima isključivo rusku vojnu tehniku

Štaviše, činjenica jeste da je Srbija u segmentu teške vojne tehnike vezana za sovjetsku, odnosno rusku tehniku, da u oblasti avijacije i PVO naša zemlja ima isključivo rusku vojnu tehniku i da je to nešto što je najkompatibilnije sa našim trenutnim potrebama i postojećom tehnologijom, pogotovu kada je reč o remontu i obnovi sistema, zaključuje.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još prošlog meseca, dok je bio na funkciji šefa Vlade, saopštio da će Skupštini Srbije biti predložen na usvajanje zakon po kojem će biti dozvoljeno ulaganje inostranih kompanija u našu vojnu industriju do 49 posto, što bi, kako je tada naveo, trebalo da ubrza napredak i pospeši modernizaciju proizvodnje u sektoru namenske industrije.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dejan

pre 6 godina

ako su masine jedino sto fali nasoj namenskoj industriji onda nikako netreba dozvoliti upliv stranog kapitala pa ni ruskog u nju . ne grabe se oni [ stranci ] za nasom namenskom zbog nasih lepih ociju vec zbog profita i mogucnosti kontrole. dosta mi je teza da strani menadzeri znaju bolje od nasih da vode nase firme . to je smesno ali ako se nastavi granicice se sa veleizdajom .nego lepo gospodo iz vlade prestanite da bacate nas novac na raznorazne fijate jure i druge promasene nazovi investicije i ulazite ga u namensku i poljoprivredu pa da nam srbija konacno progleda.

Pa ti sad biraj sta ces

pre 6 godina

Nasi menadjeri znaju napraviti puske Zapadni menadjeri znaju napraviti pare

Aca

pre 6 godina

Eto rekao si.Je li ti palo na pamet da nam neko moze zabraniti prodaju oruzja tamo gde zelimo.Zato sto smo mali.E zato nam treba neko velik.Neko ko ima trziste i kome ne mogu zabraniti prodaju oruzja. Izvini sto ti se obracam.Mora se sire sagledavati.

dejan

pre 6 godina

za dobru robu nema granica . a ti od kojih mi kao nesto strepimo te sta ce reci te sta ce misliti nisu vise sto su bili . oni su to nekad zvali " nova realnost na terenu " a ima i ona narodna boj se ovna boj se govna a kad ces da zivis ?

Vladimir

pre 6 godina

To nije teza, vec gola istina... Nazalost, nasa industrija, tehnologija, ali i nacin upravljanja privredom i kompanijama su potpuno prevazidjeni i u zaostatku su pedeset godina za razvijenim svetom... Lako je sedeti kod kuce i "busati se u grudi", ali mi jednostavno ne mozemo da prepoznamo razvijene tehnoloske inovacije, a kamo li da budemo ucesnik i pokretac njihovog stvaranja... Da ne govorim o preduzecima i drzavnoj upravi... Oni su i dalji na nivou '70ih godina, i mi se uporno trudimo da ih tamo i zadrzimo jer nekome tako odgovara bojeci se da u promenama ne izgubi stecene pozicije... Na kraju ce "taj neko" ostati sam da "uziva" u pustoj drzavi...

Citalac

pre 6 godina

Trebalo bi kupiti iz Nemacke puske HK416 za prenaoruzavanje celokupnog sastava kopnene vojske.

NATO u blato

pre 6 godina

Ма какве бре немачке пушке, нисмо ми НАТО, само српске и руске долазе у обзир.

Citalac

pre 6 godina

Pa kako kad Srbija ne proizvodi puške a Rusija nema ništa što bi odgovaralo našoj vojsci? Tačnije čak ni Rusija ne prouzvodi moderne puške

NN

pre 6 godina

@Citalac da li si svestan sta si lupio? Aj sto si lupio da mi ne proizvodimo ,iako proizvodimo zastavu m21 koja je izuzetno pouzdana i dobra puska sa novim kalibrom koji mi proizvodimo za nju i koji se dokazao kao mnogo efikasniji nego dosadasnji NATO kalibar, toliko je bolji da NATO ima u planu da njega uvede kao standard; nego si lupio da Rusi ne proizvode moderne puske....Covece da li znas da su Rusi u poslednjih nekoliko godina napravili 3 ili 4 nove verzije Kalasnjikova, najnovija verzija je AK-12, izuzetno pouzdana puska koju je vrlo lako kontrolisati, samo kucaj na youtube-u ili gde vec hoces pa vidi.

Braco

pre 6 godina

Država netreba da traž od stranaca da ulažu u namensku nego država treba da naplati porez od svih onih koji joj duguju (npr. Rodić, Mišković i ostali) a da da nezaboravim i političarima bi bilo pametnije da pare koje treba da odu u državni budžet nezavršavaju u džepovima političara. Kada sve to bude poštovano država će imati dovoljno para tako da joj niko od stranaca nije potreban za ulaganje u namensku ili bilo gdje drugo.

lavica

pre 6 godina

Gde ste videli svez kapital u ovom trulom svetu.Moze biti samo sumnjiv!

Vasko

pre 6 godina

Ma izginuse za nase "moderno" naoruzanje. Noge im sve u gipsu od trcanja.

Sloba

pre 6 godina

A Kad mi imamo vojnu industriju zasto mi kupujemo neke starodije od ruse drugo tako nesto netreba dati nikad onima skime nisi bolje neg sa svojim bratom jel ce razviju protivoruzje ali srpska posla prodajmo sve st aima i zivu majku

Jopa

pre 6 godina

Patrie miljama ispred Lazara po svemu...Patrie,panzerhaubice i mrls m270 su bolje od svega ovog nekoliko puta

Aleksandar

pre 6 godina

Pobratime,nije samo da tresnes slinak i to je to,nego posle treskanja uzmes pa obrises nos.Gde ces tako umazan u narod?Nije fora,ukenjas nam se po svemu nasem sto je iole dobro a ne objasnis kako valja.Ja nisam neki srtucnjak ali,cisto da dodam da niti je neko rekao da je nas lazar najbolji na svetu,niti mi lazar tako predstavljamo.Nas lazar je u toj klasi,vise nego zadovoljavajuceg kvaliteta i performansa ali sa znacajnom nizom cenom od tih koje si ti nabrojao!Upravo se o tome i radi,da mi na taj nacin pokusavamo da se probijemo na rziste,jer je trziste naoruzanja veoma zatvorenog tipa,u smislu da vecina zemalja odredjeno naoruzanje uzima iskljucivo od odredjenih proizvodjaca.I to se zna koje su i cije su.Nasa industrija,nekada na veoma visokom nivou,u bliskoj proslosti maltene ugasena,pokusava da ponavljam,sa veoma zadovoljavajucim kvalitetom i dosta nizom cenom uzme mali mali delic ogromnog kolaca.Jer ipak smo mi mali,sto cesto zaboravimo,pa se nerealno uporedjijemo sa daleko naprednijim zemljama.

XXL

pre 6 godina

'Pobiše' se oko naše namenske industrije jer im treba takva vojna oprema za snimanje filmova iz II svetskog rata. Holywood ima najbolju ponudu.

Brat

pre 6 godina

AK47 ne treba usavrsavati. Puska je stvorena da dejstvuje u svim u slovima i to se dokazalo. Modernizacija takve puske jakog kalibra nije potrebna jer je neunistiva. I u ostalom kako moze neko reci da Rusko naoruzanje nije moderno? To se moglo reci 90ih kada je drzavu vodio Boris Jeljcin koji je hteo da se "ceska" sa zapadom, dok napokon nisu dosli pametniji ljudi od njega.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija