• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - A. C.

04.07.2017

09:39

UPIS U SREDNJE ŠKOLE: MEDICINSKA ŠKOLA U VRANJU POTPUNI HIT! Teže je bilo upisati nego elitne beogradske gimnazije!

Društvo

UPIS U SREDNJE ŠKOLE: MEDICINSKA ŠKOLA U VRANJU POTPUNI HIT! Teže je bilo upisati nego elitne beogradske gimnazije!

Podeli vest

Učenici koji su želeli da upišu smer medicinska sestra u školi "Dr Izabel Emsli Haton" iz Vranja morali su da imaju najmanje 96,75 bodova. Samo Treća beogradska gimnazija i "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu bile teže za upis

Današnja deca biraju škole posle kojih će moći odmah da zarade ili da odu na Zapad, a Medicinske škole su baš to
Milorad Antić, Forum srednjih stručnih škola

Medicinska škola "Dr Izabel Emsli Haton" u Vranju potpuni je hit ovogodišnjeg upisnog roka! Učenici koji su želeli da upišu smer medicinska sestra u ovoj školi morali su da imaju najmanje 96,75 bodova, što je veća granica nego za većinu elitnih gimnazija. Naime, u celoj Srbiji samo je novosadsku gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj" i Treću beogradsku bilo teže upisati od malo poznate škole u Vranju.

Inače, Medicinske škole su apsolutno najtraženije u Srbiji, jer je ove obrazovne ustanove u gotovo svim velikim gradovima bilo nemoguće upisati bez najmanje 90 bodova, odnosno u proseku za tri do četiri poena više nego 2016. Takođe, i u većinu gimnazija bilo je teže proći nego lane, dok je na sve ostale škole bila manja navala. Izuzetak je Vazduhoplovna akademija u Beogradu (pogledajte okvir). 

Tanjug

Gordana Jovanović, direktorka medicinske škole u Vranju "Dr Izabel Emsli Haton" (škola dobila ime po škotskoj bolničarki iz Prvog svetskog rata koja je lečila srpske vojnike), otkrila je za Informer da učenici koji steknu diplomu ove ustanove imaju odličan prolaz na fakultet i lako nalaze posao.

Tanjug

Našu školu godinama unazad upisuju odlični i vrlo dobri đaci koji kasnije kao od šale upisuju medicinski fakultet
Gordana Jovanović, direktorka medicinske škole "Dr Izabel Emsli Haton" u Vranju

- Ovakvi rezultati za nas nisu iznenađujući. Našu školu već godinama unazad upisuju odlični i vrlo dobri đaci koji kasnije kao od šale upisuju medicinski fakultet. Spadamo u jednu od jačih škola, što govori i potreban broj bodova za upis. Svi smerovi se uvek popune, a najtraženiji su definitivno medicinska sestra-tehničar i farmaceutskih tehničar. Upisali smo 120 đaka u četiri odeljenja, ali tolika je navala da bismo mogli da otvorimo još minimum dva odeljenja - naglašava Jovanovićeva i dodaje da je u njenoj školi stručan kadar i odlična praksa.

Predsednik Foruma stručnih škola Milorad Antić kaže da ga popularnost škole u Vranju ne čudi jer su medicinski smerovi poslednjih godina pomračili slavu nekada neprikosnovenih gimnazija.

Navala na Vazduhoplovnu akademiju

Zbog velike navale maturanata, Vazduhoplovna akademija ove godine podigla je upisnu skalu za više od sedam poena! Tako, na primer, za smer tehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje prošle godine je trebalo 83,9 dok je ove godine đacima bilo neophodno čak 91,56 poena. Na smeru za tehničara vazdušnog saobraćaja za bezbednost granica je sa 88,61 skočila na 93,69 boda, dok je za tehničara vazdušnog saobraćaja sa prošlogodišnjih 91,75 ove godine lestvica došla do 94,75 bodova.

- Nekome će biti šokantna činjenica da je Medicinsku školu u Vranju bilo teže upisati nego neku elitnu gimnaziju, ali taj trend postoji već godinama. Današnja deca prilikom upisa biraju škole posle kojih će moći odmah da zarade za hleb ili da odu na zapad, a Medicinske škole su idealne za to. Posebno smerovi farmaceutski tehničar i medicinska sestra. Pored škole u Vranju, ništa lošije nisu prošli ni medicinski smerovi u Kraljevu, Požarevcu i, naravno, u najvećim gradovima - kaže Antić i objašnjava da su sve druge škole izgubile popularnost:

- Gimnazije se još nekako i drže jer je svuda povećana granica za upis, ali je za mnoge stručne škole palo interesovanje. Definitivno, očekivala se veća navala na ekonomske i tehničke škole... 

Sa njim je saglasna i predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković. Ona naglašava da se očekivalo da će se broj potrebnih bodova za sve srednje škole drastično povećati ove godine, jer su maturanti prijemni ispit uradili mnogo bolje nego lane.

- Gimnazije su povećale granicu za upis za oko dva boda, medicinske za tri do četiri, a Vazduhoplovna škola čak i do sedam poena. Razlog za to je veliko interesovanje za ove škole i dobro urađeni završni testovi - kaže Jankovićeva.

Tanjug

 

Ministarstvo: Prva želja ispunjena za 39.084 učenika

U Ministarstvu prosvete potvrdili su za Informer da je skoro dve trećine učenika upisalo školu koju su najviše želeli.
- Prva želja je ispunjena za 39.084 učenika, druga želja za 10.142, a treća za 4.858 učenika. Što govori da je čak 84,06 odsto maturanata raspoređeno u jednu od prve tri napisane želje. U četvorogodišnje škole upisano je 53.822 učenika, od čega je u gimnazijama 15.763 učenika, dok je među najpopularnijih 16 obrazovnih profila u Srbiji polovina u medicinskim školama. Veliko interesovanje vladalo je i za profile u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu - ističu u Ministarstvu prosvete.

Tanjug

Ostalo još 8.280 mesta

Kako tvrde u Ministarstvu prosvete, za sve učenike koji nisu uspeli da se upišu u prvom krugu ostao je drugi krug, u kome će se popunjavati više od osam hiljada upražnjenih mesta.
- Za 1.470 neraspoređenih učenika preostalo je 2.946 mesta u odeljenjima trogodišnjih i 5.334 u odeljenjima četvorogodišnjih obrazovnih profila - tvrde u Ministarstvu.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija