• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs/informer.rs

05.07.2017

13:14

(VIDEO) NEĆEMO PARE, HOĆEMO ISTINU! Roditelji UKRADENIH BEBA traže zaštitu od države!

Društvo

(VIDEO) NEĆEMO PARE, HOĆEMO ISTINU! Roditelji UKRADENIH BEBA traže zaštitu od države!

Podeli vest

Roditelji koji sumnjaju da su njihove bebe ukradene u porodilištima u Srbiji nezadovoljni su zakonskim rešenjima o nestalim bebama koja bi uskoro ponovo trebalo da se nađu u skupštinskoj proceduri

- Želim da saznam istinu pre nego što umrem! Porodila sam se 8. januara 1981. godine. Rodila sam zdravu devojčicu i nikada je nisam videla - ispričala je u telefonskom uključenju za TV Pink Svetlana, koja sumnja da je njena bebe ukradena.

Svoje iskustvo je podelio i jedan otac, koji takođe veruje da je njegovo dete nestalo odmah po rođenju.

Goran Filipović iz Beogradskog udruženja nestalih beba je za TV Pink objasnio da je tim zakonom predviđena naknada štete za roditelje koji dokažu da su njihove bebe nestale, što podrazumeva parnični postupak bez istražnih radnji.

- Nas novac ne zanima, mi hoćemo da se istraži svaki pojedinačni slučaj i utvrdi istina i da se uspostavi mehanizam zaštite kako se takvi slučajevi ne bi ponovili - poručio je Filipović, koji takođe sumnja da je njegova beba nestala po rođenju i ne veruje da je dete, kako mu je rečeno, umrlo.

Beogradsko udruženje roditelja nestalih beba se 15 godina bavi ovim problemom. Najbolje bi, smatra Filipović, bilo da se formira državna komisija koja će ispitati sve slučajeve i potom doneti zakon koji bi omogućio da krivci budu procesuirani.

Shutterstock

- Deca za koju tvrdimo da su nestala po pravilu nemaju ni ime ni prezime. Kako onda mogu da dobiju matični broj? Kako je moguće da su umrla, a da nikada nisu stigla do groblja? Ili su sahranjena pod imenom koje nisu imala? - zapitao je Filipović.

On je postavio pitanje i kako je moguće da roditelji identifikuju bebu koju nikada nisu videli. 

- Oni igraju na emotivni šok roditelja, jer tek kada on prođe i odete na groblje da vidite gde vam je dete sahranjeno, shavatate da ga nema. Shvatite da ste bili žrva organizovane prevare. Dešavalo se i da dete bude sahranjeno sa imenom, koje mu niste dali - naveo je Filipović.

Kako je dodao, uvek je primenjivan isti šablon.

- Tipovane su porodilje, ništa nije bilo slučajno, sve se radilo planski... dete se prebacuje u drugu bolnicu, uvek se razdvajaju majka i dete...Da li je potreban veći dokaz od toga da dete nije stiglo na groblje? Naš cilj je da saznamo istinu - istakao je Filipović.

Tanjug

Prema njegovim rečima, prvi slučaj nestanka je zabeležen 1959. godine, a ta pojava je bila masovna osamdesetih godina.

 Filipović je podsetio na aferu "66 beba u zamrzivacima" iz 2009. godine, te ponovo postavio pitanje zbog čega su te bebe bile u zamrzivačima, te kako bi roditelji mogli da prepoznaju dete koje su videli jednom ili nikada. 

Katarina Ivanović iz Astre kaže da borba roditelja traje godinama, a da se ta organizacija uključila 2013. godine kako bi stvorila izvestan pritisak na javnost i pomogla roditeljima da dođu do istine, ali izbog toga što je prepoznala da se iza toga možda krije neki vid trgovine ljudima zarad usvojenja.

- Primili smo 180 zahteva roditelja koji sumnjaju da im je dete nestalo. Posao države je da pomogne roditeljima da dođu do istine - navela je Ivanović ocenivši da zakon o nestalim bebama neće doprineti rešavanju pojedinačnih slučajeva, već će celu situaciju dodatno zamagliti.

Ivanović je ukazala da se u prijavljenim slučajevima prepoznaje određena podudarnost - to su mlade majke, blizanačke trudnoće, u kojima jedno dete umire nakon porođaja, iste bolnice i isti doktori koji su radili kada je dete nestalo, bolnice su ili bile poplavljene ili je arhiva izgorela, pa nije moguće doći do dokumentacije. 

POGLEDAJTE SNIMAK PRILOGA KOJI SE BAVI NESTALIM BEBAMA:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mitrovica

pre 6 godina

Smrtne kazne, oduzimanje imovine do trećeg kolena. Pa da vidimo onda dali bi drpali ti što su položili Hipokratovu zakletvu. Mitrovaćku bolnicu nazivaju eksperimentalnom hirurginom.Ima vrsnih hirurga, ali ako dodješ bez svesti i zgrabi te neko od onih drugih,umireš od sepse od najbezazlenije intervencije.n

kneginja

pre 6 godina

Za sve je kriva drzava I njen zakon. Kako je moguce, da telo pacijenta koji je preminuo u bolnici moze da preuzme rodbina I sahrani, a telo preminule bebe ne moze ni da vidi.Pod hitno menjati zakon. Niko neka se ne osvrce kako je roditeljima, jer ce se tako lakse smiriti kad znaju gde su sahranili bebu

MOMO

pre 6 godina

OVO JE BOLNO, SRAMNO ZA DRŽAVU A LJEKARE TREBA OBJESITI. ONI SU UBICE.

mihailo

pre 6 godina

Krajje je vreme da se otvoreno kaže da DRŽAVA neželi da reši ovaj problem. Zašto? Zato što je država temeljno upletena u aferu . Sve političke garniture koje su vladale decenija unazad i namerno zataškavale aferu. Poražavajuče za kompletan zdrastveni sistem države. Od bolnica do lekarskih komora. Poražavjuče za parlament države. Poražavajuče za sve vlade i pravosudni sistem u celini. Poražavajuče za policiju i sve obaveštajne službe jer su se bavile samo zataškavanjem. Temelji države su ozbiljno ugroženi i baš zato od rešenja NEMA NIŠTA..

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17