• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs

06.07.2017

11:47

(VIDEO) ONA SE ZVALA DIANA BUDISAVLJEVIĆ I SPASAVALA JE SRPSKU DECU IZ USTAŠKIH LOGORA: Snima se film o ženskom Šindleru!

Društvo

(VIDEO) ONA SE ZVALA DIANA BUDISAVLJEVIĆ I SPASAVALA JE SRPSKU DECU IZ USTAŠKIH LOGORA: Snima se film o ženskom Šindleru!

Podeli vest

O Zagrepčanki Diani Budisavljević, koja je za vreme Nezavisne države Hrvatske (NDH) spasla oko 7.500 srpske dece iz logora smerti, snima se dokumentarno-igrani film

 
Donacija evropskog koprodukcijskog fonda Evroimig od 160.000 evra dodatni je vetar u leđa ovom projektu. Glavna uloga je poverena Almi Prici, a sporedne uloge imaju Mirjana Karanović i Ermin Bravo.

Razbolila se od tuge za decom

Bila je svedok groznih i mučnih situacija, od nasilnog odvajanja majki od dece, nakon čega su majke slali na prisilni rad u Nemačku, do situacije u navodnoj "dečjoj bolnici", gde su deca ležala na podu potpuno gola, u izmetu i puna muva i crva... Sve je to strašno uticalo na njeno zdravlje i ona se razbolela nakon svega što je proživela. Njen dnevnik je prvorazredni dokument o svemu tome

Film će se zvati "Akcija D.B.", kako je svoju aktivnost zvala sama Diana Budisavljević, a radni naslov mu je "Dianina lista".

PREŽIVELA JE PAKAO JASENOVCA, OVO JE NJENA ISPOVEST: Ustaše su mi oca ubile maljem, još čujem vrisku dece...

Diana Budisavljevć pomagala je srpskim ženama i deci pokupljenim u ustaškim akcijama "čišćenja terena" na Kozari, Baniji i Kordunu, ona i njeni pomagači spasli su 7.500 dece i smestili ih kod zagrebačkih porodica ili u domove i bolnice. 

Sastavila je kartoteku sa 12.500 kartona srpske dece odvojene od roditelja kako bi ih se jednog dana moglo ponovo da ih spoji, koja joj je odmah po oslobođenju oduzeta i negde sakrivena.

USTAŠKA OTIMAČINA SRPSKOG BLAGA: Hrvati dužni proteranim Krajišnicima 35 milijardi dolara!

Bila je zaboravljena dok joj pred 15 godina nije objavljen dnevnik iz vremena NDH, Srpsko narodno vijeće nazvalo je po njoj nagradu za humanitarni rad, a zagrebačka režiserka Dana Budisavljević radi o njoj film, piše "Radio Slobodna Evropa".

Public

- Ona je Austrijanka koja je svog muža Srbina Julija Budisavljevića upoznala dok je studirao medicinu u Gracu. Zajedno su živeli u Zagrebu, i nije mogla da sjedi skrštenih ruku i već od kasnog leta 1941. počela je da pomaže Srbima - istakla je istoričarka i predsednica Upravnog veća Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac Nataša Mataušić.
 

Sastavila je kartoteku sa 12.500 kartona srpske dece odvojene od roditelja kako bi ih se jednog dana moglo ponovo da ih spoji, koja joj je odmah po oslobođenju oduzeta i negde sakrivena

Dijana je uspela u više navrata da uđe i u logor Stara Gradiška kako bi izvukla decu, uprkos pretnjama ustaškog zapovednika Jasenovca Maksa Luburića da bi mogla tu i ostati.

UJACI, DŽABA STE SE PORADOVALI: Krajišnicima ćete morati da isplatite milijardu evra za zaostale penzije, Vlada vas laže, a ILO vas nije pomilovao!
 
- Bila je svedokom groznih i mučnih situacija - od nasilnog odvajanja majki od dece, nakon čega su majke slali na prisilni rad u Nemačku, do situacije u navodnoj "dečjoj bolnici", gde su deca ležala na podu potpuno gola, u izmetu i puna muva i crva... Sve je to strašno uticalo na njeno zdravlje i ona se razbolela nakon svega što je proživela. Njen dnevnik je prvorazredni dokument o svemu tome - navodi Mataušićeva.

(VIDEO) HRVATSKA SE NAORUŽAVA, MENJA MIG 21 SA GRIPENIMA ILI F16: Avioni im stižu već u oktobru, SRBIJA I SRPSKA U OPASNOSTI!

- To znači da su žene, građani Zagreba dolazili i iz transporta ili iz bolnica direktno izvlačili tu decu, dakle bez ikakve dozvole ustaških vlasti. Kada su ustaše videle šta se događa, onda su to zabranile, da bi opet uz borbu Diane Budisavljević i Kamila Breslera, ministarstvo socijalnog rada službeno 14.6.1942. donelo odluku o - kako se to tada nazivalo - 'kolonizaciji' dece u porodicama - kaže istoričarka Nataša Mataušić.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17