• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

06.07.2017

18:38

DEBAKL, DECA NEĆE U ODELJENJA ZA TALENTOVANE ĐAKE: Razredi za nadarene učenike ostali prazni!

Društvo

DEBAKL, DECA NEĆE U ODELJENJA ZA TALENTOVANE ĐAKE: Razredi za nadarene učenike ostali prazni!

Podeli vest

Specijalna odeljenja koja je Ministarstvo prosvete formiralo za posebno talentovanu decu ostala su nepopunjena nakon završetka prvog upisnog roka u srednje škole

Primera radi, računarsko-informatička odeljenja formirana u 13 gimnazija u Srbiji za buduće stručnjake informacionih tehnologija doživela su pravi debakl!

Od 300 mesta popunjena su tek 174, dok je 126 ostalo upražnjeno.

Učenici nisu bili dovoljno obavešteni o uvođenju informatičkih odeljenja, moralo je to bolje da se promoviše
Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija

Ništa veće interesovanje nije bilo ni za odeljenja predviđena za učenike talentovane za jezike i fiziku, kao ni za razrede sa dvojezičnom nastavom.

Očajan odziv

Stručnjaci kažu da je najveće iznenađenje to što se pokazalo da đaci u Beogradu nisu zainteresovani za informatička odeljenja, kao i što su talenti u Srbiji specijalne testove za ove razrede uradili veoma loše.

U beogradskog Gimnaziji "Sveti Sava" od 20 planiranih upisano je samo pet učenika, u Osmoj samo jedan, a u Zemunskoj troje. Kvotu je uspela da popuni jedino Prva beogradska gimnazija, a van prestonice novosadska Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj", Šabačka i Mitrovačka gimnazija.

print

Miodrag Sokić, potpredsednik Foruma beogradskih gimnazija, kaže da đaci nisu imali vremena da se spreme za ta posebna odeljenja jer nisu imali dovoljno potrebnih obaveštenja o njima.

Ministarstvo: Promovisaćemo računarska odeljenja

Đacima koji su polagali prijemni za talente a nisu dobili dovoljan broj bodova ponuđen je upis u druge škole u skladu s njihovim uspehom.
- Sledeće godine ćemo raditi više na popularizaciji profila za računarska odeljenja. Gimnazije su tek ove godine dobile mogućnost da upisuju ovaj obrazovni program, jer je novi nastavni plan i program usvojen 14. marta na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta - kažu u Ministarstvu prosvete.

- Učenici nisu bili dovoljno obavešteni o uvođenju informatičkih odeljenja, jer je, s obzirom na popularnost IT struke, nemoguće da se u Beogradu prijavilo samo stotinak zainteresovanih i da na kraju nije popunjeno više od trećine mesta. Potrebno je nešto sistemski promeniti, jer sigurno imamo više talentovane dece - kaže Sokić.

Loše objašnjeno

Irena Brajević, direktorka Osme gimnazije, za čije se informatičko odeljenje prijavio samo jedan učenik, kaže da je razlog tako lošeg odziva to što đaci nisu znali na koji se način polaže prijemni za te razrede.

- Učenici nisu čak znali ni da se prijemni ispit za ta odeljenja polaže posebno, odvojeno od završnog ispita. Mnogi i sada, posle upisa, dolaze da pitaju kako su mogli da se prijave za računarsko odeljenje. Sa druge strane, đaci koji su radili prijemni, uradili su ga loše, jer nisu znali pravila, niti su se ikada ranije sreli s takvim načinom ocenjivanja. To nije objašnjeno ni u konkursu za upis učenika u srednje škole. U tom konkursu samo piše da se za upis u ova odeljenja polaže test iz matematike - objašnjava Brajevićeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17