• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

07.07.2017

19:47

UKIDA SE PRIJEMNI ISPIT ZA FAKULTETE! Ministar prosvete najavio novi sistem upisa za dve godine!

Društvo

UKIDA SE PRIJEMNI ISPIT ZA FAKULTETE! Ministar prosvete najavio novi sistem upisa za dve godine!

Podeli vest

Uskoro ćemo umesto prijemnih ispita na fakultetima imati standardizovan maturski ispit koji će svi budući studenti polagati pod jednakim uslovima. Prijemni ostaje samo za glumu i druge posebne fakultete, kaže Šarčević

Prijemni ispiti za fakultete biće ukinuti za dve godine i umesto njih uvešće se standardizovani maturski državni ispiti koje će svi budući studenti polagati pod jednakim uslovima, najavio je za Informer ministar prosvete Mladen Šarčević.

Šarčević kaže da će po novom sistemu, koji će u početku biti probni pilot-projekat, prvi raditi učenici koji su sada završili drugi razred srednje škole. Ove promene podržao je, inače, i Savet Evrope, koji je pre dva dana preporučio da se u Srbiji što pre ukinu prijemni ispiti za fakultete kako bi se uskladili sa sistemom u EU.

Više mogućnosti

Suština novog sistema je da će učenici moći da konkurišu za neograničen broj fakulteta i da upišu onaj za koji imaju dovoljno bodova.

Prvi će po novom sistemu raditi đaci koji su sada završili drugi razred srednje škole
Mladen Šarčević, ministar prosvete

- Sistem standardizovane mature je nešto što je odavno trebalo da zameni klasične prijemne ispite i zato ćemo to učiniti za dve godine. Namera je da se srednjoškolcima omogući kvalitetniji prelazak na studije. Sada imate model da učenik srednje škole radi prijemni za jedan fakultet, a ako mu, na primer, za Elektrotehnički fakultet fali poen ili dva, može da upiše samo onaj fakultet na kojem ima još slobodnih mesta. Takvih primera je i ovog upisnog roka bilo - objasnio je Šarčević.

DEBAKL, DECA NEĆE U ODELJENJA ZA TALENTOVANE ĐAKE: Razredi za nadarene učenike ostali prazni!

Tanjug

Budući studenti po sadašnjem sistemu mogu da apliciraju za samo jedan fakultet, a po novom će moći za mnogo više
Jasna Janković, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije

Ministar otkriva da je ovaj plan napravljen još u oktobru i da su potrebne dve godine da se razradi. Kako kaže, poseban status imaće stručni i umetnički fakulteti, za koje se traže specijalni talenti i sposobnosti.

ekof.bg.ac.rs

mojugao

Branislav Boričić,
dekan Ekonomskog fakulteta

Naše društvo nije zrelo za ovaj poduhvat, jer se čak i na ovogodišnjoj maloj maturi pokazalo da se sistem školovanja mora menjati. Imamo puno đaka s Vukovom diplomom koje nisu zaslužene. Onda dolazimo u situaciju da učenici prepisuju na prijemnim ispitima, gde se ocenjuje njihovo opšte znanje.

- Naravno, student koji želi da upiše Fakultet dramskih umetnosti ili Arhitektonski fakultet mora da polaže i stručni deo, jer su ti fakulteti specifični. Odluke o tome za koje studije će se polagati dodatna matura ili prijemni ispit odlučivaće ministarstvo- kaže Šarčević.

Bolji sistem

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da će budućim studentima biti mnogo lakše da polažu nacionalnu maturu nego da se pojedinačno pripremaju za određeni fakultet.

- Budući studenti sada troše mnogo novca na pripremnu nastavu, a mogu da apliciraju samo za jedan fakultet. Ukoliko se realizuje nacionalna matura, to će mnogo olakšati upis studentima, a imaće se i uvid u rad profesora i njihove kriterijume. Na taj način videće se i kvalitet nastave u srednjim školama, a bolje će se pokazati i znanje đaka - objasnila je Jankovićeva.

MINISTAR ŠARČEVIĆ ZA INFORMER: Menjamo sistem male mature zbog MASOVNOG PREPISIVANJA!

Upis na fakultete

 

Kako je sad

* Kandidat se prijavljuje na samo jedan fakultet i polaže prijemni ispit prilagođen potrebama tog fakulteta

* Ukoliko ne prođe na željeni fakultet (na osnovu broja bodova sa prijemnog i uspeha iz škole), u drugom roku može da upiše drugi fakultet, ali samo onaj na kojem još ima slobodnih mesta

Kako će biti

* Kandidati će na kraju srednje škole u svojim školama po jednakim uslovima polagati standardizovan maturski ispit

* Sastaviće listu želja fakulteta (kao kod sadašnjeg upisa za srednje škole) i upisati onaj za koji imaju dovoljno bodova iz škole i s maturskog ispitat

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dudu

pre 6 godina

Nemam ništa protiv aktuelnog ministra, kao ni protiv promena koje olakšavaju život, rad itd. Ali sam za jednu vrstu elitizma, zdrave konkurencije da budem precizniji. Makar i neko moj sutra ne uspeo. Primer- neko ko hoće da upiše DIF, ne može da prođe prijemni ako ne pretrči, preskoči, prepliva za određeno vreme. Ne treba isto da zarađuje informer koji prodaje stotku i neko ko prodaje 2000 komada dnevnih novina, ne mogu vrhunski hirurg i prodavac na trafici da imaju iste plate itd. Bolonja je pukla i u eu. Sa ovim polako, pametno, konsultovati struku,organizovati panele, prilagoditi našoj zemlji, ne prepisivati iz eu sve naslepo. I srećno bilo, da nam deca ostaju ovde!

Goran

pre 6 godina

Do promena mora da dođe. Ali ovakva drastična promena nije moguća odjednom iz više razloga. Sadašnje srednje škole, bilo stručne ili gimnazije imaju svoje smerove, različite prioritete tokom 4 godine, različite fondove časova, posvećenost i detaljnije proučavanje... Neki predmeti se na pojedinim smerovima i ukidaju nakon godine ili dve... Kako je onda moguće da deca sa različitim fondom pojedinih predmeta (časova) polažu istovetnu maturu? To su neravnopravni uslovi! Kako je moguće da bodove za opšti uspeh izjednačite na "srednjoj avanturističkoj školi u Pržogrncima" sa nekom "elitnom" gimnazijom. Kako prevazići očigledno prepisivanje na maturama, još se nije stišala bura ovogodišnje male mature... O svemu ovom bi trebalo dobro razmisliti, a promene najpre uvesti u srednjoj školi (možda od sledeće godine), kako bi svi ti srednjoškolci nan 4 godine imali približno jednake uslove za upis na fakultet. Ovak, na BUM, promeniti uslove za upis za 2 godine je potpuni promašaj!

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija