• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

09.07.2017

11:24

MITROPOLIT AMFILOHIJE PRIZNAO: Ogrešio sam se o Miloševića, trebalo je da SVEDOČIM U HAGU U NJEGOVU KORIST!

Društvo

MITROPOLIT AMFILOHIJE PRIZNAO: Ogrešio sam se o Miloševića, trebalo je da SVEDOČIM U HAGU U NJEGOVU KORIST!

Podeli vest

Mene je Slobodan zvao iz Haga da mu svedočim. Nisam otišao. Tako mi je tada u crkvi savetovano. Pogrešio sam što nisam otišao, ispričao je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

 

Amfilohije je u razgovoru za Novosti rekao da  mu je krivo što tada nije poslušao svoje srce.

- Nisam otišao, mada mi je srce govorilo da treba da odem. Vreme pokazuje i tek će pokazati da se on, na svoj način, iskreno borio za srpski narod - rekao je Amfilohije.

On je istakao da se o Slobodana Miloševića ogrešio, ali ga je ipak posetio u Hagu pre njegovog tragičnog kraja.

Svaku svoju reč iz govora na opelu premijeru Zoranu Đinđiću u Hramu Svetog Save i danas bi, kako je istakao, potpisao, ali naopaka i falsfikovana tumačenja osporava.

- Kad sam ja poručio ko se noža lati, od noža će i da strada, to je bilo upućeno Zoranovim ubicama. A pripisali su da sam to upravo njemu uputio. Kakav falsifikat i zla namera - istakao je mitropolit i dodao da je tragično doživeo ubistvo premijera Đinđića.

- Posle tog mog govora, jedan moj sabrat mi kaže: 'Pa ti, čoveče, od njega napravi sveca' - dodao je mitropolit. - Odgovorio sam: 'Kazivao sam ono što jeste i kako su mi srce i um nalagali.'

Poznato je i da je mitropolit pred smrt ispovedao patrijarha Pavla, ali malo se zna da ga je pred smrt zbog ispovesti potražio i anentator na Anta Pavelića, Blagoje Jovović.

- Bilo je to krajem 1998. Preda mnom je bio stamen, stabilan čovek, visok kao jablan u poodmaklim godinama. Bio je to nekadašnji mladi oficir Srpske kraljevske garde - ispričao je mitropolit. 

Public

- Kaže, doputovao iz Argentine, prvi put u otadžbinu posle uspostavljanja komunističke jugoslovenske vlasti, koju je prezirao. Govorio je da su u proleće on i Milo Krivokapić pucali i ranili Pavelića u Buenos Ajresu. Blagoje je po povratku u Argentinu umro. Bio sam tamo, posetio sam mu porodicu i grob u Rosariju.

On je ispričao i o svom susretu sa Titovom udovicom, Jovankom Broz, koji se odigrao manje od godinu dana pre njene smrti.

- Dugo smo o svemu, otvoreno, Jovanka i ja, razgovarali. Svi su joj se klanjali dok je bila žena jednog od najmoćnijih ljudi sveta, a kad to više nije bila, ne samo da su je zaboravili, već su činili sve da je ponize, naruže, za sve osude, na kraju i izoluju - rekao je mitropolit.

On je Jovanki Broz nakandno služio pomen, zato što je Jovanka "bila krštena, i ne samo po tome, nego i kao stradalnik, zaslužila je pomen", istakao je mitropolit Amfilohije.

A na pitanje da li je miris tamjana dopro i do Titovog počivališta mitropolit Amfilohije je rekao: 

- Ma, ja sam malo kandilo i prema njemu bacio. Velim: toliko je greha i zla na sebe natovario, pa da ga malo okadim.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vasko

pre 6 godina

Ne bih se usudio da kazem sta mislim o ovom coveku. A mislim sve najgore. Duga prica.

posmatrac sa severa

pre 6 godina

Nije nase da sudimo vec da se Gospodu m olimo za sabracu koji grese.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija