• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C.

11.07.2017

19:34

INFORMER SAVETUJE, KAKO DA SAMI SEBI NE UPROPASTITE LETOVANJE: Ove namirnice NE SMETE da nosite u inostranstvo!

Društvo

INFORMER SAVETUJE, KAKO DA SAMI SEBI NE UPROPASTITE LETOVANJE: Ove namirnice NE SMETE da nosite u inostranstvo!

Podeli vest

Srpski turisti koji ovog leta planiraju da putuju u Grčku, Crnu Goru, Bugarsku ili Hrvatsku moraće da pripaze šta nose na more, jer je unos velikog broja namirnica u te zemlje zabranjen i one im mogu biti oduzete na granici, otkriva Informer

Tako je, na primer, u Grčku strogo zabranjen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda, voće i povrće je ograničeno količinom do pet kilograma, a uz to mogu se uneti samo četiri pakle cigareta i jedna flaša alkoholnog pića.

U Hrvatskoj kazna za šetanje
u kupaćem kostimu 600 evra

Srpske turiste će ovog leta u Hrvatskoj dočekati izuzetno drakonske kazne za nedolično ponašanje u primorskim mestima. Naime, prema odluci lokalnih vlasti, svako ko bude šetao u kupaćem kostimu po gradu moraće da plati kaznu od 600 evra, dok će oni koji se budu teturali s flašama u ruci ili ležali pijani na ulici biti "olakšani" čak za 700 evra.

Slična situacija je i u Bugarskoj i Hrvatskoj, s tim što je tamo nešto veća tolerancija prema pušačima, koji mogu da ponesu do dvadeset pakli.

Najkomfornije je i dalje na ulazu u Crnu Goru, gde se toleriše sva hrana u količinama za ličnu upotrebu, ali pod uslovom da je u originalnim pakovanjima i da poseduje deklaraciju.

Direktor JUTA Aleksandar Seničić kaže za naš list da su ograničenja na granicama razumna, jer nije normalno da neko od kuće na letovanje nosi hranu za 15 dana.

- Kontrole su na početku sezone izuzetno rigorozne, pogotovo na ulasku u Grčku i Crnu Goru i na to stalno upozoravamo putnike. Tokom sezone su zbog velikih gužvi i kontrole nešto slabije, ali besmisleno je da neko rizikuje i nosi sa sobom puna kola hrane koja može da se pokvari - kaže Seničić.

S njim je saglasan i voditelj emisije SAT Mirko Alvirović, koji je za Informer otkrio i šta vozači moraju imati u kolima kako bi izbegli drakonske kazne.

- Svakako vas neće pustiti da nosite sarmu u Grčku, ali hrana kvalitetno upakovana i sa deklaracijom će proći. Pored toga moram da napomenem svim vozačima da kroz Grčku morate da imate protivpožarni aparat u kolima, kao i rezervne naočare ako imate dioptriju. Kazne su velike, daću samo primer da za nevezivanje dece može da se plati i do 300 evra. Što se tiče Bugarske, moram da upozorim sve na veliki broj patrola koje kontrolišu brzinu. Uz to, svi saobraćajci imaju dvoglede i kontrolišu da li na šoferšajbni imate vinjetu - savetuje Alvirović. 

Šta je zabranjeno uneti

Grčka

* Meso, mleko i mlečni proizvodi
* Povrće i voće u količinama većim od pet kilograma
* Više od četiri pakle cigareta
* Više od litar žestokog pića ili četiri litra vina ili 12 litara piva

Bugarska

* Meso, mleko i mlečni proizvodi
* Povrće i voće u količinama većim od dva kilograma
* Više od 20 pakli cigara
* Više od litar žestokog pića ili četiri litra vina ili 16 litara piva

Hrvatska

* Meso, mleko i mlečni proizvodi
* Povrće i voće u količinama većim od pet kilograma
* Više od 20 pakli cigara
* Više od litar žestokog pića ili pet litara vina ili 16 litara piva

 


Crna Gora

* Hrana koja nije u originalnoj ambalaži i nema deklaraciju
* Povrće i voće u količinama većim od pet kilograma
* Voda u količinama većim od pet litara
* Više od 20 pakli cigara
* Više od litar žestokog pića ili dva litra vin
 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 6 godina

U Grcku mozes da poneses sta god hoces....mozda je to propis ali u praksi ih ne interesujes...za ostale navedene drzave me apsolutno ne interesuje, posebno Crna Gora jer tamo ni za dzabe ne bi letovao

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija