• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

12.07.2017

11:08

SRBIJA NA METI TAJNIH SLUŽBI: Za nas su najopasniji Hrvati, Albanci i Crnogorci, jer moraju da se dokažu gazdama u SAD!

Društvo

SRBIJA NA METI TAJNIH SLUŽBI: Za nas su najopasniji Hrvati, Albanci i Crnogorci, jer moraju da se dokažu gazdama u SAD!

Podeli vest

Albansko-hrvatske ali i crnogorske tajne službe pomognute američkom agencijom CIA nova su pretnja za Srbiju, zbog odnosa sa Rusijom. Na Balkanu po jačini prva Srbija (BIA), za njom slede Albanija (ŠIK) I Hrvatska (SOA).

Sve obaveštajne službe, ili ako hoćete "tajne službe" bivših država SFRJ, nastale su po uzoru na službe iz kojih su i potekle: službi bivše Jugoslavije, Uprave za državnu bezbednost (UDBA) i Odeljenja za zaštitu naroda (OZNA). 

Imali od koga da uče

Mnogi bivši pripadnici ovih službi devedesetih, a neki tvrde i ranije, počeli su da formiraju svoje tajne službe na tlu današnjih država Hrvatske, BiH, Slovenije, Crne Gore, Makedonije - koje su tada bile nelegalne. Danas su te službe zvanične agencije za bezbednost ovih država.

Bivša braća su najopasnija

Posebno treba obratiti pažnju na Crnu Goreu, najmlađu članicu NATO, koja s obzirom na članstvo u alijansi od svoje do sada nejake Agencije za bezbednost postaje "ozbiljan pion" u svetu špijunaže. Ova država tek će biti upotrebljena protiv Srbije. Ne treba zaboraviti ni Makedoniju koja je meka za američku špijunsku mrežu agencije CIA, i može da nanese mnogo štete ukoliko se udruže sa hrvatskim i albanskim ali i bosanskim elementom.

Dušan Janjić, koji je i sam nekada pripadao tim "tajnim strukturama", kaže da je teško izdvojiti koja je trenutno služba na Balkanu najjača, ali napominje da bi, kada bi morao da se izjasni, redosled bio sledeći: Srbija (BIA), Albanija (ŠIK) i Hrvatska (SOA).

VUČIĆA I DRŽAVNI VRH SRBIJE PRATE TAJNE SLUŽBE BIH I HRVATSKE: Otkriće lidera RS Milorada Dodika TRESE REGION!

- Albanski ŠIK oduvek je bio veoma aktivan, a tu svoju aktivnost je sada proširio i na Kosovo i Metohiju. Hrvatska se veoma ozbiljno bavi svojom službom. S obzirom da su obe države članice NATO-a, mnogo im je lakše da pristupe nekim podacima koje ih interesuju bez obzira da li se to odnosi na vojnu ili tržišnu špijunažu - navodi on.

No, kako kaže, nijedna od ovih službi nije dovoljno ni velika ni "bogata" u odnosu na velike organizacije poput američke CIA, britanskog MI-6, nemačke BND, da se ne bi na njih oslanjale. 

Poseban akcenat Janjić stavlja na ulogu Turske obaveštajne službe na Balkanu, za koju kaže da je ovde prisutna još od devedesetih, kao i da je ona faktički rodonačelnik Stranke demokratske akcije.

PUTIN UPOZORAVA: Obaveštajne službe protiv Rusije koriste terorističke grupe KAO ORUŽJE!

- Turska obaveštajna služba se posle rata u BiH povukla, a njeno mesto je zauzela Saudijska Arabija. Sada je Erdogan ponovo preuzeo kontrolu - kaže on.

Po njegovim rečima, sva pažnja obaveštajnih službi i iz regiona i spolja opet je usmerena na Srbiju.

- Razlog je odnos sa Rusijom, jer 'povratak' Rusije na ove prostore, s obzirom na situaciju na globalnom nivou i odnos Srbije sa ovom državom, itekako zanima ne samo region, nego ceo svet - objašnjava Janjić.

Clipaart

Prema nekim podacima koji slove za operativne, u ovom trenutku u Srbiji deluje oko 60 tajnih službi iz 35 zemalja, uključujući i države iz regiona sa agenturom od preko 4.000 ljudi.

Međutim, sam potencijal obaveštajnih službi iz regiona nije veliki. U proseku, te službe imaju od trista do petsto "radnika", od kojih se neki nalaze i kao atašei pri njihovim ambasadama u našoj zemlji. 

Operativno je najbolje opremljena Hrvatska, ujedno ova država ima najbolju saradnju sa britanskom obaveštajnom službom (SIS), ali ta saradnja traje još od raspada SFRJ. Zagreb dobru komunikaciju ima i sa nemačkom tajnom službom, dok je Bosanska služba bezbednosti (OBA) razapeta između Turske obaveštajne službe i službe Saudijske Arabije.

ULAZAK CRNE GORE U NATO BIO JE ZATVARANJE OBRUČA OKO SRBIJE, A MAKEDONIJA ĆE TAJ OBRUČ JOŠ DA STEGNE: Iza svega krije se pritisak na Beograd da prizna Kosovo!

Potpuno neočekivano je da je na ovim prostorima veoma angažovana kineska obaveštajna služba (MSS). Ova služba ne radi poput ostalih, tačnije ne deli podatke tako lako sa drugim službama, a prevashodno se bavi zaštitom interesa državne politike Kine i zaštitom svojih investicija. 

Poznavaoci prilika tvrde da ova služba tako tajno i neprimetno deluje da je gotovo nevidljiva u sistemima drugih službi. Kako se tvrdi, njene dodirne tačke sa službama iz regiona su svedene na minimum, a uglavnom su zasnovane na ekonomiji.

Svi protiv svih

Slovenija i njena tajna služba (SOVA) faktički funkcioniše u okviru tajnih službi NATO-a i blisko sarađuje sa austrijskom ASIS obaveštajnom agencijom, koja slovi za jednu od najboljih. U poslednje vreme na ovim prostorima pojavili su se i agenti francuske, manje poznate tajne službe DGSE, koja se prevashodno bavi zaštitom od terorizma.Zbog uske delatnosti, u kontaktu je sa svim obaveštajnim službama iz regiona. 

Naravno, prisutna je i ruska tajna služba FSB, koja je naslednik nekadašnjeg KGB-a koji je delovao za vreme SSSR-a. FSB je posvećen posebno protivterorizmu i radu na zaštiti interesa Ruske Federacije. 

Prema nekim podacima koji slove za operativne, u ovom trenutku u Srbiji deluje oko 60 tajnih službi iz 35 zemalja, uključujući i države iz regiona sa agenturom od preko 4.000 ljudi.

Budžet Nemačke federalne službe BND meri se u milijardama. Koriste najmoderniju opremu kako bi špijunirali neprijatelje u korist vlade i smatraju se jednom od najbolje organiziranih obaveštajnih službi na svetu. Sarađuju sa svim službama iz regiona. 

(FOTO) OVI DŽIHADISTI DOLAZE U SRBIJU! Pošto veliki kalifat nije uspeo u Siriji i Iraku, TERORISTI KRVAVI RAT PRENOSE NA BALKAN!

Međutim, poznavaoci ovih prilika tvrde da problem ne leži u tome "ko koga špijunira", već da sve službe regiona imaju takozvano "podzemlje" u svom sistemu koje ne mogu da odstrane, a koji faktički rade za više stranih agentura.

(VIDEO) ZAPADNE SLUŽBE SU POKUŠALE DA VRBUJU GENERALA MLADIĆA, ODBIO JE! Životna ispovest sina haškog optuženika

- S obzirom da su velike pare u pitanju, a da su im podaci na raspolaganju nijedna služba iz regiona nije sasvim sigurna od 'špijuniranja' velikih službi, koje deluju preko pojedinaca koje su vrbovali. Zvanična saradnja među tajnim službama zapravo je samo kurtoazija. Prava špijunaža se odvija duboko u sistemima ovih službi koji neretko zarad lične koristi 'spinuju' podatke za svoje 'druge gazde' - navodi sagovornik Sputnjika koji iz ličnih razloga ne želi da bude imenovan.

Clipaart

Njegov zaključak je da Srbija treba da se čuva da ne upadne u mrežu albansko-hrvatskih "spletki" jer, kako tvrdi, ove dve države imaju najviše interesa da naškode Srbiji. 

TRAMP ĆE DOZVOLITI UJEDINJENJE SRBIJE I SRPSKE?! Šokantna procena bosanskih obaveštajaca podigla region na noge!

Na oprez upozorava i od strane najmlađe članice NATO-a, Crne Gore, koja s obzirom na članstvo u ovoj alijansi od svoje do sada nejake Agencije za bezbednost postaje "ozbiljan pion" u svetu špijunaže. Ova država, tvrdi naš izvor, tek će biti upotrebljena protiv Srbije. On kaže da ne treba zaboraviti ni Makedoniju koja je meka za američku špijunsku mrežu agencije CIA, i može da nanese 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vladimir

pre 6 godina

Ono što se ovde naziva "podzemljem" službi je, u stvari, mešavina kriminala, novca i raznih interesnih grupa koje u ime "nacionalnih interesa" sprovode politiku lične moći i bogaćenja... Javna je tajna da, u poslednjih nekoliko decenija, kod nas nije bilo ni jednog ozbiljnijeg kriminalca koji nije bio pripadnik tajne službe, što takodje važi i za tajkune i uticajne privrednike...

dejan

pre 6 godina

apsolutno se slazem sa vama . na nasu veliku nesrecu ti i takvi ljudi ujedno predstavljaju tzv duboku drzavu. toga ima u svim zemljama ali samo kod nas tim i takvim ljudima nije nista sto je veazno za nacionalni interes i patriotizam , sveto . ali im je vlastiti i grupni interes iznad svega pa ako se ta dva poklope dobro jeste ako ne zao mi je .

Lala iz Banata

pre 6 godina

Ми, се бојимо "Тајних служби", само кад радимо у ... - " Јавном Интересу "...!?

Lala iz Banata

pre 6 godina

Кад год радим у "Јавном " интересу, на мене се "накаче" ... - "Тајне" службе....?!

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija