• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs/informer.rs

12.07.2017

22:08

SRBIJA MORA IZDRAŽATI! PRITISAK SAD I BRISELA BIĆE STRAVIČAN: Turski tok i bliskost sa Moskvom VAŠINGTON NAM NEĆE OPROSTITI!

Društvo

SRBIJA MORA IZDRAŽATI! PRITISAK SAD I BRISELA BIĆE STRAVIČAN: Turski tok i bliskost sa Moskvom VAŠINGTON NAM NEĆE OPROSTITI!

Podeli vest

Priključenje Mađarske na Turski tok imaće ključno značenje i za balkanske zemlje, u prvom redu za Srbiju, jer će omogućiti Beogradu da poveća svoju težinu na regionalnoj energetskoj karti i dobije dopunske energetske i finansijske mogućnosti na planu kupovine i tranzita ruskog gasa. Međutim, Beogradu i Budimpešti će za to biti potrebno da izdrže pritisak Brisela i onih političkih krugova u Vašingtonu koje nikako ne zadovoljavaju ni politička ni ekonomska uzajamna delatnost evropskih zemalja sa Rusijom

Beograd i Budimpešta će morati da izdrže pritisak Brisela i antiruskih političkih krugova u Vašingtonu, piše saradnik ruskog Instituta za balkanistiku Petar Iskenderov za Novi standard.

Njegovu analizu položaja Srbije svetlu prolaska Turskog toka kroz našu zemlju i dalje prema Mađarskoj prenosimo u celini!!! 

Prema informacijama kojima raspolažemo, u skorije vreme će dalji napori antiruskih sankcija postati predmet novih diskusija u vođstvu EU. 

Beograd je pitanje časti

Pod izgovorom "obezbeđenja jedinstva EU" i koristeći u svojstvu "metodološke osnove" sankcijski zakonski projekat koji je razmatran u Senatu SAD, Brisel pokušava da natera sve zemlje članice organizacije da se saglase sa daljim podrivanjem saradnje sa Rusijom. 
Akcenat će biti stavljen na uvlačenje novih zemalja u "sankcijski rat", pre svega iz regiona Balkana. Prvo mesto u odgovarajućem spisku zauzima Srbija, čije privlačenje na svoju stranu antiruske snage u EU izgleda smatraju "pitanjem časti".

Očekuje nas pakao

Pod izgovorom "obezbeđenja jedinstva EU" i koristeći u svojstvu "metodološke osnove" sankcijski zakonski projekat koji je razmatran u Senatu SAD, Brisel pokušava da natera sve zemlje članice organizacije da se saglase sa daljim podrivanjem saradnje sa Rusijom. 

DOLAZAK VUČIĆA U SOLUN NAJZNAČAJNIJI DOGAĐAJ U POSLEDNJIH 65 GODINA: Novo poglavlje u odnosima Atine i Beograda!

Akcenat će biti stavljen na uvlačenje novih zemalja u "sankcijski rat", pre svega iz regiona Balkana. Prvo mesto u odgovarajućem spisku zauzima Srbija, čije privlačenje na svoju stranu antiruske snage u EU izgleda smatraju "pitanjem časti".

Međutim, socijalno-ekonomski i finansijski podaci po pojedinim zemljama regiona Centralne i Istočne Evrope svedoče o jednom: antiruska politika neizbežno vodi do gubitaka od više milijardi i do degradacije nacionalne privrede i spoljne trgovine. 

Kao primer može poslužiti i zemlja poput Mađarske, koja je relativno stabilna na socijalno-ekonomskom polju.

Astronomska suma u iznosu od 6,7 milijardi evra za Mađarsku već predstavlja gubitak u nacionalnoj ekonomiji kao rezultat "rata sankcijama" Brisela protiv Moskve. 

VUČIĆ SRBIJI DEFINITIVNO OBEZBEDIO ENERGIJU IZ RUSIJE: Srbija i Bugarska potpisuju sporazum o tranzitu gasa!

Za taj period od 2014. godine Rusija se sa spiska trgovinskih partnera Mađarske spustila sa drugog na 14. mesto. Međutim, još važnije za mađarsku socijalno-ekonomsku situaciju je to što je upravo tokom 2014. godine nastupio prelom u dinamici razvoja nacionalne ekonomije. 

Dok je Mađarska u tom trenutku demonstrirala jedan od najvećih pokazatelja tempa rasta u Evropi - 4 odsto BND, oon je već u 2015. godini pao na 3,1, a 2016, prema podacima Centralne statističke uprave Mađarske, na 2 odsto BND. Za kompenzaciju gubitaka od antiruskih sankcija Mađarskoj će biti potrebno "mnogo godina". 

Printskrin

Mi smo u tom periodu izgubili mnoge mogućnosti i nama su potrebne najmanje tri godine da ponovo uđemo u formu, svedoči mađarski ministar za ekonomske veze sa inostranstvom Peter Sijarto, koji je doputovao u Moskvu radi učešća u radu međuvladine komisije za ekonomska pitanja. 

Sankcije su neefikasne

Sa ekonomske tačke gledišta, sankcije su se pokazale neefikasnim, istakao je on, imajući u vidu ekonomsku štetu za sopstvenu zemlju.

Uzgred, i sam zakonski projekat za pooštravanje antiruskih sankcija, predstavljen u Kongresu SAD, takođe je direktno usmeren protiv interesa Evrope, pa tako i u oblasti evropske bezbednosti.

PUTIN OD SRBIJE PRAVI ENERGETSKOG MONSTRUMA, AMERI NAM OVO NEĆE OPROSTITI! Beograd, Beč i Budimpešta obnavljaju Južni tok!

- Taj zakonski projekat je pre svega motivisan unutarpolitičkim razlozima", ističe Kirsten Vestfalj, stručnjak za energetiku nemačkog fonda Nauka i politika: 

"Reč je bila o tome da se obuzda predsednik Donald Tramp. On je već pod jakim pritiskom, a sada ima još manju slobodu delovanja da krene ususret ruskim interesima. Mene uznemirava što su u toj odluci Senata sankcije protiv Rusije povezane sa sankcijama protiv Irana. Kazne će se takođe odnositi i na evropske firme, to jest na firme iz zemalja koje sarađuju sa SAD. U tom projektu se otvoreno govori o radnim mestima u SAD i o američkim ekonomskim interesima".

Energetska bezbednost - to je upravo oblast uzajamnog delovanja sa Rusijom u kojoj se antiruski kurs Brisela posebno destruktivno pokazuje, i to sa tačke gledišta interesa evropskih zemalja. 

vostok

I uopšte nije slučajno to što u ovom trenutku zemlje Centralne i Istočne Evrope, bez obzira na moćan pritisak Evropske komisije, polažu osnovne nade u ovoj oblasti na produbljavanje partnerstva sa Moskvom - u tom smislu u kontekstu priključenja infrastrukturi ruskih gasovoda. 

Ništa nije slučajno

Nije slučajno to što u ovom trenutku zemlje Centralne i Istočne Evrope, bez obzira na moćan pritisak Evropske komisije, polažu osnovne nade u ovoj oblasti na produbljavanje partnerstva sa Moskvom - u tom smislu u kontekstu priključenja infrastrukturi ruskih gasovoda.
Mađarska vlada je već postigla preliminarni dogovor sa ruskim Gazpromom o nastavku gasovoda Turski tok preko Bugarske i Srbije u Mađarsku. To mora da se dogodi do kraja 2019. godine - to jest, do momenta kada će proraditi i druga "izvozna" grana gasovoda, koja dovodi gas do distributivnog centra na granici Turske i Grčke

Prema podacima iz poslovnih krugova, mađarska vlada je već postigla preliminarni dogovor sa ruskim Gazpromom o nastavku gasovoda Turski tok preko Bugarske i Srbije u Mađarsku. 

SRBIJA NE TREBA DA STRAHUJE SVE DOK JE RUSIJA MOĆNA: SAD i NATO znaju da BEOGRAD OVOG PUTA NIJE SAM!

To mora da se dogodi do kraja 2019. godine - to jest, do momenta kada će proraditi i druga "izvozna" grana gasovoda, koja dovodi gas do distributivnog centra na granici Turske i Grčke. Prema rečima Petra Sijarta, ova maršruta je "realnija" nego maršruta preko Rumunije ili Hrvatske. 

Pretpostavlja se da će Mađarska kroz gasovod Turski tok dobijati oko osam milijardi kubnih metara gasa godišnje - drugim rečima, zemlja će moći da poveća uvoz ruskog gasa za 30 odsto. Tokom 2016. godine izvoz ruskog gasa u tu zemlju iznosio je 5,7 milijardi kubnih metara. 

U okvirima radnog susreta koji je održan u Moskvi 5. jula između predsednika Uprave Gazproma Alekseja Milera i Petera Sijarta dve zemlje su potpisale i energetski "red vožnje". 

NATO DAO ZAGREBU ZADATAK DA PREKO ŠIPTARA ZAPALI BALKAN: Strah od Srbije i Putina okovao SAD i njihove savezinke!

Dokument predviđa ispunjenje "niza događaja usmerenih na razvoj gasno-transportnog sistema Mađarske". 

Srbija na putu

Pored toga, u prisustvu Milera i Sijarta bio je potpisan Memorandum o uzajamnim odnosima između Gazprom eksporta i mađarske kompanije Hungarian Gas Trade Ltd., kojim su precizirane namere Moskve i Budimpešte o nastavku dugoročne saradnje u oblasti dostavki ruskog gasa u Mađarsku. 

AP PHOTO

Priključenje Mađarske infrastrukturnim projektima gasovoda Turski tok imaće ključno značenje i za balkanske zemlje, u prvom redu za Srbiju. 

VREME JE DA PUTIN SKINE RUKAVICE: U toku je bitka za Balkan, Moskva ne sme da ostavi Srbe da se sami bore protiv SAD!

To će dozvoliti Beogradu da poveća svoju težinu na regionalnoj energetskoj karti i dobije dopunske energetske i finansijske mogućnosti na planu kupovine i tranzita ruskog gasa. 

Međutim, Beogradu i Budimpešti će za to biti potrebno da izdrže pritisak Brisela i onih političkih krugova u Vašingtonu koje nikako ne zadovoljavaju ni politička ni ekonomska uzajamna delatnost evropskih zemalja sa Rusijom.


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mara

pre 6 godina

Patentirajte Teslin projekat  i pocnite da crpite besplatnu energiju iz prirode,vrlo jednostavno resite taj problem i prestanite da se glozete oko toga kao mala deca.Nije vam svraka popila mozak,narocito kaubojima koji zive u virtuelnoj stvarnosti\n

Milan Jankovic

pre 6 godina

Sta ti seres i o cemu pricas . Ovo su ozbiljne stvari a naucnu fantastiku ostavi po strani.

NATO u blato

pre 6 godina

СРБИЈА-РУСИЈА НЕ ТРЕБА НАМ УНИЈА!!!

Vasko

pre 6 godina

To nece nikada da se desi a ti slobodno put pod noge pa idi u svoju majcicu Rusiju da umres od gladi. Ali nemoj posle da kukas.

istina

pre 6 godina

I onda ce srbija da placa rusiji najskuplje plin od svih ostalih jer to su ipak rusi kao do sada rusi su najskuplje srbiji naplacivali to su braca rusi

Fosil

pre 6 godina

Mi prvenstveno , treba da gledamo svoje interese , da se povezemo sa zemljama iz naseg okruzenja , a Amerika je preko okeana , i ne treba da im dozvolimo da se mesaju , jer to je stvar ovog kontinenta !

Aca

pre 6 godina

Ne kapiram sta hoce rusi i zasto oni nas upozoravaju da nas zapad pritiska da udjemo u nato. Pa uradite nesto da nas ne pritiskaju sta buljite samo. Te nam dajete avione, rogozin nam doneo maketu s300 sto izbacujete iz upotrebe, te nemate farbu za avione, gume skupe, prazni rezervoari, te mozev da doletiv ... pa stavite im te silne motore pregazite svaku zabranu posto su toliko dobri i dodjite na CEVAPE U SKADARLIJU.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija