• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

12.07.2017

23:02

SRPSKI PILOTI U RUSIJI, RAKETAŠI U BUGARSKOJ: Vojska Srbije cenjen partner na vojnim vežbama širom Evrope!

Društvo

SRPSKI PILOTI U RUSIJI, RAKETAŠI U BUGARSKOJ: Vojska Srbije cenjen partner na vojnim vežbama širom Evrope!

Podeli vest

Srpsko- bugarska vežba jedinica PVO na poligonu Šabla na Crnom moru jedina je prilika za uvežbavanje lansiranja raketa "neva" u vazdušni prostor

Pripadnici 250. brigade PVO Vojske Srbije svoje sposobnosti proveravaće do 25. jula ispaljujući svoje rakete sa bugarskih lansera istog tipa.

Srpski raketaši četvrti put gostuju u Bugarskoj na sličnim vežbama. Ispaljivanje raketa PVO zahteva veliki prostor i najčešće se izvodi iznad mora. Raspadom državne zajednice SCG, Srbija je izgubila i teoretske šanse da redovno organizuje obuku na raketnim sistemima PVO. Pre uspostavljanja saradnje sa Bugarskom, poslednja ovakva vežba održana je 1989. godine na vojnom poligonu nedaleko od Pule.

Problem nedostatka poligona za vežbanje najviše pogađa jedinice koje raspolažu raketama dugog i srednjeg dometa. O tome govori i činjenica da doskoro polovina naših jedinica PVO nije nikada izveo gađanje u miru.

Manjak prostora za gađanje i vežbanje Vojska Srbije nastoji da reši u susednim zemljama. Pored "Šable" u Bugarskoj, naš vojni vrh proteklih godina bio je zainteresovan za poligon Krivolak u Makedoniji. Ovaj teren bio je jedno od najaktivnijih vežbališta nekadašnje JNA, a danas je prilagođen obuci jedinica namenjenih učešću u međunarodnim operacijama.

Peđa Milosavljević

(VIDEO) POČEO "SABER GUARDIAN 2017": Vojska Srbije na multinacionalnoj vojnoj vežbi u tri države!

Srbija je bila zainteresovana i da u paketu saradnje sa Crnom Gorom izdejstvuje da se u ovoj zemlji testiraju haubice i artiljerijska sredstva dugog dometa. Ulaskom Crne Gore u NATO, međutim, promenjene su okolnosti za organizaciju ovakvih gađanja.

U Ministarstvu odbrane kažu da četiri poligona i više od stotinu vežbališta, koliko koristi naša vojska, uglavnom zadovoljavaju potrebe obuke jedinica. U planu je, međutim, modernizacija infrastrukture poligona "Pasuljanske livade" na Kučajskim planinama, gde godišnje prođe više od 10.000 vojnika.

- Raketne jedinice moraju na gađanje u inostranstvo, dok sve ostale imaju sve uslove za obuku u Srbiji - navode u Ministarstvu odbrane.

(VIDEO) PONOS SRBIJE: Ugledni britanski portal predstavio borbeno vozilo Miloš!

"Pored "Pasuljanskih livada", na kojima gađaju i kopnena vojska i avijacija, obučenost jedinica proverava se i na "Peskovima" kod Velikog Gradišta i na terenu "Nikinci" u Sremu. Zimskoj obuci namenjen je skijaški poligon na Kopaoniku.

Tanjug

PILOTI PUTUJU U RUSIJU

Zajednička rusko-srpska vazduhoplovna vežba BARS biće održana uskoro u ruskoj avio-bazi "Lipeck-2", osam kilometara zapadno od centra grada Lipecka - prenosi portal "Tango siks".

Srpski piloti lovačkih aviona dobiće jedinstvenu priliku da se, leteći zajedno sa ruskim kolegama, oprobaju u vazdušnim borbama protiv aviona kojim raspolažu ruske vazduhoplovne snage. Na obuci u bazi u Lipecku nalaze se i tehničari našeg Ratnog vazduhoplovstva.

(VIDEO) NATO I RUSIJA U RATU ZA SRPSKU VOJNU INDUSTRIJU: Ko će pre do Miloša, Lazara, Stršljena, Alasa, Morave...?!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija