• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

15.07.2017

23:59

BRUKA U VATIKANU: Stepinac mučenik, ni reči o zločinima, Papa ipak ne menja stav?!

Društvo

BRUKA U VATIKANU: Stepinac mučenik, ni reči o zločinima, Papa ipak ne menja stav?!

Podeli vest

Neočekivani epilog rada mešovite komisije SPC I katolika o kontroverznom hrvatskom nadbiskupu. U razmeni naučnih argumenata Hrvati očigledno odneli pobedu

Sve crkve tokom Drugog svetskog rata i posle njega, na prostoru NDH, među njima i Rimokatolička i Srpska pravoslavna crkva, bile su izložene okrutnim progonima i imale su svoje mučenike i ispovednike vere.

Ovaj stav iz zajedničkog saopštenja mešovite komisije Srpske patrijaršije i Hrvatske biskupske konferencije sa poslednje sesije dijaloga o ratnoj ulozi nadbiskupa Alojzija Stepinca, mnogima je poslužio kao pokazatelj da srpska strana nije dokazala umešanost kontroverznog nadbiskupa u genocid nad srpskim narodom u NDH.

Zbog nekoliko spornih stavova iz saopštenja, njegovog opšteg tona i upotrebljenih formulacija u crkvenim i naučnim krugovima, spekuliše se da srpske vladike i istoričari nisu izneli dovoljno jake argumente o Stepinčevoj ulozi u progonu, prisilnom prevođenju u katoličku veru i ignorisanju masovnih ubistava Srba u logorima smrti NDH.

AP PHOTO

U usaglašenom saopštenju, kojim je okončan jednogodišnji dijalog dveju crkava o ulozi kontroverznog hrvatskog nadbiskupa, sugeriše se da je "Stepinac mučenik i ispovedalac vere Rimokatoličke crkve". Oba tima mešovite komisije smatraju, između ostalog, i da je njihov rad bio prilika da se osvetle "život i služba jednog uglednog katoličkog pastira u posebno teškom istorijskom periodu". O njegovoj odgovornosti i mogućoj umešanosti u zločine - nema ni slova.

U vrhu SPC zasad nemaju zvanični komentar ovih teza.

- Vladike koje čine srpski deo ovog tela još nisu doputovale iz Rima, a patrijarh je na službenom putu u Americi. Tek kada se oni vrate biće moguć razgovor o učinku razgovora sa katolicima i iznetim stavovima - rečeno je "Novostima" u sedištu SPC.

U crkvenim krugovima nezvanično, ipak, priznaju da je objavljeno saopštenje neobično snishodljivo prema rimokatoličkom kleru, što drastično odstupa od uobičajenog sagledavanja rata, NDH i masovnih zločina nad Srbima.

Da su katolici i praktični dobitnik ovih razgovora, kako se tumači u crkvenim i naučnim krugovima, pokazuje i činjenica da vatikanske arhive nisu otvorene srpskim istraživačima, iako je to bio jedan od uslova za razgovore.

Duboko razočaranje tokom i ishodom razgovora dveju crkava o kontroverznom nadbiskupu ne krije istoričar i direktor beogradskog Muzeja genocida Veljko Đurić Mišina. Na osnovu objavljenog saopštenja on tvrdi da su u razmeni naučnih argumenata Hrvati očigledno odneli pobedu.

Novak Đurović

- To se dogodilo zahvaljujući brojnim kompromisima i igrama koje su se u režiji političkih i drugih krugova odvijale iza scene - tvrdi Đurić. - U celom procesu nauka je bila u drugom planu. Od prvog, pripremnog sastanka u Vatikanu sve je vodilo unapred poznatom cilju - sprečavanju svakog zaoštravanja odnosa sa Hrvatima.

Ton saopštenja i rezultat šest sesija razgovora na sličan način se tumači i u Zagrebu - kao potvrda uspešne odbrane lika i dela Alojzija Stepinca. Izvori iz Kaptola tvrde da srpska strana nije iznela nijedan novi dokument koji bi bacio novo svetlo, posebno na događaje iz 1941. godine, kad su ustaše došle na vlast. Tvrdi se da su vatikanski domaćini od predstavnika SPC uporno tražili da pokažu nove argumente, ali da se to nije dogodilo.

- Sve što je predstavljeno za vreme rada komisije već je poznato. Ničeg novog nije bilo - tvrde na Kaptolu.

Na istom tragu je i varaždinski biskup Josip Mrzljak, inače rođak kontroverznog kardinala. On pozdravlja razgovor između dve crkve, ali i naglašava da su optužbe na račun Stepinca - pale u vodu.

- Treba izlaziti s dijalogom i dokumentima o onome što je bilo. Često smo slušali mitologiju kada se govorilo - "Stepinac ovo, Stepinac ono" - a na kraju od toga nije bilo ništa. Verujem da je ovo jedan dobar početak - zaključio je Mrzljak gostujući na HRT-u.

Istoričar Instituta za savremenu istoriju Predrag Marković u prvi plan ističe izgradnju poverenja i boljih odnosa između dve crkve.

- Ovo je kraj višedecenijskog procesa u kome je najvažniji rezultat potpuno promenjena atmosfera u odnosima između dve crkve. Veoma značajno je i što je papa Franja pokazao spremnost da zaustavi proces kanonizacije i otvori naučni dijalog - navodi Marković. 

Tanjug

PROPUSTI U PRIPREMI RAZGOVORA

U crkvenim krugovima gotovo od početka rada komisije, formirane na inicijativu pape Franje, govori se o nekoliko ključnih propusta prilikom pripreme razgovora. Unutar SPC veliki je broj uticajnih klirika koji su se protivili i samom učešću u dijalogu. Pristajanjem na ograničeni jednogodišnji rad komisije i svega šest sesija razgovora, srpska strana unapred je izgubila priliku da studiozno pripremi odbranu svoje pozicije.

- Stali smo na crtu mnogo spremnijim i naučno potkovanijim Hrvatima. Naš deo komisije nije imao jasnu metodologiju rada, nije dovoljno koristio izvore, a napravljeno je i više grešaka u pripremi razgovora. Na drugoj strani stola naš tim sačekala su, između ostalog, dva izuzetna hrvatska poznavaoca istorije predratnog perioda, ustaškog pokreta i Stepinčevog delovanja. Sve to najverovatnije je doprinelo ovakvom ishodu - ističe sagovornik "Novosti" blizak vrhu SPC.

Tanjug/AP

PAPA NE MENjA STAV?!

Papa Franja neće u dogledno vreme proglasiti Alojzija Stepinca za svetitelja. Završetak rada mešovite komisije dveju crkava neće imati uticaja na njegov stav. Ovo tvrde izvori "Novosti" bliski vrhu Rimokatoličke crkve, koji tvrde i da će poglavar Svete stolice dobro proučiti zaključke sa zasedanja ovog tela. U Vatikanu, kao i u vrhu Katoličke crkve u Hrvatskoj, međutim, svesni su da razgovori o Stepincu imaju i širi kontekst.

- Sigurno je da će rezultat ovih razgovora imati veze i sa odnosima Svete stolice sa Srbijom, ali i sa Rusijom - navode na zagrebačkom Kaptolu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
DEDA RAKA

pre 6 godina

Propagiraju veru - a mnogo s..... ! Da li je taj Alojzije čuo za Božiju zapovest - LJUBI BLIŽNJEGA SVOGA ! E, sad bi da bude SVETAC ! Primenjivao je zapovest - UBI bližnjega svoga! Ili je bio nepismen, ili je bio idiot verskog opredeljenja ! Neka Papa sad prosudi !

Solunac

pre 6 godina

Dobro sta ste ocekivali od tih licimernih antihrista\n

Solunac

pre 6 godina

pa njega su osudili komunsti isti koji su olobodili gomilu ustasa odgovornosti a Srbe koji bez obzira sto nisu bili ni u cetnicima ni u patizanima ganjali i ubijali jos 30god. i za razliku od pravoslavne nisu branili da,se ide u katolicku crkvu . sta ce veci dokaz . \n

mirko

pre 6 godina

Ne treba zaboraviti da je pre par dana Papa izjavio da je saradnja izmedju Rusije i Amerike opasnost za novi svetski poredak. Sve su jaci glasovi da katolicka crkva i nije ono sto se predstavlja da jeste, tacnije da je vladar u senci...

pametnome dosta

pre 6 godina

svima je jasno da spc i srbi mrze stepinca sada je bilo godinu dana prilike da pokažu dokaze da je za nešto kruv nisu pokazali niti jedan !!!

Pop

pre 6 godina

Pre ce nas na kraju Papa spasiti nego ovi nasi sto pregovaraju. Nasi su garant korumpirani, dobili pare od ustasa i sad cute. I nasa crkva noje sto je bila. Kad pogledam samo popove sto rade u vecim mestima muka me uhvati. Svi do jednoga voze dobra kola i imaju velike kuce. Samo uzimaju, a nista ne daju. Ti u boga nista ne veruju.

dudu

pre 6 godina

Ja se nadam da je ovo loša šala, da je Informer pogrešio i da je sve netačno što je napisano. Evo idem na spavanje i sutra oću veliki demanti, uz izvinjenje. Jaoj majko moja...Kraj. A istoričar vajni Marković bolje da je zahtevao da vatikan otvori arhive o stepincu i titu,da se angažuje za našu stvar nego što sedi i srče koktele po centru grada, što priča o porazu na kosovu polju i tambura o bugarima koji vole naš roštilj i brenu. Dragi moj informere, ozbiljna ste novina, nadam se da je ovo neka julska pošalica, a da ćete naći neke druge izvore sem gospodina istoričara.

Mara

pre 6 godina

Nista cudno,za vreme drugog rata je i tadasnji Papa saradjivao sa Hitlerom i nacistima,nece biti cudno ako ovaj Papa  ustasu proglasi za sveca,to govori vise o njemu nego o Stepincu.Bice to velika i nemoralna bruka za Papu ali zapad i katolicanstvo su vec odavno ogrezli u nemoralu i bezboznosti,oni postuju Lucifera i odrekli su se Boga.\n

ina

pre 6 godina

sledi rehabilitacija Draze Jadan I bedan ko trzi dozvoluOvako se to radi za svoju korist Nek vas brat hrvat nauci

Luka

pre 6 godina

Nije iskljućeno da su ignorisani "komunistički izvori " iz kurtoazije prema sagovornicima . To prilično liči na nas u zadnje vreme. ali možda i nije tako. "Državna komisija " i vojni izvori su ostavili dosta solidnu građu o mnogo čemu vezanu za klerofašizam .. Pitanje je da li se bez toga moglo ozbiljno razgovarati i argumentovati istorijsko stanje ako je to uopšte i trebalo raditi. jer je osnovni aksiom izgleda bio da su obe crkve bile progonjene pa bi onda ti i takvi izvori (ma koliko bili veoma dobri i iscrpni )bili zapravo poželjni za " zaobilaženje". Voleo bih da grešim .

Ljubo

pre 6 godina

Kada su to Srbi nesto " dokazali" ....oni koji su pokusali ubijeni ili proterani ,a ostali komunisti ,ateisti ,Srbi samo na papiru ,nikada nisu ni srpstvu tezili ,vec samo licnim interesima.A danas pogotovo ,kada nasim nacionalnim bicem upravlja Vatikan i Protestanti ,isprepleteni i dobro uhranjeni u nasoj Srbiji ....Bog neka nam pazi one slavne pretke koji nesto pokusase ,stvorise ,a mi....

Sremac

pre 6 godina

Nažalost nisam ni imao ni onda a ni sad u naš deo komisije to je korupcionaška bagra.Treba policija da češlja njihove poslove.Mislim da je Pavle skončao zbog bolesti ili starosti već zbog bola u duši.Platio im je vatikan masno za ovu izdaju pokojnih žrtava.Neka im je na duši a oni ih očigledno nemaju veliki deo SPC.Manji deo njih je normalan ali su i oni pod velikim pritiskom da postanu deo te iste mase koja pljačka narod.Jer kad ako ne sada neznaju oni dokleće opstati i kada će svanuti pa da se nafatiramo sada jer teško je da se voziš sas običnim narodom u tranvaju ,treba sipati gorivo i njihove ''jugiće,lade,stojadine...gorivo''Neznam toliko je tog užasa od njih apelujem na državu da konačno krene i na njih i češlja njihove račune u bankama imovinske karte.Neko će reći da je ovo bogohuljenje,ali neka stave prst na čelo i pogledaju pošto je krštenje,sahrana....ect.Moj stav je dobili su dobru lovu da pristanu na ovo a narod ko narod je stoka brundaće 3 dana i tajac.A žrtve Jasenovca,Kragujevca,Sremske Mitrovice i ostalih kojih više nema pa ko još pamti naslednici,koji naslednici oni u slabe pameti mobilni,tableti...koga još zanima šta je bilo pre 70 i više godina.

Marko

pre 6 godina

Каква вера такав и светац...nn

mile

pre 6 godina

Ako Hrvati hoce da ga proglase za sveca neka ga proglase, to je njihova stvar. Oni vec daju imena ulicama i trgovima ustasama tako da je ovo samo nastavak te prakse. Vise me interesuje sta ce biti sa FIATOM.

LAZA

pre 6 godina

name je problem u vladikama a ne u Stepincu. Saljemo tamo neuke ljude, da se bore za ucenim. Da im otvore arhive, paz da to urade :)

daca

pre 6 godina

Narod bi rekao ,,terali zeca a isterali mecku,,. Pusti te se vi tih analiticara i analiza ako ne mislite da ovu komisiju proglasite kao i Haski sud da rarde protiv Srba i srpskih interesa. Ili ce te clanove srpske komisije proglasiti stranim placenicima i izdajnicima... Isto to radite i u BiH da izjednacite ztve i dzelate... Svi mi znamo da su NDH vlasti izvrsile stravican genocid u Jasenovcu, ali sad pokusavati natovariti Stepincu i svakoga koga mrzis nesto sto nije ucinio, kao sto pokusava Dodik natovariti nekakvu ,,Islamsku deklaraciju,, Izetbegovicu to su uvrede zdravog razuma... Cinjenice se lazima ne pobijaju i nekakvim laznim mitovima...

Celicna Metla

pre 6 godina

Demonska vatikanska katolicka odluka ili receno sotoni brane svog sotona. Za tu klerofasisticku kvazi laznu rimokatolicku crkvu netreba ulaziti ni u dijalog, jel je sve to vec od 1054god odpalo od Istine, tu nema mesta ni za dobardan niti bilo koji dijalog.

Vladimir

pre 6 godina

Krajnje je vreme da se naucimo pameti i da prestanemo da sopstvenu mitologiju dozivljavamo kao veliku istorijsku vrednost i polaznu tacku stvaranja moderne nacije. Nasa istorija je prepuna verskih, vladarskih i politickih dogmi koje su sluzile, i sluze, da bi se oblikovala svest naroda i tako lakse upravljalo njime. Potreba za kolektivnom i univerzalnom istinom iza koje uvek stojimo samo, i iskljucivo samo mi, ce nam i doci glave. Osecaj nacije jeste pitanje emocija, a ne racionalnosti, ali je krajnje vreme da trezveno sagledamo sebe i zapitamo se zasto smo kroz istoriju stekli toliko neprijatelja, i cime smo to mi izazvali.

Loop

pre 6 godina

Jel se salis? Pa da krenemo samo od toga da vi poricete samo postojanje Hrvatske nacije. Vama su Hrvati pokatoliceni Srbi. Crnogorci? Haha. Bosanci? Makedonci? Pa bar 40% Srba su uvjereni da su Rusi potomci Srba! Naravno, nije to samo ono narodsko mlacenje prazne slame, nego su te gluposti direktno poticane od mnogih srpskih politicara i intelektualaca, iz jasnog razloga. Ako neko kao nacija ne postoji, lakse cemo preuzeti teritoriju, kulturu, stanovnistvo itd. Ne mozes oteti nesto sto je tvoje, zar ne? Kad nemas valjan politicki razlog za tako nesto, onda se stvaraju takvi mitovi. Ali to ne prolazi dalje Srbije. I onda se pitas odakle toliko neprijatelja Srbije? Neznam ni ja stvarno..

Cro

pre 6 godina

Ili pojednostavljeno rečeno, vaše laži o Stepincu su raskrinkane

Vladimir

pre 6 godina

Nisu to samo nase, nego i vase lazi... I vi ste ucestvovali u kreiranju mitologije na cijoj osnovi sada zivi ceo region, pa se sada suocavate sa posledicama u kojima cete dobiti "Sveca i mucenika", a necete imati 'leba da jedete... U ime tog "Mucenika" ce vam uzeti i drzavu i naciju, i asimilirati u Veliko Zapadno Carstvo... Ali, ukoliko je to vasa zelja i potreba, ja vas zdusno podrzavam u tome i zelim vam svu srecu ovoga sveta... Zdravi i zivi vi nama bili...

novica

pre 6 godina

Ma kakvi...po običaju su našim vladikama napunili džepove... to je naša stvarnost,,pratite dalje....

Lovre

pre 6 godina

Staaa??!! IZDAJAAAA! SVETU STE SRPSKU ZEMLJU IZDALII !! IZDAJAA LJUDIII!!! Oops... cini mi se da dokazi tipa "rekao mi deda" nisu prosli. A ja mislio da su srpski povjesnicari cijenjeni u svijetu. Naravno, kao i sve drugo, lazi i mitovi. I onda se cude sto im nitko ne vjeruje nista. Kad treba da se dokazu tvrdnje, onda su urote, izdaje i stare dobre srpske tlapnje.

surovi

pre 6 godina

Sledeći papa će biti, poreklom, pravoslavac !!! Zato sada guraju ovu njihovu stvar koja bi, po njima, morala da se završi krajem 2017. Što se tiče "naše" komisije ... pa nisam baš siguran da je NAŠA !!!

iscander

pre 6 godina

Katolička vjera je najjača,najraširenija,financijski najjača i jedina ima državu-Vatikan....može se sviđati nekome ili ne ali to su činjenice i svi svjetski lideri idu u Vatikan...a i oni koji dobro poznaju kršćansku vjeru znaju da svim zločincima uvijek sve oprašta ako se pokaju...nema smisla više išta dodavati

Stevo Kuridža

pre 6 godina

Ako je SVETAC, kako tvrde, zašto Vatikan ne otvori arhive? Očigledno da NEŠTO KRIJU! Šta? Istinu!

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija