• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.07.2017

09:31

MINISTAR KNEŽEVIĆ RADNICIMA FIJATA: Svaki dan štrajka povećava štetu i šalje pogrešnu poruku!

Društvo

MINISTAR KNEŽEVIĆ RADNICIMA FIJATA: Svaki dan štrajka povećava štetu i šalje pogrešnu poruku!

Podeli vest

Ministar privrede Goran Knežević pozvao je radnike kragujevačkog "Fijata" da prekinu štrajk i uz posredstvo Vlade započnu razgovore sa poslovodstvom firme jer, kako je istakao, svaki dan štrajka uvećava štetu i "šalje pogrešnu poruku"

- Molim radnike da prekinu štrajk i da uz posredstvo Vlade započnemo razgovore sa poslovodstvom "Fijata". Razgovor je u interesu radnika, Kragujevca i Srbije - poručio je ministar Knežević u autorskom tekstu objavljenom u današnjim "Večernjim novostima".

Knežević kaže da sve to predugo traje i da se u rizik dovodi odluka kompanije "FCA Kragujevac" da svoje mašine preseli u neku drugu zemlju, a kako on kaže, kada se to desi, investitor će se teško vratiti za sto.

- Ovo je ozbiljna situacija, jer svaki dan štrajka tu štetu uvećava i šalje pogrešnu poruku poslovodstvu "Fijata", koji čeka poziv iz Srbije da dođe i da se započnu pregovori. Šta god da je predstavnicima sindikata stavljeno na sto kao opcija, vraćeno nam je - piše Knežević.

Prema njegovim rečima, radnici moraju biti svesni da nastavak štrajka umanjuje šanse za postizanje boljih uslova i da direktno vodi u gubitak poslova, radnih mesta i ugrožavanje egzistencije njihovih porodica, a jedino razgovorom je moguće da svima bude dobro.

On je podsetio da kolektivni ugovori koji se pregovaraju između sindikata i poslodavaca garantuju radna mesta i uslove za rad bez mogućnosti promene u periodu njihovog trajanja.

To je, kako kaže, jasno svima, sindikatima koji predstavljaju radnike i samim radnicima i kompaniji. 

- Menjanje kolektivnog ugovora tokom trajanja šalje poruku da u Srbiji niko nije siguran - ni poslodavci, a ni radnici. Uprkos svim garancijama, uključujući i pisane garancije Ministarstva privrede i moje lične, da pregovori sa "Fijatom" počinju za sat vremena od prestanka štrajka, štrajkački odbor je odbio da prekine štrajk i tako odblokira "Fijat - napisao je Knežević u tekstu.

Prema njegovim rečima, dolazak investitora u Srbiju je velika stvar, jer oni ulažu svoj kapital i donose najsavremeniju tehnologiju i procese rada. 

Investitori otvaraju nova radna mesta za građane, kao i poslove za druge firme širom Srbije, koje angažuju u svom poslovanju, navodi Knežević, dodavši da "Fijat" pruža 2.500 radnih mesta.

- Radnici "Fijata" nisu odgovorni samo za sebe i svoje porodice, njihove odluke direktno utiču i na 15 ključnih kooperanata i ostale firme koje se bave uslužnim delatnostima koje zavise od poslovanja "Fijata" - napisao je Knežević u tekstu za "Večernje novosti".

On odgovorno tvrdi da Vlada čini sve što može da obezbedi bolji život svih građana i da se pozitivni pomaci vide, uprkos nasleđenim problemima. 

- Mi ne branimo nekog stranca u zemlji na račun "našeg". Mi branimo princip da nam svima bude bolje - istakao je ministar Knežević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
AS

pre 6 godina

NJIMA IZGLEDA NIJE STALO DA ZARAĐUJU I IMAJU SVOJ POSAO. IZGLEDA DA VIŠE VOLE DA BUDU SOCIJALNI SLUČAJEVI I ČEKAJU NEČIJU MILOSTINJU. JA BI VOLEO DA MOGU DA RADIM I ZARADIM 38000 MESEČNO.

Darko

pre 6 godina

Ija bih voleo da imam toliku platu i da mi bude uplaceno penziono i socialno,uostalom ako nece neka daju otkaz ima nas puno koji bi radili za taj novac.Prebacite firmu u neki drugi grad u srbiji gde ljudi rade za mnogo manji novac.

ratko

pre 6 godina

a Poljaci ce sigurno da rade za 38000,samo ne znam u kom crtanom filmu... ko je uopste dozvolio da se udje sa tako niskom cenom rada,madase sve fabrike dovlace zbog toga sto se omalovazava Srpski radnik.....

vlada

pre 6 godina

....mislim da ovaj "štrajk" ima više političku pozadinu!?

vladbgd

pre 6 godina

Sve ih otpustiti, pa neka idu kod onih koji su ih nagovorili da strajkuju, a zaposliti one koji hoce da rade, a ne da vode politiku

Rade

pre 6 godina

Pa naravno da ima Politicku Pozadinu.Prvo I osnovno u Biznisu nikada ne treba da se dozvoli da ste od nekoga toliko Zavisini NIKADA a to je upravo Dinkic I Tadic uradili sa Italijanima. Njih treba osudjivati.

dragan

pre 6 godina

preselite fabriku na jugu srbije tamo narod gladuje.\n

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija