• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.07.2017

15:24

U SRBIJI POKRENUT PRVI POSTUPAK za novo krivično delo "PROGANJANJE"! Kraj "igre" za SMS MANIJAKE!

Društvo

U SRBIJI POKRENUT PRVI POSTUPAK za novo krivično delo "PROGANJANJE"! Kraj "igre" za SMS MANIJAKE!

Podeli vest

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je prvi postupak zbog novog krivičnog dela "proganjanje" protiv V.M. iz Beograda

 

Sumnja se da je V. M. protivno volji J. M. pokušavao da sa njom uspostavi kontakt slanjem SMS poruka i pozivima, rečeno je danas Tanjug u tom tužilaštvu.

Krivičnu prijavu protiv V. M. tužilaštvu je podnela oštećena J. M, preko punomoćnika advokata, a nakon razmatranja prijave i priloženih dokaza tužilaštvo je zakazalo saslušanje osumnjičenog V. M. nakon čega će doneti odluku o daljem postupanju. 

Krivičnom prijavom V. M. se tereti da je u "određenom vremenskom periodu protivno volji oštećene J. M. nastojao da sa njom uspostavi kontakt neposredno i putem sredstava komunikacije, na taj način što ju je putem telefona konstantno pozivao i slao SMS poruke". 

Ovo je prva krivična prijava zbog krivičnog dela Proganjanje koje je u naš pravosudni sistem uvedeno izmenama Krivičnog zakonika od 1. juna ove godine. U Prvom osnovnom tužilaštvu objašnjavaju, da je za postojanje krivičnog dela "proganjanje" potrebno da neko u toku određenog vremenskog perioda neovlašćeno prati ili preduzima druge radnje u cilju fizičkog približavanja drugoj osobi protivno njegovoj volji, da protivno volji druge osobe nastoji da sa njom uspostavi kontakt neposredno, preko trećeg lica ili putem sredstava komunikacije. 

Takođe, ovo krivično delo čini i onaj ko zloupotrebljava podatke o ličnosti druge osobe ili njemu bliske osobe radi nuđenja robe ili usluga, da preti napadom na život, telo ili slobodu drugog lica, ili njemu bliskog lica, ili da preduzima druge slične radnje na način koji može osetno da ugrozi lični život osobe prema kome se radnja preduzima. 

Dakle, da bi postojalo krivično delo proganjanje neophodan je vremenski kontinuitet preduzimanja radnje izvršenja, ukazali su u tužilaštvu. 

Kod lakših oblika ovog krivičnog dela, kako su dodali, nije potrebno da postoji pretnja da će se napasti na život ili telo neke osobe, ili njemu bliske osobe da bi tužilaštvo otpočelo krivično gonjenje po službenoj dužnosti, što ovo krivično delo razlikuje od krivičnog dela "ugrožavanje sigurnosti". 

Za ovo krivično delo zakon je predvideo novčanu kaznu ili zatvor do tri godine. 

Ako je proganjanjem izazvana opasnost po život, zdravlje ili telo žrtve ili njenog bliskog srodnika, zakon predviđa kaznu zatvora od tri meseca do pet godina, a u slučaju smrti progonjene osobe ili njoj bliskog lica, zaprećena kazna za učinioca je zatvor od jedne do 10 godina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Misa

pre 6 godina

Ovo je najbolji zakon u zadnjih 30 god.Ovim zakonom ce se smanjiti silovanja drasticno.Samo da drzava sada u korenu pokaze zube i primerima ulije strahopostovanje ovom zakonu .

David Holcinger

pre 1 godinu

ja vređam i proganjam svih ovih 6 godina od kad je uveden ovaj zakon pa ni 1 nisam dočeko zatvor, baš šteta, pošto ima nekih koji će mi na ovo reći imao si sreće, pa nisam, nisam imao tu priliku da odem u zatvor. Naviko sam da me prati nesreća i pomirio sam se s tim

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće:  Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca
Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće: Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca

Nikola Ranđelović (31) iz Vlasotinca, suvozač u automobilu „reno megan“ kojim je upravljao G. K. (34), nastradao je u jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se prekjuče dogodila u selu Gornje Zuniče, nedaleko od Knjaževca. Da priča bude još tužnija, on je nastradao nakon što se vraćao sa veselja na kome je bio kum jednom od najboljih prijatelja!

25.04.2024

12:37

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija