• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.07.2017

14:57

EVO KOJE POSLOVE deca u Srbiji NE SMEJU DA RADE! U suprotnom, kazne za roditelje su i do MILION DINARA!

Društvo

EVO KOJE POSLOVE deca u Srbiji NE SMEJU DA RADE! U suprotnom, kazne za roditelje su i do MILION DINARA!

Podeli vest

Svakodnevni rad na njivi, čak i kao pomoć roditeljima, rad na građevini, u rudniku, pekari, na uzgoju životinja... samo su neka od zabranjenih zanimanja koja se nalaze u Pravilniku o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad mladih koje je donelo Ministarstvo za rad i Ministarstvo zdravlja decembra prošle godine

 

 

Međutim, Vlada RS je uzimajući u obzir Preporuku MOR-a o zabrani i hitnoj akciji za ukidanje najgorih oblika dečijeg rada, donela Uredbu o utvrđivanju opasnog rada za decu 29. maja 2017. godine.

Navedenom uredbom je utvrđeno da su opasne okolnosti za decu, a to su svi mlađi od 18 godina: rad ispod zemlje (rad u rudnicima i sl.), prekovremeni rad, rad na saobraćajnicama, van mesta prebivališta dece mlađe od 15 godina života, u skučenim prostorima (ulasci u mašine, kanale i sl.), na visini ili u dubini, sa opasnim mašinama, uređajima i oštrim predmetima, kao i rad u nefiziološkom položaju tela pri radu (na primer dugotrajno stajanje, klečanje, povijen položaj...).

Takođe su navedene fizičke štetnosti kojima deca ne smeju da budu izložena: nepovoljni klimatski ili mikroklimatski faktori (visoka ili niska temperatura, visoka vlažnost), teški psihički i/ili fizički napori (na primer energetska potrošnja veća od 20 kJ/min, podizanje tereta u jednom zahvatu za decu stariju od 15 godina života do 10 kg, a za decu mlađu od 15 godina života do 7 kg), visok nivo nejonizujućeg zračenja, buka iznad 85 dB(A), vibracije koje mogu dovesti do oštećenja zdravlja i kao hemijska štetnost: duvanski dim.

Pixabay

U skladu sa time u opasne delatnosti za decu spadaju:
Rudarstvo
Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija
Uslužne delatnosti u gajenju useva i zasada
Pomoćne delatnosti u uzgoju životinja
Lov, traperstvo i odgovarajuće uslužne delatnosti
Seča drveća
Uslužne delatnosti u vezi sa šumarstvom
Ribolov
Uklanjanje otpadnih voda
Skupljanje opasnog otpada
Tretman i odlaganje otpada
Ponovna upotreba materijala
Sanacija, rekultivacija i duge usluge u oblasti upravljanja otpadom
Zaštitne i istražne delatnosti
Zdravstvene delatnosti
Kockanje i klađenje
Pogrebne i srodne delatnosti
Delatnost nege i održavanja tela
Ostale nepomenute lične uslužne delatnosti

S obzirom na telesni i duhovni razvoj dece mlađe od 15 godina života pored ostalih, posebno su naglašene i dodatne opasne delatnosti radi obezbeđivanja njihove zaštite, kažu u nadležnom ministarstvu.

Pixabay

Opasne delatnosti za decu mlađu od 15 godina:
Prerađivačka industrija
Građevinarstvo
Skupljanje otpada koji nije opasan
Uzgoj životinja
Delatnost pripremanja i posluživanja hrane i pića
Usluge održavanja objekata
Pranje i hemijsko čišćenje tekstilnih i krznenih proizvoda
Delatnost frizerskih i kozmetičkih salona
Delatnost domaćinstva koja zapošljava poslugu

- Izuzetak u ograničenom obimu, postoji kada je u pitanju stručno obrazovanje dece (učenici srednjih stručnih škola) kada su na praksi i tada pojedinim štetnostima i okolnostima mogu biti izloženi, ali maksimalno do 1/3 odnosno 1/5 mesečnog vremena predviđenog za rad odraslih - stoji u uredbi.

Uredba o utvrđivanju opasnog rada za decu stupila je na snagu 7. juna 2017. godine i počinje da se primenjuje od 1. januara 2018. godine. Njeno sprovođenje će kontrolisti nadležne inspekcije, od Inspekcije rada, zdravstvene i prosvetne do Inspekcije socijalne zaštite.

Za one poslodavce koji uprkos zabrani budu zapošljavali decu na zabranjenim zanimanjima, kazne neće biti blage.

- Ukoliko poslodavci angažuju mlade u suprotnosti sa ovim pravilnikom inspektor rada može pokrenuti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i zaprećena kazna za poslodavca sa svojstvom pravnog lica je od 800.000 do 1.000.000 dinara, a za poslodavca koji je privatni preduzetnik od 400.000 do 500.000 dinara - navode u Ministarstvu rada.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sasa

pre 6 godina

Svi smo mi odrasli uz te poslove i pomagali svojim roditeljima a ovi debili sto donose takve zakone hoce od dece da naprave debile.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija