• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vesti-online

20.07.2017

11:35

RUSI ĆE FINANSIRATI GASOVOD KROZ SRBIJU: Beograd će Gaspromu pare vratiti od naplate tranzitnih taksi?!

Društvo

RUSI ĆE FINANSIRATI GASOVOD KROZ SRBIJU: Beograd će Gaspromu pare vratiti od naplate tranzitnih taksi?!

Podeli vest

Za Srbiju bi najpovoljnije bilo da sa ruskim "Gaspromom" napravi isti aranžman kao što je nekada postojao za gasovod "Južni tok", odnosno da Rusija finansira izgradnju, a da Srbija potom vrati što je uloženo od tranzitnih taksi, smatra stručnjak za energetiku Jelica Putniković

Kako je rekla, "Gasprom" je sa Turskom već definisao veći deo detalja, kao i tačnu lokaciju izlaska gasovoda iz Crnog mora, ostalo je da se precizira kako će taj gasovod ići prema Bugarskoj.

Govoreći o zemljama Balkana, ističe ona, ruskom gasnom gigantu tek predstoje pregovori sa Bugarskom, Srbijom i Mađarskom kako bi se preciziralo ko će taj gasovod graditi a ko finansirati.

SRBIJA MORA IZDRAŽATI! PRITISAK SAD I BRISELA BIĆE STRAVIČAN: Turski tok i bliskost sa Moskvom VAŠINGTON NAM NEĆE OPROSTITI!

- Bitno je rešiti imovinske odnose u tim gasovodnim sistemima u Bugarskoj, Srbiji i u Mađarskoj kako ponovo ne bi došlo do problema sa EU, te da Brisel ne počne ponovo da se poziva na treći energetski paket - upozorila je Putnikovićeva.

Ona je podsetila da prema trećem energetskom paketu "Gasprom" ne sme da bude suvlasnik gasovoda jer EU svojim zakonima zabranjuje da vlasnik infrastrukture, u ovom slučaju gasovoda, ujedno i preko njega transportuje svoj energent.

vostok

Zbog toga, dodaje Putnjikovićeva, neophodno je tražiti neke druge modele kako bi se "Gasprom" zaštitio ukoliko bude ulagao u finansiranje, a po svemu sudeći, kako kaže, osim Srbiji moraće da pomogne i Bugarskoj.

VUČIĆ SRBIJI DEFINITIVNO OBEZBEDIO ENERGIJU IZ RUSIJE: Srbija i Bugarska potpisuju sporazum o tranzitu gasa!

Podsetimo, "Gasprom" je započeo pripremne radove kako bi uskoro mogla da počne izgradnja drugog kraka gasovoda "Turski tok", kojim bi se ruski gas preko Turske, Bugarske, Srbije i Mađarske dopremao u Evropu.

PUTIN OD SRBIJE PRAVI ENERGETSKOG MONSTRUMA, AMERI NAM OVO NEĆE OPROSTITI! Beograd, Beč i Budimpešta obnavljaju Južni tok!

Tu informaciju saopštio je zvaničnik predstavnik ruskog gasnog giganta Sergej Kuprjanov, nakon što je ruski list "Vedomosti" prethodno javio da je izgradnja samog kraka već započeta, te da je već postavljeno oko 25 kilometara cevi.

Kuprjanov je precizirao da su u pitanju pripremni radovi, i to u plićacima Crnog mora.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija