• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf/informer.rs

21.07.2017

13:58

EVO KOJE SVE PROMENE ČEKAJU SRPSKE ĐAKE OD 1. SEPTEMBRA: Na neke od njih moraće da se NAVIKAVAJU I RODITELJI!

Društvo

EVO KOJE SVE PROMENE ČEKAJU SRPSKE ĐAKE OD 1. SEPTEMBRA: Na neke od njih moraće da se NAVIKAVAJU I RODITELJI!

Podeli vest

Tri "redizajnirana" predmeta za učenike petog razreda, elektronski dnevnik u 200 škola, više sporta, uniforme u 55 odsto škola, novine su koje od 1. septembra očekuju đake u školama, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević
printscreen

 

Predmeti su fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehnika i tehnologija, informatika, a ministar je dodao da će se kroz međupredmetno povezivanje uvesti i preduzetništvo, kao i finansijska pismenost.

- Kako bi se deca masovnije bavila sportom u školama, oročili smo da se školske sale mogu izdavati tek posle 21 sat. Potrebno je pojačati sportsku infrastrukturu koja je, nažalost, slaba. Ukoliko bi imali para trebalo bi da se rade sportske sale isto kao i računarske kabinet - rekao je ministar za Tanjug.

U okviru informatike, koja se uvodi kao obavezan predmet, đaci će učiti programiranja, a Šarčević je pojasnio da je preko kredita Evropske banke nabavljeno 4.600 novih računara za škole, te da će sa kompjuterima koje su donirale kompanije škole od 1. septembra biti solidno opremljene za taj posao.

- Ono što je bitno sve škole su podignute na AMRES mrežu, do poslednje škole došao je internet. Mi sada imamo samo sedam odsto škola koje će internet dobiti putem mobilne telefonije - pojašnjava ministar.

U toku je, dodaje on, obuka nastavnika koji predaju informatiku. Već su napravljeni timovi od 60 trenera koji će dalje trenirati druge nastavnike.

- Jedan od programa obuke za nastavnike je i elementarna informatička pismenost svih zaposlenih u školi za uvođenje projekta elektronski dnervnik. On je biti na 200 uzoraka, što smo uspeli da uradimo mimo sistematizacije i mimo budžeta. Nismo za to imali ni dinar. Uspeli smo da animiramo kompanije da nam pomognu - podseća on.

E dnevnik, pojašnjava, osim smanjenja administracije za prosvetne radnike, lakšeg pristupa informacijama o svom detetu za roditelje, predstavlja kontrolni mehanizam stanja u obrazovnom sistemu.

- Možete pustiti kroz E dnevnik kontrolni iz biologije, kada prođe određena oblast koja je vama važna jer su deca pokazala slab uspeh na završnom ispitu, dobiti rezultate i znati gde da se plasira obuka - pojasnio je ministar.

Tanjug

On je rekao da je za reformisanje sistema neophodno da se reformišu ciklusi, da se kreće sa prvim i petim osnovne i prvim razredom srednje škole, te da je peti razred već pripremljen za reforme i promenu.

- Važno da se vidi već od naredne školske godine, da se uvodi red u izgledu škola u ponašanju, obavezama i odgovornosti učenika i zaposlenih - zaključio je ministar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mare

pre 6 godina

Majmun je ušao u tenak! Ministar daje hrvatskoj firmi da radi ednevnik. Svi podaci o našoj deci, o njihovim roditeljima, ocenama, bolestima izostancima, sve na izvolte Hrvatima. Naravno da će da im daju za džabe takav dnevnik, umeće da naplate na drugoj strani.

Dejan

pre 6 godina

abodakle sve to da placamo? Kad plate skresane, a da mi se selimo iz Srbije.\n

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija