• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nedeljnik.rs

22.07.2017

13:04

ITALIJANSKI SUDOVI PODRŽALI TUŽBU SRBA PROTIV NATO: Zločinci moraju da plate za zlo koje su napravili!

Društvo

ITALIJANSKI SUDOVI PODRŽALI TUŽBU SRBA PROTIV NATO: Zločinci moraju da plate za zlo koje su napravili!

Podeli vest

Pravni tim za podizanje tužbi građana Srbije zbog korišćenja osiromašenog uranijuma u NATO bombardovanju 1999. godine sada raspolaže dvema pravosnažnim i izvršnim presudama italijanskih sudova u kojima se dosuđuje naknada štete zbog bolesti izazvanih osiromašenim uranijumom na Kosovu i Metohiji

Srđan Aleksić, šef međunarodnog pravnog tima za podizanje tužbi za naknadu štete protiv članica NATO, poručio je za Nedeljnik da je u toku utvrđivanje pravnog osnova za podizanje tužbi za naknadu štete od strane teško obolelih građana Srbije pred nacionalnim sudovima 19 zemalja, članica NATO koje su učestvovale u bombardovanju SRJ 1999. godine, a u kojem je korišćen osiromašeni uranijum.

Prema dostupnim podacima, u bombardovanju SRJ, za 78 dana, bačeno je 15 tona osiromašenog uranijuma, od kojih su SAD "priznale 11 tona", još uvek nepoznata količina plutonijuma i 25 tona baruta

Presude su jasne 

- Već smo obezbedili prve izvršne sudske presude upravo tih država kojima se određuje naknada štete njihovim građanima obolelim od karcinoma koji su kao vojnici prethodno boravili na Kosovu i Metohiji. U tim presudama se nedvosmisleno navodi da je njihova bolest posledica izloženosti osiromašenom uranijumu - kaže Aleksić.

DRAMATIČNO, SRBIJI PRETI ČAK 257 DŽIHADISTA SA KOSOVA: Američki Stejt Department izdao upozorenje, BEOGRAD SVESTAN OPASNOSTI!

Aleksić pojašnjava da će pred nacionalnim sudovima tih 19 država biti pokrenut postupak od strane teško obolelih državljana Srbije, kao i od članova njihovih porodica u slučaju da su oni preminuli.

Kako je dodao, podnosioci tužbi će biti građani koji su učestvovali u borbama ili žive u područjima koja su bombardovana osiromašenim uranijumom - a prije svega na lokacijama oko Peći i Prizrena na Kosmetu, kao i na jugu Srbije, naročito u okolini Vranja, gde je takva municija najintenzivnije korišćena.

Pixabay

Tužbe će biti podnete za dve godine, a do tada će biti prikupljani pravni, medicinski i drugi materijalni dokazi.

Vićenco Bjondi je dobio presudu da mu Ministarstvo odbrane Italije plati pravednu odštetu. On je, naime, oboleo od papilarnog tiroidnog karcinoma, nakon što je od 2000. do 2002. u više navrata, a u trajanju od godinu dana, boravio na Kosmetu.

PUTIN OTKRIO ZAŠTO RUSIJA NIJE MOGLA DA SPREČI NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE: Moskva nije bila dovoljno moćna!

- On je izvršavao konkretne zadatke u kontaminiranoj oblasti u kojoj su vojne snage NATO za vreme vojne intervencije na Balkanu masovno koristile projektile koji su sadržali osiromašeni uranijum. Nesumnjivo je dobio karcinom sa metastazom iz razloga vršenja takve vojne službe, a uz produženo izlaganje oslobođenoj radioaktivnosti osiromašenog uranijuma - navodi se u presudi Regionalnog upravnog suda regije Kampanija.

Sud je podsetio da je Bjondi jedan od 513 italijanskih vojnika, uz još 45 preminulih, koji su prijavili "patološke promene vezane za izloženost osiromašenom uranijumu koji je NATO masovno koristio na Balkanu" te da svi koji su radili ili rade na teritoriji Kosmeta i BiH imaju pravo na pružanje besplatnih zdravstvenih usluga u bilo kojoj civilnoj ili vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

Balkanski sindrom

Drugu presudu, navodi Nedeljnik dobila je porodica Valerija Aleksandrea Melisa koji je preminuo 2004. od Hočkinovog limfoma, nakon što je 1999. godine nešto manje od tri meseca bio u međunarodnim snagama na Kosmetu. Svakom od roditelja je dosuđeno 233.776,31 evro, a bratu i sestri po 58.444,08 evra.

Pred nacionalnim sudovima 19 država biće pokrenut postupak od strane teško obolelih državljana Srbije, kao i od članova njihovih porodica u slučaju da su oni preminuli.

U presudi se navodi da je Melisa u svakodnevnom izvršavanju zadataka na KiM bio "izložen uticajima i zračenjima poznate štetnosti". Takva ocena se potkrepljuje izveštajem naučnice Antoniete M. Gati da su analizirani uzorci njegove krvi sadržali čitav niz supstanci koje se dovode u vezu sa radioaktivnošću kojoj je bio izložen - što se u presudi naziva "Balkanskim sindromom".

SRBIJA NE MORA DA BRINE! Ako ovde krenu požari, GASIĆE IH AVIONI I HELIKOPTERI IZ RUSIJE!

- Uprkos ovakvim rizicima, nikakve zaštitne mere nisu primenjene, niti su vojnici iz italijanskog kontigenta bili informisani o posebnim opasnostima kojima bi mogli biti izloženi, za razliku od kontigenata iz savezničkih zemalja, koji su primenili mere (naročito oni iz SAD i Velike Britanije) i obavestili i saveznike o rizicima i preporučili usvajanje identičnih mera predostrožnosti - navodi se u presudi suda u Kaljariju.

Reuters

Prema dostupnim podacima, u bombardovanju SRJ, za 78 dana, bačeno je 15 tona osiromašenog uranijuma, od kojih su SAD "priznale 11 tona", 

Bačena je i još uvek nepoznata količina plutonijuma i 25 tona baruta.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vid

pre 6 godina

Naravno da su amerikanci i englezi pripremili svoje vojnike koje su slali na Kosovo i Metohiju jer su oni i bili akteri bombardovanje naše teritorije bombama i municijom kje su srdžale osiromašeni uranijum.Bio bi red da italijanska država sve izdatke po presudam ispostavi Americi i Britaniji a ne da ih plaćaju građani Italije.Srbi sad ste vi na redu.

dudu

pre 6 godina

Može, odlično. Daj Bože da sve plate i izgradimo šta su porušili zlikovci. A italijani, pošto nas podržavaju u tužbama bi mogli prvi da plate svoj deo odštete, pošto su prvi avioni poleteli iz Avijana(grad na severu Italije).

Zivko

pre 6 godina

Ja sam napisao i potpisao u ime porodica i u moje ime za mojih 503 umrlih ucenika protiv Bill Clintona-govor 1998;Viljema Vokera;NATO agresije,Solane i sve to poslao Donald J.Trump Predsednik USA jer sam clan NRSC i jedan sam od 1000 (R) koje je odabrao Trump za saradnike za vreme njegovog predsednickog mandata,ali "Demokrate" sa svojim tajkunima radili su i rade protiv mene ali ja sam poslao dokaze protiv njih i Direktor FBI je sve ispitao i za Srbiju i USA i dobio sam $10,3 miliona koje sam poklonio Institutu George W.Bush

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija