• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

22.07.2017

17:34

POREZ NA KAFANSKE PEVAČE 200 DINARA PO NASTUPU: Država uvodi red u tezgarenje muzičara po klubovima!

Društvo

POREZ NA KAFANSKE PEVAČE 200 DINARA PO NASTUPU: Država uvodi red u tezgarenje muzičara po klubovima!

Podeli vest

Vlasnici lokala moraće da sklapaju ugovore sa pevačima koji kod njih nastupaju za minimalan honorar od 1.200 dinara po nastupu za svakog člana benda... Na tu sumu će potom plaćati porez od 17 odsto

Vlasnici diskoteka, kafana i restorana u Srbiji ubuduće će morati da plaćaju porez za angažovanje estradnih pevača, koji će minimalno iznositi 200 dinara po nastupu, i to za svakog člana benda!

Gazde klubova, po novoj odredbi Zakona o radu, dužne su da pre svakog nastupa sklapaju posebne ugovore o delu sa pevačima i muzičarima, a najmanja dozvoljena visina honorara za svakog pojedinačno biće 1.200 dinara. Na tu sumu moraće da plate 17 odsto poreza, što iznosi oko 200 dinara po čoveku.

Estradni ugovor lek za sivu ekonomiju

Posebni kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu koji je u četvrtak stupio na snagu, pored zaštite rada pevača, umnogome će doprineti i smanjenju sive ekonomije.
- Donošenje ove odluke će obezbediti jednake uslove rada i efikasniju zaštitu prava izvođača estradno-muzičkog programa kod svih poslodavaca u Srbiji. Tako će se tačno znati gde je i kome otišao svaki dinar od nastupa, jer će svi morati da ispoštuju svoje zakonske obaveze - saopšteno je iz Vlade Srbije.

Obavezna licenca

Ove nove odluke Vlade Srbije o primeni Posebnog kolektivnog ugovora za angažovanje estradno-muzičkih umetnika moraće da se drže svi koji u našoj zemlji žele da angažuju pevače.

Andrija Bajić, predsednik Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije, kaže da će umetnici imati obavezu da ugostiteljima pre potpisivanja ugovora prilože licencu, odnosno dozvolu za rad koju dobijaju od Udruženja.

- Ugostitelj mora da traži uverenje za rad pre nego što sačini ugovor, kako bi i on bio zaštićen. Pošto su pevači uglavnom angažovani na više različitih mesta, oni moraju sa svakim vlasnikom da potpišu ugovor. Minimalna cena za jedan nastup je oko 1.200 dinara po svakom članu benda. Na tu cifru moraju da plate i 17 odsto poreza, što iznosi oko 200 dinara po čoveku. Međutim, ako gazda lokala angažuje muzičara koji nema regulisane doprinose, moraće da plati dažbine koje iznose čak 60 odsto od visine honorara - kaže Bajić.

Prema njegovim rečima, inspektori će redovno obilaziti objekte i proveravati da li ugostitelji poštuju odluku Vlade.

- Pretpostavljam da će se formirati posebni timovi inspektora koji će kontrolisati rad kafana. Međutim, ne verujem da će biti problema, jer ova odredba svima odgovara i niko nema razloga da je ne poštuje. Na ovaj način zaštićeni su i pevači i vlasnici restorana - dodaje Bajić.

Ministarstvo kulture: Biće strogih kontrola

U Ministarstvu kulture i informisanja objašnjavaju za Informer da ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku" Republike Srbije.
- Poreska inspekcija će od tada kontrolisati da li ugostitelji plaćaju porez. Ova odluka se odnosi na sve poslodavce i tako ćemo ujednačiti uslove poslovanja u ugostiteljstvu i turizmu prilikom angažovanja izvođača zabavnog programa - kažu u resornom ministarstvu.

Sa njim je saglasan i Žarko Šakić, sekretar za članstvo u Uniji poslodavaca Srbije. On objašnjava da će vlasnici ugostiteljskih objekta koji angažuju pevače od sada morati da imaju posebne obrasce sa pravilima nove odredbe.

- Visina honorara za nastup od 1.200 dinara određena je prema minimalnoj mesečnoj zaradi u Srbiji, koja iznosi 22.000 dinara. Taj novac u zavisnosti od broja nastupa u jednom objektu biće uplaćen na račun pevača. To znači da će svaki muzičar i umetnik imati sigurnost, kao i mogućnost za ostvarivanje penzije, baš kao i bilo koji radnik u Srbiji - kaže Šakić.

Nema zloupotreba

On dodaje da će se nova odredba odnositi na svakog pojedinačnog člana nekog muzičkog benda ili orkestra.

- Bez obzira na to da li se potpisuje jedan ugovor samo sa šefom benda ili više zasebnih, za svakog izvođača biće naplaćen porez. Donošenje ove odluke obezbediće jednake uslove rada i efikasniju zaštitu prava izvođača kod svih ugostitelja u Srbiji. Takođe, što je vrlo važno, smanjiće se zloupotreba estradnih umetnika - objašnjava Šakić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Neša

pre 6 godina

Kod nas ispektori ne kontrolišu ni divlju gradnju koja je ,,poplavila,,srbiju,a kamoli kafane. Pola ugovora koje daje gazda biće cena da ispektori zaobidju kafanu.

marko

pre 6 godina

hahaha kakve gluposti. Sad ce Ceca da peva unekom klubu kao za 1200 din ,a pritom postoji pljackasko uduzenje koje se zove sokoj koje sluzi da otima pare u interesu estradnih umetnika. Jadnici imaju minumalac i vile od 500m2 i kola od milionce. Porez za njih se uracunava.jednostavno koliko prikazu toliko smeju i da potrose sve ostaloje utaja \n

Vrca

pre 6 godina

Prvo treba krenuti od porekla imovine,to oporezovati pa onda redovni porez!

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija