• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/blic

22.07.2017

22:37

SAT VREMENA HAOSA NA NEBU SRBIJE: Evo šta je izazvalo RASPAD SISTEMA u kontroli letenja!

Društvo

SAT VREMENA HAOSA NA NEBU SRBIJE: Evo šta je izazvalo RASPAD SISTEMA u kontroli letenja!

Podeli vest

Do jednočasovnog preusmeravanja 120 aviona van vazdušnog prostora Srbije i Crne Gore došlo je 10. jula jer je serviser privatne firme, koja je testirala novu opremu, bez dozvole upao u živi sistem Kontrole letenja, stoji u izveštaju koji je SMATSA dostavila nadležnim institucijama

U izveštaju, koji je upućen na tri adrese - predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i direktoru Bezbednosno-informativne agencije Bratislavu Gašiću, na tri strane, u devet tačaka je objašnjeno da je prekid u radu glavnog sistema trajao tačno 60 minuta, ali i da ga je izazvalo preopterećenje rada mrežne opreme koja prosleđuje radarske podatke u okviru glavnog sistema za obradu i prikaz podataka. A do preopterećenja je, kako je objašnjeno, došlo zbog ljudske greške servisera firme “Komfort solušns”.

- Predstavnik proizvođača “Komfort solušns” je u toku pripreme unapređenog podsistema glavnog sistema za obradu i prikaz podataka o letu za testiranje, umesto povezivanja test opreme na okruženje za testiranje, fizički spojio test sistem na mrežnu opremu glavnog sistema, što nije bio deo predviđenog plana testiranja - tvrdi se u izveštaju.

Sve je, stoji dalje, urađeno mimo plana i bez dozvole.

- Nije u pitanju implementacija unapređenja sistema, niti je odobren rad predstavnika proizvođača “Komfort solušns” na operativnom sistemu u realnom vremenu - kaže se u izveštaju i precizno je navedeno pod kojim uslovima je fazu testiranja bilo moguće sprovesti.

- Planirana je samo faza testiranja u test okruženju (poseban sistem, fizički odvojen od glavnog operativnog sistema). Obaveza proizvođača sistema je priprema za testiranje, što je “Komfort solušns” i sprovodio.

Jutjub

Neautorizovano povezivanje na živi sistem ni u kom slučaju nije predviđeno niti odobreno uzimajući u obzir da je proizvođač sistema u obavezi, a što je praksa do jučerašnjeg slučaja i potvrđivala, da su njegovi predstavnici višeg nivoa stručnosti od inženjera SMATSA kao korisnika sistema.

U tom smislu formalnog odobrenja da se vrši bilo kakva aktivnost na podacima u realnom vremenu nije bilo, niti je bilo planirano - istaknuto je u izveštaju.

Kada je do kurcšlusa došlo, kako se može videti iz izveštaja, Direktor za bezbednost i kvalitet je telefonom obavestio Direktorat civilnog vazduhoplovsta.

- Prema procedurama za nadzor i korektivno održavanje sistema za obradu podataka o letu, sistem inženjeri su preduzeli aktivnosti za dijagnostiku i vraćanje sistema u operativni status. Nakon ustanovljavanja da je sistem spreman za operativno korišćenje, on je vraćen u rad i ukinute su restriktivne mere protoka saobraćaja - stoji u izveštaju.

Jutjub

Bila uključena i Vojska

Za vreme kolapsa sistema SMATSA, razvoj situacije nadgledao je i predstavnik Ministarstva odbrane.

- U svim fazama, od momenta prekidanja pružanja usluga do momenta uspostavljanja usluga u punom kapacitetu, predstavnik VS u odseku za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Srbije bio je fizički prisutan, pored šefova smena, i informisan o toku događaja - naglašeno je u izveštaju.

HAOS NA NEBU SRBIJE ZA KOJI NISMO ZNALI: Stotine aviona u letu preusmereno, zbog RASPADA SISTEMA U KONTROLI LETENJA!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milann

pre 6 godina

Dakle ipak ima povlascenih neplatisa Predsednice, kako to? Za dug ce Srbija dobiti gubitasa iz Podgorice i eto ti spasa za kompaniju iz koje su najureni Srpski kadrovi, do jednoga.

Srboljub

pre 6 godina

I sta sad, kako dalje? Kao i uvek niko nije kriv, pogotovo ako je "STRUCNJAK" politicki uhlebljen.

Vrca

pre 6 godina

Ko je napravio dil sa tom firmom Ko ih je doveo,treba ga odmah uhapsti.Do kakvih ljudskih zrtava je moglo da dodje,a treba ispitati da li je tu umesana politika tj .namerna DIVERZIJA,sto je moguce!!!Sve se radi kako bi slomili Vucica,ali narod je uz njega!!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija