• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.07.2017

18:48

NJENO PISMO UZDRMALO JE SRBIJU, MINISTAR ZDRAVLJA ODMAH REAGOVAO: Lončar zatražio informacije o zdravstvenom stanju devojčice!

Društvo

NJENO PISMO UZDRMALO JE SRBIJU, MINISTAR ZDRAVLJA ODMAH REAGOVAO: Lončar zatražio informacije o zdravstvenom stanju devojčice!

Podeli vest

Odmah po saznanju da se 16-godišnja D. P. obratila javnosti ukazujući na problem svog zdravstvenog stanja i potrebe za daljim lečenjem, ministar zdravlja u Vladi Srbije dr Zlatibor Lončar reagovao je i zatražio informacije o devojčicinom zdravstvenom stanju, kao i podatke o njenom dosadašnjem lečenju

Lončar je u izjavi Tanjugu rekao da su pozvani lekari Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić", kao i Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, koji su u toku sa lečenjem 16-godišnje devojčice.

Uz pomoć RFZO i Budžetskog fonda ni jedna osoba, a posebno ni jedno dete, ne sme bude odbijeno za lečenje u inostranstvo zbog nedostatka novca

On je rekao da je obavešten da niko od porodice D. P. niti neko od lekara nije kontaktirao bilo RFZO bilo Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, povodom njenog upućivanja u neku od stranih zdravstvenih ustanova na dalje lečenje.

- Činjenica je da su predstavnici Budžetskog fonda bili u kontaktu sa majkom devojčice D.P. i upoznali su je sa mogućnostima kako da ostvari pravo na lečenje u inostranstvu (potrebno je samo dostaviti konzilijarno mišljenje lekara), ali se ona posle toga više nikada nije javila - naveo je ministar.

Slično se dogodilo i kada su lekari Univerzitetske dečje klinike pozvali D.P na pregled nakon kojeg su bile zakazane konsultacije oko njenog daljeg lečenja sa stručnjacima Klinike u Pitsburgu, SAD, putem tele-konferencije, ali na pregled nikada nisu došli.

On je istakao da je država obezbedila da putem RFZO i Budžetskog fonda ni jedna osoba, a posebno ni jedno dete, ne bude odbijeno za lečenje u inostranstvo zbog nedostatka novca. 

- Oba fonda raspolažu sa dovoljno novca, jedino je potrebno obratiti im se i dostaviti medicinsku dokumentaciju - naglasio je Lončar.

On je ukazao da za omogućavanje lečenja dece u inostranstvu nisu odgovorni ni poslanici, ni ministri, ni premijerka, niti predsednik države, već ministar zdravlja, i još jednom apelovao na sve da se obrate RFZO ili BF ukoliko imaju mišljenje da lečenje treba nastaviti u inostranstvu, poštujući vrlo jednostavne procedure. 

- Ni jedan od postojećih fondova, koji raspolažu sa dovoljnim sredstvima, ne mogu da reaguju na osnovu otvorenih pisama javnosti, već samo na osnovu medicinske dokumentacije, jer je ona osnova i da neka inostrana zdravstvena ustanova primi nekog na dalje lečenje - precizirao je ministar.

Pojedini beogradski mediji preneli su pismo koje je devojčica objavila na društvenim mrežama navodeći da se obraća državnom vrhu, jer kako tvrdi, nije joj pružena šansa za izlečenje.

Ona navodi da ima više zdravstvenih dijagnoza, i da joj je potrebno lečenje u inostranstvu kako bi spasla zvoj život, ali da je u tome sprečavaju administrativne i sistemske prepreke.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
miloš

pre 6 godina

Ja ne shvatam da li smo toliko glupi ili šta....pa šta sad opet država kriva. Stvarno nisam ali stvarno politički ni na čijoj strani ALI ako ti neko predoči šta da uradiš da bi ti pomogla država i ti se ne udostojiš da pokušaš, ako ti organizuju doktori konfefenciju sa inostranim radi daljeg lečenja i ti se ne pojaviš ....o čemu onda pričamo. Pa neće niko nas da vuče za rukav ako mi sami se ne borimo za nešto. A o lenjosti i gluposti naših ljudi.je suvišno pričati. Uvek su nam drugi krivi. I onda neko cinično puta za helikopter ili šta. ...

Druga istina

pre 6 godina

Daj boze da je ovo tacno pa makar bio i marketing pred Beogradske izbore.

Poštar

pre 6 godina

Koliko se meni ovde čini da su roditelji devojčice poslusali da izvuku pare umesto da su poslali dokumentaciju da bi im dete otišlo na dalje lečenje.Sramota od roditelja a znaju da optužuju ministra.

nada

pre 6 godina

12 kila dokumentacije,a njegovo dete leci u inostranstvu,neka i treba,nego trebaju i tudja deca.

Stole V

pre 6 godina

Sram tebe da bude. Komentarišeš nešto u šta nisi upućen. Devojčici već nekoliko godina ne uspevaju da postave dijagnozu (ima ih oko 50). Da bi išla na lečenje u inostranstvo mora da ima DIJAGNOZU bolesti koje naše zdravstvo ne leči uspešno. Da li sad razumeš? Dete nema dijagnozu i ne može bez dijagnoze na lečenje u inostranstvo.

Valentin

pre 6 godina

Čovječe procitaj još jednom od djevojčice pismo..vidim da nerazumijes poantu pisma.

XXL

pre 6 godina

Dobro je jer nam ministar zdravlja -- čita novine. Naravno na radnom mestu pa je informisan dok narod kucka SMS poruke da sakupi novac za teško obolelu DECU.

Blagva

pre 6 godina

Pateticni pokusaj zicanja para manipulacijom masa.Bori se za cerku tako da prvo ispostujes procedure koje su svakom predocene i jasne.Nakon toga imas pravo iz pozicije majke i da ujedas ako treba.Socijala i zdravstvo su medijski najinteresantniji za javne manipulacije i ucene drzave.Nije pravedno da se popusta u ovom slucaju,radi sve one bolesne dece koja cekaju lecenje.

Predrag Petrović

pre 6 godina

Ja sam lekar,radiolog-neuroradiolog i veoma me interesuje dokumentacija koju navodite. Interesuje me: Koja je glavna bolest kod devočice i šta će da leči u inostranstvu? Jer navod o oko 50 dijagnoza je u najmanju ruku čudan!? Ovo iznosim bez želje da se mešam u proceduru odlaska i daljeg lečenja-čisto profesionalno.

mima

pre 6 godina

Slažem se. Da li ima 50 diagnoza, ili nema dijagnozu? Nabrojali su Von Willebrand, lumbalni sindrom, epi, Meniere, adenom pljuvačne žlezde, čvor na štitnoj žlezdi. Sem ove prve, ostale nabrojane dijagnoze nisu nešto što joj ugrožava život. Pretpostavljam da su sve tegobe koje ima posledica Von Willebranda. Nisam hematolog, ali mislim da ni u inostranstvu ne postoji neka čarobna terapija za ovo nasledno oboljenje. Nažalost. Možda u budućnosti naprave neku gensku terapiju i devojčica ozdravi. Želim joj sve najbolje u životu. Lepa je i pametna ali treba da shvati i prihvati da je rođena s tim. I da za to nije kriv ni ministar,ni lekari, ni Srbija.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija