• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs/informer.rs

25.07.2017

13:24

(VIDEO) ISTORIČAR GIDEON GRAJF: Jasenovac je bio GORI OD AUŠVICA, čak su i Nemci govorili Hrvatima da PRETERUJU U SUROVOSTI!

Društvo

(VIDEO) ISTORIČAR GIDEON GRAJF: Jasenovac je bio GORI OD AUŠVICA, čak su i Nemci govorili Hrvatima da PRETERUJU U SUROVOSTI!

Podeli vest

Prof. dr Gideon Grajf, glavni istoričar Instituta za holokaust "Šem olam" u Izraelu je prvi istoričar koji je intervjuisao preživele Jevreje, njih 31, čiji je posao bio da čiste ostatke ubijenih u nacističkim logorima

Kako je istakao za TV Pink, nije se plašio ovog poduhvata, iako su mnoge njegove kolege bežale od toga. Njegova knjiga "Jasenovac - Aušvic Balkana" istorija je patnje naroda.

- Ovo što sam uradio, uradio sam da bih sačuvao istoriju. Imamo opis poslednjih trenutaka života u Aušvicu, opis izgleda poslednjih dana mučenika. Kada govorimo o logorima, njihovom broju moramo dodati i Jasenovac, iako mnogi, čak i obrazovani, nisu čuli za njega - rekao je prof. Grajf.

On je dodao da je ponosan što doprinosi saznanju sveta o Jasenovcu, radeći film o njemu.

- Brutalnost i okrutnost ubistava u Jasenovcu je neverovatna. Čak su i Nemci, prilikom posete Jasenovcu, rekli Hrvatima da preteruju. Ponašanje prema zarobljenicima bilo je kombinacija poniženja, torture, fizičkog mučenja i smrti. Nejasna mi je ta okrutnost - rekao je Grajf.

Jasenovac je, kako je dodao, bio pakao na zemlji. Ceo repertoar okrutnosti bio je zapravo dug proces patnje, ali je poniženje bio jedan od najvažnijih delova zločina.

Logori nacističke Hrvatske razlikuju se od nemačkih po tome što su postojali posebni logori za decu, koje Nemci nisu imali. U nemačkim logorima zajedno su boravili muškarci, žene i deca. Posebni logori za decu, kako je istakao, opet pokazuju ogromnu okrutnost.

- Izvrtanje istorije je ponovno ubijanje žrtava, ubijanjem sećanja na njih. Ovo je veoma opasan fenomen i ne smemo da dozvolimo da neko menja činjenice i prikriva ih - istakao je profesor.

Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština, smatra da je ponovno pisanje istorije jako opasna stvar, te da ono što se desilo, ne može da se sakrije i gurne pod tepih.

printscreen

- Naš zadatak je da stavimo branu na pitanje revizije istorije. Neprihvatljivo nam je da neko drugi govori o stvarima koje su se desile kriveći činjenice - rekao je Sabadoš.

POGLEDAJTE GOSTOVANJE PROFESORA GRAJFA NA TV PINK:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nikola

pre 6 godina

Srbija treba da izgradi memorijalni kompleks zrtvama genocida kao Izraelci. U saradnji sa velikim kinematografskim kucama treba snimiti filmove kako bi se prikazala istina. U II sv. ratu je ubijeno najmanje 750.000 Srba, a nakon rata jos najmanje 150.000. To je jedna od najvecih nacionalnih katastrofa u istoriji.

Cajac

pre 6 godina

Kažeš ;najmanje 750 000,a u Jasenovcu prema procenama 800 000! Svi poginuše u Jasenovac!

Antimitoman

pre 6 godina

Iginulo vise Srba u Jasenovcu nego sta ih je zivelo u Hrvatskoj !?

Marcco

pre 6 godina

NDB je pokrivala Hrvatsku, Bosnu i dobar deo Vojvodine.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Осим нас Срба и Руса, за истину о српском страдању, ниједан западни политичар - није заитересован...!! Схватите, страдање православног најстаријег народа беле расе на планети...Не занима тзв " цивилизовани" свет, који одавно служи Сотони - одричући се Бога...!! Схватите, за проливену крв деце наше, сем нас самих, нико неће изразити саучешће...!? Они то виде - као " своју победу"...И данас подржавају ФАШИЗАМ; као и онда када је Фашизам кренуо ка Русији... Освестили су се тек када је - ушао у њихова дворишта...Тако ће бити поново...!! Можемо ми плакати колико хоћемо...Фашисти су то...Смеће.

Klepsidra

pre 6 godina

Podignimo Jasenovac. To nije mazohizam, već dužnost. Niko neće zaštiti nas, sem nas samih.

cobe

pre 6 godina

Meni je jasna okrutnost u Jasenovcu. To može samo vatikanski um da smisli.

sajmište bg

pre 6 godina

a sta je sa konc logorima u Srbiji? bilo ih je dvadesetak

kamenski

pre 6 godina

Svi ti logori su bili namenjeni za ubijanje srpske i jevrejske nejaci.I u Kragujevcu su Srbi stradali, ali i na drugim mestima.

Dragojlo

pre 6 godina

Sta to vredi kad Beograd cuti o svemu sto se srbima a i drugima desavalona ovim prostorima od ustaskih i drugih krvnika!!

Ljubo

pre 6 godina

Dok u Srbiji imaju glavnu rec oni sto su podrzavali ,i sto nam i dan danas " izmisljaju" i " poturaju " da smo pocinili mi Srbi genocid ,nema mira ni za nase mucenike ni u Jasenovackim logorima ,a ni memorijalnih centara.O cemu mi pricamo ,nas Predsednik ,iz valjda srpske TV ,gostuje i daje intervju za Srbiju ,uz slike americkih gradova iza sebe ,pored takvih ljepota po najos napacenoj Srbiji .Da se najezis kada vidis ta rugla od gradova iza njegovih ledja ,nismo mi Amerikanci....

Lala iz Banata

pre 6 godina

Јасеновац је доказ геноцидности ХРВАТСКЕ ДРЖАВЕ, која је опет успостављена на једном ГЕНОЦИДУ, који се сада зове "прикривеним" термином: Етничко Чишћење...Значи: Етничко Чишћење, као поновно убијање српских цивила од фашистичке хрватске хорде, која једино на ГЕНОЦИДУ изграђује своју државност...! Србија је у Југославију унела своју хиљадугодишњу државност... Хрвати само... - ГЕНОЦИД...! Зато ће једног дана, ипак колективно горети у свом... - ПАКЛУ...!! Бог не прашта Сотонским слугама...!! А Хрватска то осведочено јесте... Монструозна сотонска ... - творевина...!

Panta

pre 6 godina

Само су Хрвати имали конц. логор - за децу. То све говори о њима.

marko

pre 6 godina

Srbi, bas kao Jevreji moraju da svaku sledecu generaciju uce o tome sta je nas narod prosao u tom paklu koji Hrvati sagradise. Da se nikada ne zaboravi.

MiskoBg

pre 6 godina

Sto niko nije snimio igrani film o Jasenovcu i prikazao sve uzase i torturu ?

Mirko

pre 6 godina

I sta je jos najgore da se oni ponose stime sto imali logore i sto klali na najbrutalni nacin i pili krv nevinih. Sve to jest bez srama i stida je zvani hrvat ! Hrvat ostaje ustasha to se videlo jos jednom od 1991 pa sve do dan danas. Najhrabrija nacija na svetu.

Anarhista

pre 6 godina

Јао, како бих ја живео да нема ових странаца, што ми објашњавају српску историју.

dragan

pre 6 godina

E upravo ovo je izjava koja potvrdjuje moju teoriju da srbi nisu izgubili rat 90-tih jer da su ga izgubili danas bi opet plakali za malom decom kao i u II s.r

Smrad

pre 5 godina

A ovaj čika je bio u Jasenovcu pa zna sve iz prve ruke

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija