• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.07.2017

07:15

ŠTRAJKAČKI ODBOR GOŠE: Danas očekujemo konačnu ponudu

Društvo

ŠTRAJKAČKI ODBOR GOŠE: Danas očekujemo konačnu ponudu

Podeli vest

Štrajkači Goše očekuju da će danas na sastanku sa poslovodstvom, u Ministarstvu privrede, dobiti konačnu ponudu i da će se videti da li postoji spremnost da se pomogne radnicima i toj fabrici da ponovo stane na noge, izjavio je predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić

Sastanku će, kaže Vujičić, prisustvovati i ministar privrede Goran Knežević koji će izneti svoj stav o više ponuđenih opcija za rešavanje problema u Fabrici šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke.

 - Posle 120 dana štrajka, nadamo se da ćemo videti da li će nam pomoći ili gurnuti niz vodu -  rekao je Vujičić Tanjugu.

On je rekao da je juče bio na sastanku sa predsednikom Saveza samostanih sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem, koji podržava njihove zahteve.

Posle sastanka u Ministarstvu privrede zakazan je i sastanak u Agenciji za mirno rešavanje sporova.

Četiri člana Štajkačkog odbora Goše su u subotu zamrzli štrajk glađu.

Takođe, Štrajkački odbor je odlučio da ne blokira pružni prelaz u Smederevskoj Palanci dok traju pregovori.

Nakon pregovora u Ministarstvu privrede i uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje sporova približeni su stavovi štrajkačkog odbora i uprave mada se generalni štrajk zaposlenih nastavlja do konačnog rešenja spora.

Radnici Goše su već gotovo četiri meseca u štrajku zbog neisplaćenih zarada, a traže i uplatu poreza i doprinosa, kao i povezivanje staža.


U Goši ima 260 štrajkača, od ukupno oko 350 radnika. 

Glavni zahtev Štrajkačkog odbora je da se radnicima daju neisplaćene zarade od maja 2015.

U proseku se po radniku duguje oko 600.000 dinara.

Na sastancima se razgovara i o reprogramu duga državi od 512 miliona dinara, za doprinose. U proseku se po radniku duguje oko 600.000 dinara.

"Gošu" je privatizovala 2007. godine slovačka firma ŽOS Trnava, a sadašnji vlasnik je Lisnart holdings limitid sa Kipra.

Radnici sumnjaju da je u reč o istom vlasniku, koji je preprodao Gošu jednom od svojih preduzeća.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17