• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

26.07.2017

11:51

VREĐAO ŽENU SMS PORUKAMA, PRETI MU TRI GODINE ROBIJE! Pala prva prijava za novo krivično delo "PROGANJANJE"!

Društvo

VREĐAO ŽENU SMS PORUKAMA, PRETI MU TRI GODINE ROBIJE! Pala prva prijava za novo krivično delo "PROGANJANJE"!

Podeli vest

Protiv V. M. iz Beograda podneta krivična prijava jer je bivšoj supruzi J. M. slao poruke pune uvreda i pretnji. Sudiće mu se za proganjanje, za koje je predviđena kazna zatvora i do tri godine

Beograđanin V. M. prva je osoba u Srbiji kojoj će se suditi za novo krivično delo "proganjanje", koje se od 1. juna nalazi u Krivičnom zakoniku Srbije. Njemu preti do tri godine zatvora zato što je bivšoj supruzi J. M. slao uvredljive i preteće SMS poruke.

Kako saznajemo, V. M. je tokom brakorazvodne parnice na telefon svoje bivše supruge slao poruke poput "Smradu smrdljivi, zapamtićeš me", "Naše dete si stavila u drugi plan", "Nemoj slučajno da si dozvolila nekom drugom da ti se približi". Takođe, uporno ju je zvao i uznemiravao danju i noću.

Pretnje i uvrede

Tužilaštvo je uradilo printskrinove svih poruka i poziva i utvrdilo da ima osnova za krivično gonjenje, pogotovo imajući u vidu da supružnici imaju dete koje sve to proživljava sa svojim roditeljima. Saslušanje osumnjičenog zakazano je za 15. avgust.

Jezive poruke
"Smradu smrdljivi, zapamtićeš me" i "Nemoj slučajno da si dozvolila nekom drugom da ti se približi" neke su od poruka koje je V. M. slao bivšoj ženi

- J. M. iz Beograda je 11. 7. 2017. godine, preko svog advokata, podnela krivičnu prijavu protiv V. M. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo proganjanje iz člana 138a stav 1. On je u određenom vremenskom periodu protivno volji svoje bivše supruge nastojao da sa njom uspostavi kontakt putem telefonskih poziva i slanja SMS poruka - ističu u Tužilaštvu.

Advokat Svetozar Vujačić smatra da u ovom slučaju i te kako postoje uslovi za zatvorsku kaznu od tri godine, jer je počinilac direktno ugrozio bezbednost i sigurnost žrtve.

- Ovde je jasno da je V. M. bez odobrenja i mimo volje svoje supruge slao poruke i uznemiravao je. Svaki vid preteranog zivkanja telefonom, obasipanja SMS porukama, praćenja ili sačekivanja spada u proganjanje. Pogotovo ako sadržina poruka ugrožava bezbednost žrtve, kao što je ovde očito bio slučaj. I ne samo njenu, već i drugih lica koja se pominju u njihovoj prepisci, poput deteta i mogućih udvarača. Svaka takva poruka ili poziv jesu otežavajuća okolnost i vode ka maksimalnoj kazni od tri godine - objašnjava Vujačić.

MIHAJLOVIĆ: Svaka treća žena trpi nasilje, svaka druga fizičko nasilje!

Dobra prevencija
Oštre kazne za SMS pretnje sprečiće nasilnika da pređe sa reči na dela i ubije ženu, čega smo se nagledali ovih dana
Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu

Stručnjaci smatraju da će oštre kazne koje predviđa krivično delo "proganjanje" sprečiti nasilnike da sa reči i pretnji pređu na dela, odnosno da nanesu fizičke povrede. To je i dobar način za prevenciju brutalnih ubistava bračnih partnera, koja su se u nekoliko navrata dogodila u Srbiji u proteklih mesec dana. Koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević kaže za Informer da bi u Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici trebalo da se nađe još više ovakvih članova.

- Nažalost, kod nas u društvu je u većini slučajeva praksa da nakon raskida ili razvoda muškarac ima potrebu da maltretira svoju ženu, preti joj, proganja je, pa čak je i brutalno ubije, čemu smo nedavno bili svedoci u nekoliko slučajeva. U Zakonu se doskoro proganjanje ili uznemiravanje nije definisalo kao krivično delo, pa su nasilnici imali više slobode. Od 1. juna to je sankcionisano i žene će sada biti mnogo zaštićenije - naglašava Stanojevićeva.

Signal za nasilnike

Sa njom je saglasan i sociolog dr Neven Cvetićanin, viši naučni saradnik Instituta društvenih nauka. On smatra da novi zakon omogućava bržu reakciju policije i sudova.
- Praksa će najbolje pokazati da li izmene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici imaju efekta i kakvog. Do sada smo imali sporadične slučajeve gde su nadležni organi brzo reagovali i na vreme zaštitili žrtve - objašnjava dr Cvetićanin i dodaje da bi ovaj zakon mogao da doprinese da se nasilnici dozovu pameti.

SVIREP POKUŠAJ UBISTVA KOD LESKOVCA! Muž naterao ženu je da popije otrov za buve!

Član 138a Krivičnog zakonika - Proganjanje

* Ko u toku određenog vremenskog perioda:
1. drugo lice neovlašćeno prati ili preduzima druge radnje u cilju fizičkog približavanja tom licu protivno njegovoj volji
2. protivno volji drugog lica nastoji da sa njim uspostavi kontakt neposredno, preko trećeg lica ili putem sredstava komunikacije
3. zloupotrebljava podatke o ličnosti drugog lica ili njemu bliskog lica radi nuđenja robe ili usluga
4. preti napadom na život, telo ili slobodu drugog lica ili njemu bliskog lica
5. preduzima druge slične radnje na način koji može osetno da ugrozi lični život lica prema kome se radnje preduzimaju,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ja

pre 6 godina

Kad god sam želeo nekome da se osvetim ili da ga povredim, ignorisao sam ga. Prođem pored nje na ulici i ne pogledam je, kao da se nikada nismo poznavali. Ovo proganjanje sa porukama mi deluje nekako ponižavajuće, a sada je još i kažnjivo.

Avram

pre 6 godina

Gomila gluposti,ozenjeni moraju preventivno da se razvode da ne bi doziveli razna ponizenja,bezali od kuce,spavali po klupama u parkovima,gubili nepravedno imovinu i ko zna sta sve,zbog ovih zakona.Sada zena moze da te istera iz svoje kuce kad joj se prohte,istog momenta,letis napolje posle jednog telefonskog poziva,kraj,a bela kuga !!!

naana

pre 6 godina

Pa normalno. Ko preti i proganja, napolje iz kuce!!! Ako ne pretis, sve ok. U cemu je problem?

božo

pre 6 godina

nesme čovek ni kompliment da uputi-biće kažnjen žene su sad ovladale na "mala vrata"

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija