• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.07.2017

22:09

(VIDEO) SUMNJIVO, ANONIMNI VIOLINISTA DOBIO 8,7 MILIONA OD SOKOJA! Niko za njega nije čuo, a plaćaju ga kao da je svetska zvezda!

Društvo

(VIDEO) SUMNJIVO, ANONIMNI VIOLINISTA DOBIO 8,7 MILIONA OD SOKOJA! Niko za njega nije čuo, a plaćaju ga kao da je svetska zvezda!

Podeli vest

Malo poznati muzičar Silard Mezei na ime "muzičkog dinara" dobio čak 70.000 evra, više nego Bregović, Balašević i Čola zajedno... On tvrdi da je taj novac uzeo za deset godina rada, u Sokoju kažu da je to godišnji honorar

Violinista Silard Mezei (43), malo poznati muzičar rođen u Senti, dobio je od Sokoja čak 8,7 miliona dinara na ime honorara za emitovanje njegovih kompozicija u medijima!

Mezei je za "muzički dinar", kako ovu naknadu nazivaju, dobio neuporedivo više novca od naših najpoznatijih kompozitora i pevača poput Gorana Bregovića, Zdravka Čolića i Đorđa Balaševića.

Ko je Mezei Silard

Mezei Silard je kompozitor, violinista, kontrabasista, rođen u Senti 1974. godine. Bavi se savremenom improvizovanom i komponovanom muzikom na bazi autentičnog mađarskog folklora, savremene ozbiljne muzike i savremenog džeza. Autor je više od 200 kompozicija pisanih za različite kamerne i veće sastave, velikim delom za sopstvene ansamble.
Izdato mu je preko 30 CD-ova u izdavačkim kućama u Mađarskoj, Portugaliji, Poljskoj, Engleskoj, Francuskoj, Švedskoj, Nemačkoj, Kanadi, SAD i Srbiji. Aktivno se bavi pozorišnom muzikom. Dobitnik je različitih nagrada za pozorišno stvaralaštvo. Vodi sopstvene različite sastave, od trija do velikog ansambla. Sa njima je nastupao širom Evrope i u Japanu. Nedavno je pisao muziku za film "Čudna šuma".

Iako sam Mezei tvrdi da je taj novac dobio za svoj desetogodišnji rad, u Sokoju priznaju da se radi o godišnjem honoraru za 2016. godinu koji mu je isplaćen u junu.

Kolege u šoku

Sagovornik Informera blizak Sokoju kaže da su se mnogi poznati kompozitori i izvođači, članovi ovog udruženja, šokirali kada su Mezeija videli na vrhu liste honorara za "muzički dinar".

- Kada su saznali da je honorar Silarda Mezeija čak 8,7 miliona dinara i da je on na samom vrhu liste Sokoja, mnogi su mislili da je u pitanju greška, da je neko omaškom dodao jednu nulu. Međutim, objašnjenje je bilo da su numere ovog autora daleko poznatije i popularnije od njega samog i da su vrlo puštane u medijima?! Ipak, malo ko, čak i od članova udruženja, može da se seti kompozicije koju je on napisao. Neverovatno je da neki Silard Mezei za godinu dana od "muzičkog dinara" zaradi koliko Goran Bregović, Đorđe Balašević i Zdravko Čolić zajedno, pa čak i više od toga. Imao sam uvid u listu honorara i lično sam se uverio da je to tako - kaže naš sagovornik i dodaje da se ovde radi o veoma ozbiljnom honoraru:

printscreen

- Kada se od sume od 8,7 miliona dinara oduzmu porezi i doprinosi, Mezeiju čisto ostane oko sedam miliona dinara. A napominjem da se radi o honoraru koji autori dobijaju samo zbog toga što su njihove pesme puštane u medijima...

Mezei: To je honorar za deceniju rada

Silard Mezei bio je šokiran kada smo ga kontaktirali i pitali na osnovu čega je dobio toliko novca od Sokoja i koje su to tačno njegove kompozicije bile popularne tokom prošle godine.
- Šokiran sam činjenicom da posedujete informacije o mojim primanjima i honorarima koje dobijam od Sokoja! Ne znam odakle vam pravo da me pitate za moju zaradu?! To može da ugrozi moju bezbednost i moja prava. Ja nisam dobio 8,7 miliona dinara samo za jednu godinu, a i od te cifre odbijen je i porez i svi doprinosi. Ovo je zarada za deset godina moga rada, koju mi je Sokoj dugovao. Ja sam violinista, kompozitor muzike za pozorište, i muzike za folklor i zaista neću da se upuštam u ovakve polemike - besno nam je rekao Mezei i zapretio tužbom.

Iako Silard Mezei tvrdi da je ovaj novac dobio za svoj desetogodišnji rad (pogledajte okvir), u Sokoju nas uveravaju da se radi o honoraru za samo jednu godinu.

- Mi isplaćujemo honorare za prethodnu godinu, u ovom slučaju za 2016. Nikada ne dajemo novac retroaktivno, niti postoji mogućnost da ostajemo dužni nekome, pogotovo ne deset godina. Silard je odličan muzičar, jedan od najboljih iz mlađe generacije. Poznat je kompozitor u svetu, pre svega u Mađarskoj, tako da je to objašnjenje za njegov visok honorar - rekli su nam u pravnoj službi Sokoja i dodali da visina honorara zavisi od broja emitovanja muzičkog dela na regionalnim i nacionalnim frekvencijama.

Tu nešto smrdi

Predsednik Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije Andrija Bajić tvrdi da jedan anonimni autor, violinista ili kontrabasista ni u ludilu ne može da dobije honorar od 8,7 miliona dinara od izvođenja svojih kompozicija!

- Te njegove priče da je dobio pare za deset godina unazad su čista glupost! Čak i ja, koji dobijam neku siću od ove organizacije, uplatu dobijam jednom ili dva puta godišnje. Ova priča ne pije vodu. Svakako ova bruto cifra koja se pominje je nerealna, naročito ako uzmemo u obzir da su mnogo veća imena i autori poznati na našoj muzičkoj sceni dobili tri puta manje zarade - smatra Bajić.

 

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sasa

pre 6 godina

Ako nešto nije logično to onda treba ispitati.

Marcco

pre 6 godina

Ja se ne bih hvalio da ne znam ko je Mezei Silard. A da je nemoguce da on dobije vise od np Karleuse, to je tacno. Doduse, mozda u obzir ulazi i inostrani priliv.

Izbori 2024

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija