• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.07.2017

16:16

MUŽU PRETI ROBIJA JER JE OD SUPRUGE TRAŽIO SEKS SVAKOG DANA! Bizarne situacije u sankcionisanju novih krivičnih dela!

Društvo

MUŽU PRETI ROBIJA JER JE OD SUPRUGE TRAŽIO SEKS SVAKOG DANA! Bizarne situacije u sankcionisanju novih krivičnih dela!

Podeli vest

Beograđanka prijavila svog supruga P. P. (65) za polno uznemiravanje jer je zahtevao od nje da se svakodnevno seksaju i da mu redovno kuva, pere i pegla. Za ovo delo navalentni muž mogao bi da zaglavi šest meseci zatvora

Protiv Beograđanina P. P. (65) rođena supruga podnela je krivičnu prijavu zato što je tražio od nje da svakodnevno imaju seks! Navalentni muž, kome će se suditi za krivično delo polno uznemiravanje uvedeno pre dva meseca, mogao bi da zaglavi i do šest meseci robije samo zato što je želeo da revnosno obavlja bračne dužnosti sa suprugom.

Ovo je jedna od 2.430 prijava koje su samo u junu podnete za nova krivična dela proganjanje i polno uznemiravanje. Mnoge od tih prijava dovele su do pomalo bizarnih situacija da se ljudima sudi čak i za malo napadnije udvaranje. Stručnjaci kažu da će, i pored dobrih strana koje je pooštravanje kaznene politike donelo, i te kako biti i zloupotreba. 

Razvod, a ne prijava
Deluje mi da je ovoj domaćici dosadio muž, pa je odlučila da ga tuži. Ovde je rešenja razvod, a ne krivična prijava
Marko Nicović, policijski ekspert

Napadni muž

Slučaj navalentnog supruga P. P., možda i najbizarniji otkako se primenjuju nova krivična dela, dobiće epilog nakon njegovog saslušanja koje je najavljeno u avgustu.

- Beograđanina P. P. (65) prijavila je nešto mlađa supruga zato što je insistirao da imaju seks svakog dana. Iako su decenijama u braku, pre toga nikada nisu imali tu vrstu problema. Ona je u policiji rekla da ne može da izdrži njegove "seksualne napade" i da je zbog mira u kući često morala da ima odnose i protiv svoje volje. Takođe, njen suprug, očigledno čovek malo težeg karaktera, ljutio se ako mu supruga nije kuvala omiljena jela i ako nije imao čistu i ispeglanu garderobu, kao i sve potrebne namirnice u kući. Žena jednostavno više to nije mogla da izdrži, pa kada je čula da su uvedena nova krivična dela, odlučila je da tuži rođenog muža - otkriva izvor iz istrage i dodaje da ukoliko dođe do zloupotrebe Zakona, protiv žene će biti podneta krivična prijava:

Za mesec dana 2.430 prijava

Prema izveštaju iz Republičkog javnog tužilaštva, od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici u periodu od 1. do 30. juna ukupno je razmatrano 2.430 slučajeva nasilja u porodici. Od toga je na području Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu 839, Novom Sadu 588, Kragujevcu 733, dok je na području Apelacionog javnog tužilaštva Niš razmatrano 270 slučajeva nasilja u porodici

- Zakon o sprečavanju nasilja u porodici nalaže da odmah po prijavi policija izađe na teren i sprovede potrebne mere. Ovaj slučaj je zaista specifičan, ali svakako ga moramo ispitati do kraja. Nekada i u najbezazlenijim porodičnim situacijama dođe do kobnog epiloga. Ukoliko se zaista dokaže da je došlo do povrede dostojanstva i da je P. P. prisiljavao svoju suprugu na seksualne odnose, kazna predviđa ili novčanu naknadu ili zatvor do šest meseci. U suprotnom, odgovaraće njegova supruga za lažno prijavljivanje. 

Public

Domaći pravni stručnjaci sumnjaju da je u ovom slučaju najverovatnije došlo do zloupotrebe novog zakona, na šta oni upozoravaju mesecima. Advokat Ljubiša Živadinović objašnjava za Informer da ovde ima prostora za krivično delo, ali je potrebno širom otvoriti oči, jer se nalazi na samoj granici zloupotrebe zakona.

Vujačić: Žena rešila da se osveti?

Advokat Svetozar Vujačić kaže za Informer da mu iskustvo govori da je u slučaju Beograđanina P. P. došlo do tipičnog "fingiranja" stvari i da je domaćica iz Beograda rešila da mužu naplati neke grehe iz prošlosti!
- Gde ima dima, tu ima i vatre i slažem se da Tužilaštvo ne treba da ispusti ovaj slučaj dok ga detaljno ne proveri. Ali, sudeći po činjenicama iz prijave, ovoj ženi se samo smučio takav način života, jer nije lako biti domaćica. Iskoristila je ovaj zakon i prijavila muža za sve ono što joj u braku ne prija - objašnjava Vujačić.

- Ukoliko se izričito protivite nekom načinu ophođenja prema vama, kao što je slučaj sa ovom Beograđankom, i za to imate svedoke ili materijalne dokaze, to je već slučaj za nadležne organe. U ovom slučaju za povredu dostojanstva i navodnog seksualnog i polnog uznemiravanja sledi ili novčana kazna ili zatvor od šest meseci. Ali veliko je pitanje koliko je objektivno intenzitet tog uznemiravanja zaista bio jak i kako će supruga dokazati svoje tvrdnje - naglašava Živadinović.

Zdravo za gotovo

Sa njim je saglasan i bivši policijski ekspert Marko Nicović. On smatra da konkretno u ovom slučaju i policija i tužilaštvo moraju savesno i uz ozbiljnu procenu da obrate pažnju na sve "strane medalje".

- Dobar deo ovog zakona jeste što je nasilnicima odzvonilo i što će žene u našem društvu biti mnogo zaštićenije i bezbednije. Međutim, loša strana je upravo ovo, što lako može doći do shvatanja zdravog za gotovo, kao što je uradila ova domaćica. Dojadilo joj da kuva i pere, da ima odnose sa svojim suprugom i rešila je da ga prijavi umesto da se razvede. Nadležni moraju biti veoma oprezni kada je primena ovog zakona u pitanju - smatra Nicović.

NOVA KRIVIČNA DELA
Najeksplicitniji slučajevi

6. jun
Beograđanka Dušica M. sa beogradske opštine Čukarica prva je žena u Srbiji kojoj je izrečena mera zabrane približavanja i komunikacije po novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici! Ona je svog supruga, sa kojim inače više ne živi, prebila metalnom šipkom i nanela mu teške povrede. Dušicu M. čeka i krivična prijava za nanošenje teških povreda, a ukoliko prekrši izrečenu zabranu, dobiće momentalnu kaznu zatvora u trajanju od 60 dana.

10. jun
H. D. (56) se na uvredljiv i ponižavajući način obraćao dvema maloletnicama na autobuskom stajalištu. Sudija za prethodni postupak mu je odredio meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa devojkama K. Đ. i S. Š. od 15 i 16 godina. Za ovo delo, ukoliko je izvršena prema maloletnom licu, zaprećena je kazna od tri meseca zatvora do tri godine.

26. jul
Beograđanin V. M. prva je osoba u Srbiji kojoj će se suditi za krivično delo "proganjanje" nakon što je 1. juna ove godine stupio na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici! On je tokom brakorazvodne parnice svojoj bivšoj supruzi J. M. slao poruke uvredljive sadržine, pretio joj i uznemiravao je neprestanim pozivima.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Đoka Novaković

pre 6 godina

Moj ćale je zbario moju kevu posle upornog, višemesečnog udvaranja, da je tada bio ovaj zakon, ćale bi završio u zatvoru, keva bi otišla sa drugim, a ja verovatno ne bih ni postojao.

Amater

pre 6 godina

MENE ZENA TERA DA RADIM SVAKI DAN PO KUCI A JA NECU PA RAZMISLJAM DA JE PRIJAVIM VALJDA CE DOBITI NEKI MESEC DA SE ODMORIM.

caslav

pre 6 godina

Zato sam ja svoju ženu oslobodio svih obaveza. Ne mora više da kuva, pere, pegla...... Šta će mi onda. Našao sam sebi drugu.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija