• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M. - S.K.

01.08.2017

19:19

ŠOK BROJKE, 200.000 PAROVA NE MOŽE DA IMA DECU! Dramatično, sve više mladih mora da se leči od steriliteta!

Društvo

ŠOK BROJKE, 200.000 PAROVA NE MOŽE DA IMA DECU! Dramatično, sve više mladih mora da se leči od steriliteta!

Podeli vest

Ukoliko bi se svaki drugi par koji ima problem sa sterilitetom uspešno podvrgao vantelesnoj oplodnji, Srbija bi bila bogatija za čak 100.000 beba

Čak 200.000 parova u Srbiji ne može da dobije decu, a polovina bi taj problem mogla da reši vantelesnom oplodnjom, pokazuju zvanične procene zdravstvenih ustanova! Ova metoda začeća, prema rečima stručnjaka, uspešna je u 50 odsto slučajeva, što znači da bi na taj način Srbija bila bogatija za 100.000 beba.

Osnovni razlog ovolikog steriliteta su polne bolesti, česti abortusi i odlučivanje za roditeljstvo posle 35. godine. Prema statistici, neplodnost je podjednako zastupljena i kod muškaraca i kod žena, a u manjem broju slučajeva oba partnera ne mogu da se ostvare kao roditelji.  

PAŽLJIVO BIRAJTE NAMIRNICE! Leto i mediteranska ishrana povećavaju šanse za uspešnu vantelesnu oplodnju!

Nada za bebe

Zbog alarmantne situacije, Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije uveli su i treći besplatan pokušaj vantelesne oplodnje po paru, umesto dosadašnja dva. Starosna granica za podvrgavanje ovom zahvatu pomerena je na 42 godine, a nedavno je usvojen i novi zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji. Ginekolog Rastko Maglić kaže za Informer da bi svaki drugi od 200.000 parova koji imaju problem sa sterilitetom mogao da pronađe spas u vantelesnoj oplodnji.

Šta utiče na neplodnost
*prerano stupanje u seksualne odnose
*odnosi bez zaštite
*polne bolesti
*abortusi
*odlaganje roditeljstva posle 35. godine
*odumiranje spermatozoida
*nezdrav način života

Sterilitet ne bira pol
Praksa pokazuje da je neplodnost jednaka među oba pola
Dr Snežana Rakić, direktorka GAK "Narodni front"

-Ova metoda je veoma složen proces i, nažalost, ne uspe kod svih parova. Prema dosadašnjim podacima, uspešnost je blizu 50 odsto slučajeva. To bi po trenutnoj statistici značilo da bismo vantelesnom oplodnjom dobili oko 100.000 novorođenih beba više i time umnogome promenili sadašnju demografsku sliku u Srbiji- smatra dr Maglić.

Pixabay

Prema njegovim rečima, mnogo je faktora zbog čega se muškarci i žene suočavaju sa sterilitetom.
- Jedan od ključnih razloga jeste rano stupanje u polne odnose bez zaštite. Tu se dobijaju prve polno prenosive bolesti. Pre svega, tu mislim na polip i HPV virus. Od svake devojke zavisi hoće li to biti uočeno u startu i izlečeno ili će doći do toga da će se kod nje razviti karcinom na grliću, zbog čega ostaje bez materice. Osim toga, veliki broj neželjenih trudnoća završavaju se abortusom, koji u visokom procentu dovodi do steriliteta kod mladih žena. Ali i odlaganje materinstva posle 35. godine i neredovne kontrole kod ginekologa takođe utiču na neplodnost - rekao je Maglić.  

Sve više neplodnih

Direktorka GAK "Narodni front" dr Snežana Rakić smatra da je sterilitet veoma ozbiljan problem našeg društva i da svake godine sve više parova ima ovaj problem.

- Ukoliko partneri duže od dve godine imaju nezaštićene odnose po nekoliko puta nedeljno i ne mogu da dobiju dete, to je jasan znak da postoji problem. Praksa pokazuje da je neplodnost jednaka među oba pola, a retko se desi da oba roditelja ne mogu da imaju potomstvo. Tada se podvrgavaju potrebnim analizama i lekarskim ispitivanjima. Kada se uspostavi uzrok, Fond za zdravstveno osiguranje ih šalje u neki od centara u Srbiji - objašnjava dr Rakić i dodaje:

- Mogu da se pohvalim da se samo u našem centru za vantelesnu oplodnju kroz deset godina rada rodilo 1.000 beba. Svakako, ovaj način roditeljstva ne sme postati prioritet parovima u Srbiji, ali i te kako može pomoći onima koji zaista imaju problem i učiniti da se u našoj zemlji povećava broj beba - kaže naša sagovornica. 

Stefanović: U GAK "Višegradska" najveći procenat uspešnosti oplodnje

Direktor GAK "Višegradska" prof. dr Aleksandar Stefanović ističe da će moderna oprema i domaći centri za vantelesnu oplodnju dodatno pomoći velikom broju parova i skratiti čekanje na ove postupke. Osim toga predstavljaju i ogroman značaj u borbi protiv "bele kuge" u Srbiji.
- Tokom 2016. godine samo u mojoj ustanovi urađeno je 740 ovih procedura, i to znatno više nego prošle godine. Ovde su bile uključene i procedure inseminacije i zamrzavanja jajnih ćelija, spermatozoida i embriona. Pomoću naše nove i savremene opreme koju smo zajedno sa Ministarstvom zdravlja nedavno nabavili procenat trudnoća vantelesne oplodnje bio je preko 41 odsto, što je najbolje u Srbiji  - otkriva dr Stefanović.


 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija