• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.08.2017

17:31

REDITELJ ĐORĐE KADIJEVIĆ: Kuruzović je bio autentičan glumac!

Društvo

REDITELJ ĐORĐE KADIJEVIĆ: Kuruzović je bio autentičan glumac!

Podeli vest

Reditelj Ðorđe Kadijević je povodom smrti glumca Toma Kuruzovića rekao da je njegovim odlaskom srpsko glumište izgubilo autentičnog glumca koji je sa pođednakim uspehom igrao komične, ozbiljne pa i tragične likove, što je i njegove filmove činilo različitim

- To je redak dar. Najveći su ljudi koji su uspšni u komičnim ulogama. Laici ne shvataju da je za reditelja, pa i za glumca najteža komedija, a ne zna se da li je Tomo bio bolji kada je igrao Nikoletinu Bursaća ili kada je umeo da nađe optimalnu meru groteske koja se provlači kroz granične ljudske situacije koja je prisutna i u najstrašnijim ratnim udesima - rekao je Kadijević Tanjugu.

On je naglasio da ono što je bila suština jedinstvenog urođenog talenta Kuruzovića je to što je reditelj mogao da traži od njega šta god hoće i on je to bio u stanju da pruži.

- Bio je sasvim izuzetan čovek, uvek nasmejan, duhovit, veliki profesionalac, krajnje ozbiljan kada treba, pouzdan, čovek koji je uvek savršeno znao tekst, čovek bez poroka - ocenio je Kadijević.

On je pomenuo da reditelji obično vode računa o takozvanim ličnim manama glumaca.

- Ovaj voli da se kocka uveče, drugi suviše voli ženske, treći može biti pijan na snimanju. Tomi se nije mogla naći mana, na crnoj listi koju imaju filmski producenti televizija i gde se tačno zna koliki je rizik uzeti nekog glumca, nema imena Tome Kuruzovića, jer je bio bez mane, idealan glumac, uvek pouzdan, potpuno posvećen svom poslu i mogli ste da budete sigurni da vlada tekstom i ima koncept uloge koju igra, a imao je šta da kaže i reditelju - ispričao je Kadijević.

On je rekao da je od Kuruzovića tražio samo da igra na svoj način.

- Njega ste mogli da pustite slobodno i on bi igrao uvek onako kako ste vi želeli kao reditelj, jer je uvek razumeo uloge, reditelja i film u kome je igrao. Bio je neobično inteligentan, čovek sa dubokim doživljajem filma ili predstave u koju ulazi kao stvaralac - istakao je Kadijević.

On se prisetio da je poslednji put video Kuruzovića u emisiji RTS-a posvećenoj filmu "Leptirica" u kome su obojica gostovali, ali i kada su bili na Brionima i Tito od Kuruzovića tražio da ispriča vic o njemu.

- Njegova visprenost i orgoman talentan, njegova životnost, imao je neku vedrinu i u kritičnim trenucima kada se on pojavi, sve se razvedri. Znao je kada treba da pusti taj fluid koji je nosio u sebi - dodao je Kadijević.

UMRO MISIRAC! Preminuo glumac Toma Kuruzović

Zoran Ðorđević, glumac Beogradskog dramskog pozorišta u penziji, treatra u kome je do penzije igrao i Kuruzović, nazvao je svog prijatelja i kolegu "velikim detetom".

Ðorđević je podsetio da je Kuruzović počeo da glumi "od malih nogu", jer mu je otac bio vlasuljar u Narodom pozorištu u Sarajevu. 

On je podsetio i da je Kuruzović po završetku srednje škole proveo izvesno vreme kao učitelj u BiH da bi bio primljen na Akademiju za pozorište i film na kojoj je i diplomirao.

Kao student je igrao sporedne uloge u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, nakon diplomiranja vratio se u Sarajvo gde je igra u tamošnjem Narodnom pozorištu, a bio je, kako kaže Ðorđević, i jedan je od osnivača sarajevskog Kamernog teatra.

- Šezdesetih godina dolazi u Beograd gde ga angažuje savremeno pozorište, scena na Crvenom krstu kasnije Beogradsko dramsko pozorište gde je ostao do penzije", prisetio se Ðorđević i dodao da je Kuruzović nastavio da glumi i po odlasku u penziju i trebalo je da igra u drami Dušana Kovačevića "Hotel Evropa - ali se zbog bolesti povukao.

- Tokom rada u Beogrdskom dramskom pozorištu igrao je čitav niz veoma važnih uloga od Falstafa do Hamleta i čak je i režirao Šekspirovu ''Komediju zabune''. Odigrao je bezbroj uloga na televiziji, ali je ostao zapamćen kao ''Misirac'' u ''Otpisanima'' - rekao je Ðorđević.

Glumac, režiser i književnik Tomo Kuruzović preminuo je u 87. godini, a mesto i vreme sahrane biće naknadno saopšteni.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija