• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

03.08.2017

18:24

KAFANSKI PEVAČI VIŠE NEĆE MOĆI DA NASTUPAJU NA CRNO! Stupio na snagu kolektivni ugovor, minimalac estradnim umetnicima 22.620!

Društvo

KAFANSKI PEVAČI VIŠE NEĆE MOĆI DA NASTUPAJU NA CRNO! Stupio na snagu kolektivni ugovor, minimalac estradnim umetnicima 22.620!

Podeli vest

Vlasnici lokala u Srbiji dužni su da, prilikom angažovanja pevačica i muzičara, sklope sa njima mesečni aranžman u minimalnoj vrednosti od 22.620 dinara, odnosno 1.131 dinar po nastupu

Ovo je regulisano stupanjem na snagu Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika.

Ugostitelji nezadovoljni

S druge strane, većina vlasnika hotela, restorana i klubova nije zadovoljna ovom novom odlukom Vlade. Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije, kaže da se primenom Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika štite samo pevači.
- Mi moramo da plaćamo poreze i doprinese pevačima, što je udar na džep ugostitelja. Nama tim ugovorom niko ne garantuje kvalitetan program, a ujedno ceo postupak je vrlo komplikovan. Profitiraće jedino Udruženje estradnih umetnika, jer će svi muzičari plaćati članarine - ocenjuje Genov.

Osim toga, na ovu sumu će se posebno dodavati i poreska obaveza koja iznosi najmanje 17 odsto od vrednosti ugovora, ili čak 60 odsto ako pevač ili muzičar nije prijavljen i registrovan.

Predsednik Sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije Dragiša Golubović kaže da je ovo "istorijski ugovor" koji će profesiju koja je godinama radila na crno uvesti u legalne tokove.

- Naš sindikat je sa Unijom poslodavaca Srbije zaključio poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu. Kolektivnim ugovorom utvrđen je najniži dnevni i mesečni honorar i prema njemu poslodavac će ubuduće biti u obavezi da zaključi tipski Ugovor o izvođačkom radu sa izvođačem narodne, zabavne, džez, pop i rok muzike. Ovakav vid ugovora sačinili smo još pre dve godine, ali tek sada je aminovan od Ministarstva kulture i usvojen u Skupštini od strane Vlade - rekao je Golubović, dodajući da uskoro treba da bude urađen i novi pravilnik Ministarstva kulture koji će definisati kako neko može da postane član njihove asocijacije.

 

 

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ocenio je da je ovaj kolektivni ugovor koji ima prošireno dejstvo odličan potez i izrazio nadu da će ovakvih ugovora u narednom periodu biti još više.

Minimalni honorar
1.131 dinar za dan
22.620 dinara za ceo mesec

- Mnogi estradni umetnici godinama su radili u mraku. Sada će im ovaj ugovor omogućiti da budu prihvaćeni kao i svi drugi radnici u Srbiji. Prema odluci vlade, odredbe ovog ugovora važiće u celoj zemlji, a za svakog angažovanog izvođača ugostitelji će morati da plate poreze i doprinose, a zaradu da mu uplate na račun, a ne kao do sada "u kešu". Takođe, na tu cifru moraju se platiti doprinosi od 17 ili 60 odsto u zavisnosti da li sami uplaćuju PIO osiguranje - rekao je Atanacković.

Inspekcija rada u čijoj je i nadležnosti kontrola ugovora radiće provere na terenu i proveravati da li se dogovori između vlasnika lokala i izvođača poštuju.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija