• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer.rs

03.08.2017

21:53

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Preti nam opasna epidemija boginja, NAJUGROŽENIJA DECA U VRTIĆIMA!

Društvo

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Preti nam opasna epidemija boginja, NAJUGROŽENIJA DECA U VRTIĆIMA!

Podeli vest

Veoma opasne i izuzetno zarazne bolesti prete da nam pokose nevakcinisanu decu zbog frapantno niskog obuhvata imunizacije. Sasvim neočekivano, stanje je najgore u Beogradu, a kao najzaostalija u Srbiji "istakla" se opština Stari grad!
Pixabay

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da je drastično opao broj dece zaštićene MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja. Tokom prošle godine u Srbiji je vakcinisano 81 odsto mališana, u centralnom delu 78,2 a u Vojvodini 89 odsto.

Za kolektivni imunitet, odnosno da nam deca ne bi umirala od zaraznih bolesti od kojih štiti MMR, potrebno je da bude vakcinisano 95 odsto stanovništva. Čak 80 odsto okruga od 25 u našoj zemlji, nije imalo potrebni procenat vakcinisanih da bi se smatrali zaštićenim. Frapantno je da je najmanje vakcinisanih u Beogradu, samo 65,2 odsto, a najniži obuhvat na nivou opštine zabeležen je u Starom gradu, samo 35,3 odsto!

MMR vakcina daje se u drugoj i sedmoj godini života. Kada je u pitanju revakcinacija, ona je sprovedena 91,1 odsto u celoj zemlji, odnosno 91,1 u centralnom delu i 90,9 odsto u Vojvodini. Najniži obuhvat u 2016. bio je u Nišu, samo 50,4 odsto.

Dr Biljana Aleksić, načelnica pedijatrije DZ "Stari grad", kaže da je strah roditelja veliki i da uglavnom čekaju da dete prohoda i progovori pa ga tek onda vakcinišu.

- Roditelji su zaplašeni pričama o autizmu, pa čekaju da vide da dete hoda i priča, pa ih vakcinišu kasnije. Procenat revakcinisane dece je odličan, oko 97 odsto. Najviše dece se vakciniše MMR-om tokom jeseni, a mi se trudimo da nijedno dete ne uđe u vrtić a da nije vakcinisano - objašnjava dr Aleksić.

TREĆINA DECE NEZAŠTIĆENA! Broj vakcinisanih mališana MMR vakcinom znatno opada!

Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, objašnjava zašto je važno da se u vrtićima sprovede imunizacija.

- Sada imamo značajno manju vakcinisanost nego ranije. Kada je u pitanju MMR vakcina, ona je najviše pala u najvećim gradovima, a Beograd je sa 65 odsto obuhvata jedne generacije pao na svoj minimum. Otkada se primenjuje vakcina, nikada nije bilo ovako. Opasnost od epidemije se povećava sa smanjenjem imunizacije, pa ako ostavimo stvari ovakvim kakve jesu, postoji veliki rizik da boginje, koje su nedavno u Rumuniji odnele 23 života, na jesen stignu i kod nas! Kada se pojave infekcije, najopasnije je da uđu u vrtiće jer ako se deca ne vakcinišu, rizik se povećava 10 puta - tvrdi Kon.

Uprkos Zakonu o zaraznim bolestima, koji predviđa da je vakcinacija obavezna i kojim su pooštrene kaznene mere, te roditelji koji ne vakcinišu svoju decu moraju da plate kaznu od 30.000 do 150.000 dinara, roditelji u velikim gradovima se češće odlučuju za to da nevakcinišu decu, dok je poverenje u vakcinaciju ostalo u manjim gradovima i u ruralnim sredinama.

Tokom prošle godine 35 mališana umrlo je u Evropi zbog malih boginja, a Svetska zdravstvena organizacija to naziva „neprihvatljivom tragedijom“ jer su svi ti smrtni slučajevi mogli da budu sprečeni vakcinama.

Ako se trend nevakcinisanja nastavi, virus malih boginja koji je nekada kosio oko dva i po miliona dece godišnje mogao bi da aktivira alarm.

- Vakcina štiti pojedinca koji je primi, ali štiti indirektno i zajednicu. Ako je dovoljno visok procenat dece vakcinisan, onda nema kuda zaraza da se širi. Čak i ako neko dođe i donese virus, teško da će nekoga da zarazi. Vakcina je delotvorna i visokobezbedna - tvrdi dr sc. med. Srđa Janković, imunolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Ovo je razlog zbog kog se ne vakcinišu deca

Studija o autizmu odbačena pre 19 godina, njen tvorac kažnjen

Roditelji najčešće odbijaju da vakcinišu decu iz straha koji je izazvala jedna britanska studija, dovodeći u vezu MMR i autizam. Iako je ta studija odbačena pre 19 godina, a njen tvorac sankcionisan, neracionalan strah od vakcina kod roditelja i dalje raste.

- Autizam je genetski predodređena stvar, mada ne možemo da kažemo šta ga izaziva, možemo da tvrdimo da ga MMR ne izaziva. Neželjeni efekti vakcine se prate, a tokom 20 godina, koliko radim ovde, nije bilo nijednog smrtnog ishoda. Veća je verovatnoća da će vam se dogoditi nešto kada izađete na ulicu - objašnjava epidemiolog Predrag Kon.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Racunica

pre 6 godina

"Mada ne mozemo da kazemo sta ga izaziva mozemo da tvrdimo da ga mmr ne izaziva" da nije tuzno bilo bi zalosno,okej ja nisam protiv vakcina ali konkretno za ovu mmr ako je vec zakonom obavezna i prisiljeni smo na nesto sto nije nas izbor onda bi bilo fer i koektno da ministrarstvo zdravlja daje garanciju odnosno da grantuje da ce snositi sve troskove lecenja i i eventualnih anomalija i bolesti godinu dana od vremena vakcinacije,ako su toliko sigurni da nema stetnih dejstava od ove vakcine.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20