• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.08.2017

13:47

AKO SE PITATE U ŠTA DA ULOŽITE...Lešnik sve zanimljiviji voćarima!

Društvo

AKO SE PITATE U ŠTA DA ULOŽITE...Lešnik sve zanimljiviji voćarima!

Podeli vest

Nikola Grujić iz sela Krćevac ima zasad lešnika na 3,5 hektara i star devet godina, a kako lešniku treba deset godina da dostigne punu rodnost, sledeće godine se u ovom zasadu očekuje bogat rod

- Za ovu voćnu vrstu odlučio sam se zato što nije toliko zastupljena kao jabuka koja je vodeća na ovim prostorima - kaže Grujić i dodaje da lešnik nije zahtevna kultura, oko njega nema puno posla. 

Kaže i da je dobra cena, a i obezbeđen je stalni i siguran plasman, zbog čega se, dodaje, ni jednog trenutka nije pokajao što se upustio u tu priču.

U tu su priču ušli i mnogi voćari u Srbiji, jer lešnik je poslednjih godina postao veoma zanimljiv domaćim proizvođačima. 

Grujić zasad lešnika navodnjava sistemom kap po kap i to nekoliko puta u toku godine, a berbu će obaviti mašinski, tresačima ili usisivačima. 

Nisu beznačajna ulaganja u ovakav zasad, navodi Grujić, ali tvrdi da odlična cena koja ide i do 2. 000 dinara po kilogramu donosi dobru zaradu. 

Napominje da je za ovu voćnu vrstu najvažniji izbor sorte, jer određuje prinos, te objašnjava da se sorta bira prema klimatskim uslovima i karakteristikama zemljišta, ali isto tako u zasadu mora da postoji više sorti, bar tri koje se međusobno oprašuju. 

A kada se ispune svi uslovi sa jednog stabla može da se ubere od 9 do 12 kilograma.

U zasadu Nikole Grujića su, inače, tri sorte - halski džin, kosford, tonda đentile i istarski dugi.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 6 godina

U lešnik, bato! Da nam veverice bidu lepe i debele!

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija