• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

05.08.2017

08:52

DA SE ZLOČIN NE ZABORAVI! Pomen žrtvama Oluje u Crkvi svetog Marka!

Društvo

DA SE ZLOČIN NE ZABORAVI! Pomen žrtvama Oluje u Crkvi svetog Marka!

Podeli vest

Pomen žrtvama hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" biće održan danas, 5. avgusta, u Crkvi svetog Marka u Beogradu kao i u drugim gradovima Srbije

Kako se u saopštenju Komesarijata za izbeglice i migracije precizira tokom "Oluje" je iz svojih domova proterano više od 200.000 krajiških Srba, a život je izgubilo, ili se vodi kao nestalo, više od 2.000 ljudi. 

Uprkos tome što je od sukoba prošlo više od dve decenije, pokušaji uspostavljanja klime poverenja u regionu nisu dali rezultata, pa Hrvatska 4. avgust slavi kao dan pobede, dok Srbi žale za izgubljenim domovima i životima. Povratak Srba u Krajinu je sporadičan, a Hrvatska čini sve da se on nikad i ne desi, neprestano stvarajući tenzije i raspirujući nacionalizam", navodi se u saopštenju.

Iz Komesarijata ocenjuju da tome najbolje svedoče proustaške provokacije tokom obeležavanja Dana ustanka u Hrvatskoj, kao i provokacije prilikom obeležavanja godišnjice ustaških zločina u Glini. 

Komesarijat izražava zabrinutost "što se i ove godine uoči obeležavanja "Oluje" u Hrvatskoj vodi antisrpska propaganda, veliča ustaštvo i tako stvara atmosfera koja vraća region u devedesete".

Navode i da u Hrvatskoj i dalje nije obnovljena uništena imovina, nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište srpskim vlasnicima, nije sproveden ni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, nisu isplaćene penzije, dinarska i devizna štednja, a to su sve, saopštava se, pitanja od ključnog značaja za srpske izbeglice.

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije izrazio je zahvalnost međunarodnim organizacijama, bilateralnim donatorima i Delegaciji EU u Srbiji na uloženim sredstvima koja su doprinela poboljšanju života izbeglica i zatvaranje kolektivnih centara.

"Ipak se ne smeju zaboraviti nerešena otvorena pitanja koja otežavaju postizanje trajnih rešenja za izbegličku populaciju", ističe se.

"Srbija je spremna na saradnju i nastaviće da ispunjava sve svoje obaveze", navedeno je u saopštenju.

Od početka ratova na prostorima SFRJ 1991. godine, u Srbiji je utočište potražilo 610.000 Srba iz Hrvatske i BiH, od kojih danas status izbeglice iz Hrvatske ima još oko 19.000. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija