• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Mandić

10.08.2017

20:15

PRIČA KOJU MORATE PROČITATI: Srpska kafana osvojila Seul!

Društvo

PRIČA KOJU MORATE PROČITATI: Srpska kafana osvojila Seul!

Podeli vest

Novak Mandić u prestonici Južne Koreje otvorio restoran "Beograd" i brojne goste oduševio srpskim pljeskavicama, ćevapima, ajvarom...

Pljeskavice i ćevapi sa roštilja, ajvar i šopska salata osvojili su Južnokorejce usred Seula! Za to je zaslužan Beograđanin Novak Mandić (32), koji je sa drugarima pre tri godine otvorio restoran "Beograd" sa srpskim specijalitetima i za samo nekoliko meseci srpska hrana postala je hit među Korejcima!

Nema svih namirnica
Mnoge začine smo sami morali da pravimo kombinacijom onoga što ovde možemo da nabavimo a da liči na srpsko
Novak Mandić

- Kafana "Beograd" je nastala iz naše želje i nostalgije za domaćom hranom i tipičnim srpskim ukusima. Svi smo već radili u Koreji i uželeli smo se da pojedemo nešto kao kod kuće. Ja sam već imao dva hostela u ovom delu Koreje i uz pomoć drugara koji su u njemu već radili otvorio sam restoran - priča za Informer Novak Mandić i otkriva da nije bilo lako ostvariti ovu ideju ideju jer je Koreja potpuno drugi svet u odnosu na nas.

Uželeli se domaće hrane

Informer

Ali, ponosno ističe Mandić, posle tri godine ovaj restoran je od male simpatične krčme prerastao u kultno mesto sa dobrom hranom, muzikom i atmosferom. Domaćini su oduševljeni srpskim specijalitetima, ali puno dolaze i stranci koji borave u Seulu.

CENE NAJTRAŽENIJIH SPECIJALITETA

Ćevapi sa hlebom - 15.900 vona (1.437 dinara)
Pljeskavica sa dodacima - 14.900 vona (1.347 dinara)
Gurmanska pljeskavica - 16.900 (1.528 dinara)
Rolovana piletina - 14.900 (1.347 dinara)
Šopska salata - 11.900 (1.076 dinara)
Mešano meso - 49.000 (4.430 dinara)

On kaže da je najveći problem bio kako naći sastojke za spremanje srpskih gurmanluka sa roštilja. Ali je olakšavajuće bilo to što i Korejci u ishrani uglavnom koriste junetinu i prasetinu kao i mi, pa sa kupovinom mesa nemaju problema.

Dijeta u korejskim restoranima

Novak Mandić kaže da Srbi u Seulu neretko navrate i u južnokorejske restorane.
- Kad hoćemo dobro da se najedemo, naravno da jedemo u "Beogradu". Međutim, kada želimo da smršamo, preselimo se kod Korejaca, čija se ishrana zasniva na pirinču. Šalu na stranu, ali svi mi koji živimo u Koreji zavoleli smo i njihovu kuhinju, koja je mnogo "lakša" od naše. Zapravo, manje je masna, pa je idealna za one koji drže dijetu - kaže on.

- Šest meseci pre otvaranja restorana svi Srbi u Seulu dali su se u potragu za sastojcima, pošto su korejska ishrana i začini vrlo specifični i teško da bismo sa njima uspeli da napravimo klasične srpske specijalitete. Neke namirnice smo uspeli da nađemo, mnoge začine i ukuse smo sami morali da pravimo kombinacijom onoga što ovde možemo da nabavimo a da je najpribližnije našem ukusu - kaže Mandić.

Uče sve o Srbiji

Vlasnik ove za Korejce i više nego specifične kafane hvali i sve zaposlene u kafani jer se trude da promovišu našu zemlju, pa gosti, osim domaće hrane, mogu da upoznaju i istoriju i lepote Srbije i Beograda. Mnogima je posebno zanimljivo da slušaju našu muziku, koja je neizostavni deo provoda u ovoj kafani.

- Dolaze nam Srbi, stranci, ali najviše Korejci, koji su bukvalno poludeli za našom hranom. U "Beogradu" se najviše traži meso sa roštilja, ali i šopska salata i ajvar, kao i palačinke sa džemom. Korejci najčešće jedu mešano meso i ćevape sa domaćim hlebom koji sami pečemo. Oni praktično i nemaju hleb, pa im je i to omiljeno, i naručuju ga dodatno - priča Mandić.

Informer

Posebno simpatično i neobično, kako nam priča Mandić, jeste kako je njegovim gostima bilo teže da se služe viljuškom i nožem nego da prihvate nove ukuse srpskih specijaliteta.

- Korejci imaju svoj roštilj koji se služi u obliku svežeg iseckanog mesa koje sami peku za stolovima i potom ih umaču u razne sosove i rolaju u salatu. Za to im pribor ne treba, a inače se u ostalim slučajevima koriste štapićima. Zato im je trebalo vremena da se naviknu na viljušku i nož - kaže on.

Glavni kuvar - Korejac

Zanimljivo je da je šef kuhinje u restoranu "Beograd" u Seulu ni manje ni više nego Korejac.
- Glavni šef Igor Stojanović iz Mladenovca, koji je postavio celu kuhinju i ukuse, nažalost, nedavno je morao da se vrati u Srbiju, a posao je predao u ruke veštom Korejcu kome posao odlično ide jer je imao dobrog učitelja. Inače, u restoranu osim Srba imamo i nekoliko zaposlenih Korejaca - kaže Novak.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Има "Жутаћи" да се шлогирају... - Од српске јаке хране...!!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17