• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs/informer.rs

11.08.2017

10:00

SRBIJI PRETI KATASTROFALAN ZEMLJOTRES: Seizmolozi upozoravaju da će biti najmanje 6 stepeni po Rihteru!

Društvo

SRBIJI PRETI KATASTROFALAN ZEMLJOTRES: Seizmolozi upozoravaju da će biti najmanje 6 stepeni po Rihteru!

Podeli vest

Već tri dana trese se ceo region. Seizmolozi tvrde da su zemljotresi koji nas drmaju uobičajeni, ali da je Srbija u opasnosti od jačeg potresa

Branko Dragičević, zamenik direktora Republičkog sizmološkog zavoda Srbije, navodi za Alo da seizmička opasnost na teritoriji Srbije postoji i ista je oduvek - u centralnom delu države mogao bi da se desi najjači zemljotres, čak i jači od šest stepeni Rihtera. Naravno, niko ne može da predvidi gde će se ponovo zatresti i kada.

Čak 1.500 zemljotresa godišnje

Branko Dragičević ranije je objasnio da se u Srbiji registruje oko 1.500 zemljotresa godišnje i još 2.500 iz bližeg okruženja, ali mnoge od njih čovek ne može da oseti, već ih vide samo instrumenti.
- Seizmička opasnost po Srbiju je prisutna i konstantna. U poslednjih stotinak godina dogodilo se oko 40 zemljotresa jačine veće od pet stepeni Rihtera, a pretpostavlja se da će najveći zemljotresi u budućnosti kod nas biti do šest stepeni - naveo je on.

- Pripravnost nije na odmet. Posle serije potresa u Hrvatskoj, u Srbiji se preksinoć dogodio samo jedan zemljotres, ne dva kako su mediji preneli, koji se osetio u 23,17 časova, po lokalnom vremenu. Radi se o potresu 15 kilometara južno od Alibunara, u Banatu, jačine 3,8 stepena Rihterove skale.

- On nije mogao da izazove veću materijalnu štetu, a osetio se u Vršcu, Pančevu, čak i u beogradskom naselju Karaburma, odakle nam se javio jedan čovek. Nismo locirali sve zemljotrese u Hrvatskoj, samo četiri, što stoji i na našem sajtu. Registrujemo samo one jače. Juče smo zabeležili zemljotrese u Jadranskom moru, blizu Neuma - objašnjava Dragičević.

Njegov hrvatski kolega Tomislav Fiket kaže da takve situacije, kao što su se dogodile blizu Rijeke, nisu neuobičajene, ali da se ne mogu predvideti dalja dešavanja.

Public


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Duca

pre 6 godina

Vi u Informeru stalno izbacujete neke bombastične naslove i samo plašite narod zarad prodaje lista.Neukusno.....a vrli seizmolog preporučuje da budemo spremni za eventualni potres.....a samo neka objasni kako?

ZN

pre 6 godina

Dugo ih nije bilo. Nekada smo se redovno tresli, svake godine.

Slavko

pre 6 godina

Ako nije atentat, onda je zemljotres! Samo uterati strah u kosti i zamajati narod dok ne odradi sta mora.

Dragan

pre 6 godina

Kad prociram informer ja ne smem da izadjem iz stana.

ČITATELJKA

pre 6 godina

Zemljotres je nemoguće prognozirati! To još nikada nigde u svetu niko nije uspeo. Svako ko prognozira zemljotres - bilogde i bilokada - jeste najobičniji šarlatan, bez obzira kakvu ima diplomu; ti školovani šarlatani pričaju o zemljotresu i akozemljotres ipakbude, to nikako ne znači da onaj ko prognozira zemljotres ima stručno znanje o zemljotresima već jednostavno se dogodi da nekad ,,ubode'' u moru promašaja o tome kada će biti zemljotres, gde i kolike jačine. Uostalom: zašto taj vajni stručnjag nije unapred upozorio države u kojima su bili zemljotresi, pa da stanovništvo na vreme pripremljeno za evakuaciju.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17