• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: In4s

13.08.2017

14:17

PADA OPTUŽNICA PROTIV GENERALA DIKIĆA: Vrhovni sud  Crne Gore obara SLUČAJ DRŽAVNI UDAR?!

Društvo

PADA OPTUŽNICA PROTIV GENERALA DIKIĆA: Vrhovni sud Crne Gore obara SLUČAJ DRŽAVNI UDAR?!

Podeli vest

Mirko Paja Velimirović, jedan od ključnih svedoka Specijalnog tužilaštva u aferi "državni udar", moraće da se pojavi na suđenju ostalim optuženima ako to njihovi advokati budu tražili, uprkos izričitom i javnom protivljenju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića

To važi i za ostalu osmoricu srpskih državljana koji su u martu i februaru pravosnažno osuđeni na petomesečne zatvorske kazne, nakon što su, kao i Velimirović u novembru, sa specijalnim državnim tužiocem potpisali sporazume u kojima su priznali stvaranje kriminalne organizacije radi izazivanja krvoprolića i rušenja vlasti u Podgorici 16. oktobra prošle godine, tokom najavljenih demonstracija Demokratskog fronta, piše IN4S.

Tvrdnja specijhalnog tužioca Milivoja Katnića da su pravosnažne presude na osnovu sporazuma o priznanju krivice dokaz i za druge okrivljene, i da nema potrebe da oni koji su ih potpisali svedoče za VS CG je nelegalna

Jasna odluka VS

Takođe, delovi njihovih presuda u kojima su navedena i navodna krivična dela ostalih optuženih, ne mogu da budu dokaz protiv lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića, Mihaila Čađenovića, dvojice ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, kao i drugih devet optuženih srpskih državljana.

BIVŠI PREDSEDNIK SCG MORA DA PLATI MILION EVRA: Čekaju ga i tri godine i devet meseci zatvora, ali je on trenutno u mentalnoj bolnici u Srbiji!

Sve ovo proizilazi iz pravnog stava crnogorskog Vrhovnog suda, koji je njegovo krivično odeljenje utvrdilo na sednici 10. jula, na zahtev krivičnog odeljenja podgoričkog Višeg suda od 22. juna, podnetog dan nakon što je Katnić izneo drugačije mišljenje na Televiziji Crne Gore.

On je tada rekao da su pravosnažne presude na osnovu sporazuma o priznanju krivice dokaz i za druge okrivljene, i da nema potrebe da oni koji su ih potpisali svedoče.

Tanjug

Pravni stavovi Vrhovnog suda nisu obavezujući za sudije nižih sudova, ali znače da će Vrhovni sud, ako predmet stigne do njih, odlučiti u skladu sa svojim preporukama. Zato ih sudije nižih sudova uglavnom poštuju, pa je verovatno da će to učiniti i Suzana Mugoša, koja predsedava većem u ovom predmetu.

Režim izmislio aferu

Ono što su Velimirović i ostali saopštili tužiocu protiv funkcionera Demokratskog fronta, dvojice Rusa i drugih optuženih ne može se čitati na njihovom suđenju, osim ako nisu dostupni sudu.

Slučaj se drma iz temelja

Presude protiv Mirko Paja Velimirović i ostalih osuđenih koji su napravili dil sa Specijalnim tužilaštvom ne mogu da budu dokaz protiv lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića, Mihaila Čađenovića, dvojice ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, kao i drugih devet optuženih srpskih državljana

- Iskazi okrivljenog, koji je osuđen presudom na osnovu sporazuma o priznanju krivice mogu se pročitati u krivičnom postupku protiv drugog okrivljenog ako je osuđeni umro, duševno oboleo ili se ne može pronaći, ili je njegov dolazak pred sud nemoguć ili znatno otežan zbog starosti, bolesti ili drugih važnih razloga - piše u stavu Vrhovnog suda.

DVA MILIONA SRBA ČEKA DIL BEOGRADA I BANJALUKE: Velika podrška Deklaraciji koju spremaju Srbija i Srpska!

Ako se njihovi iskazi ipak pročitaju iz ovih razloga, ne mogu biti jedini ili odlučujući dokaz protiv Mandića i ostalih, jer im ni oni ni njihovi advokati nisu prisustvovali.

- Na tom iskazu, osim ako je drugom okrivljenom, odnosno njegovom braniocu bila data mogućnost da postavlja pitanja i ospori taj iskaz, ne može se zasnivati isključivo ili u odlučujućoj meri presuda drugom okrivljenom - stav je Vrhovnog suda.

(VIDEO) ARMIJA CRNE GORE DESETKOVANA: Otkaz dobilo 30 vojnika jer nisu po NATO standardima!

Neki od advokata optuženih najavili su da će tražiti da se Velimirović i ostali osuđeni po sporazumu o priznanju krivice pojave na sudu i svedoče, jer tvrde da je vlast, u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom, režirala čitav slučaj, vršeći pritisak na potpisnike sporazuma.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branko

pre 6 godina

Bravo, napokon da i pravda stigne u tu banana pa jos i NATO drzavu. Dosta je bolo da je Milo koristi u svoje politicke svrhe i iza nje se skriva on od pravde.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17