• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer.rs

13.08.2017

22:59

ALERGIČNI NA AMBROZIJU NA MUKAMA! U vazduhu duplo više polena ovog korova!

Društvo

ALERGIČNI NA AMBROZIJU NA MUKAMA! U vazduhu duplo više polena ovog korova!

Podeli vest

Koncentracija polena ambrozije u narednom periodu biće sve veća, upozoravaju u Agenciji za zaštitu životne sredine. Najveći broj polenskih zrna ove korovske biljke očekuje se na teritoriji Vojvodine, jer su polja s kojih je nedavno skinuta pšenica idealna za razvoj ambrozije

Granična vrednost kad je u pitanju ambrozija je 15 polenovih zrna po kubnom metru, a sve preko toga izaziva reakciju kod osoba koje imaju alergiju. Trenutna koncentracija polena ove biljke u vazduhu je 30 zrna po kubnom metru vazduha, što je duplo iznad granične vrenosti.

Doktorka Dragana Tadić, alergolog u Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa", objašnjava da, osim alergijske kijavice, osetljivost na ovu korovsku biljku može da dovede i do razvoja drugih udruženih oboljenja kao što su konjuktivitis, sinuzitis, nazalna polipoza i bronhijalna astma.

Tegobe koje izaziva polen ovog rasprostranjenog korova su kijanje, kašalj i peckanje u grlu, a osim disajnih tegoba, mogu da se jave i promene na koži u vidu ekcema.

- Pacijenti koji nisu započeli terapiju pred početak sezone cvetanja ambrozije, sada, kada je u porastu koncentracvija polena ove biljke u vazduhu, treba da koriste antihistaminike, koji postoje u obliku tableta, spreja za nos i kapi za oči, a čiji oblik primene bi trebalo da odredi alergolog - kaže dr Tadić.

Unakrsna reakcija

Od deset do 20 odsto pacijenata koji pate od alergijske kijavice i alergija disajnih puteva može da ispolji unakrsnu alergijsku reakciju izazvanu hranom koja pojačava dejstvo iritirajućeg polena. S toga bi osobe alergične na polen korova, bilo ambrozije ili crnog pelina, trebalo sa oprezom da jedu celer, šargarepu, začine, semenke suncokreta, med, ali i lubenice, banane i tikvice. Rizik od razvoja ukrštene alergijske reakcije "poleni - hrana" najveći je ako se jedu sirove namirnice, dok one termički obrađene najčešće gube alergena svojstva. Unakrsne alergije između hrane i polena najčešće se manifestuje na sluznici usne duplje u vidu svraba, otežanog gutanja, otoka usana i/ili jezika, što lekari nazivaju oralni alergijski sindrom.

Od lekova koji pomažu u eliminaciji alergijskih simptoma su i nazalni glikokortikoidi, koji smanjuju zapaljenje sluznice nosa, a prema proceni lekara, uvode se i antileukotrijeni i kromolini.

Da bi se izbegao kontakt s polenom, stručnjaci savetuju izbegavanje šetnje u ranim jutarnjim satima, kada ga ima najviše u vazduhu. Potrebno je češće da se menja posteljina i da se boravi u klimatizovanim prostorijama. Savetuje se i da se po povratku u kuću promeni garderoba, opere kosa, a nos ispere slanim ili fiziološkim rastvorom. Oni koji su alergični na ambroziju, a mogu sebi da priušte odmor, trebalo bi da u jeku najveće koncentracije polena otputuju na more ili planinu.

- Ukoliko su pacijenti započeli terapiju na vreme, treba da je nastave do kraja sezone cvetanja. U ovom periodu, koji, zavisno do vremenskih uslova, može da potraje i do polovine oktobra, a shodno kliničkoj slici, lekar alergolog može i da koriguje terapiju. Ukoliko se, i pored savetovane terapije, tegobe održavaju, potrebno je da se razmotri uvođenje alergenske imunoterapije, koja se započinje posče završetka sezone cvetanja - napominje dr Tadić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija