• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Mandić

14.08.2017

17:59

TITOV UNUK LUKA RADI KAO KUVAR! Potomak Josipa Broza priča kako je živeti sa slavnim prezimenom!

Društvo

TITOV UNUK LUKA RADI KAO KUVAR! Potomak Josipa Broza priča kako je živeti sa slavnim prezimenom!

Podeli vest

Potomak slavnog Josipa Broza Tita voli hranu kao i on zbog čega je i postao kuvar. Tito je voleo da jede sve domaće, posebno piletinu i ribu, priča Luka

Dvadesetjednogodišnji Luka Broz je čukununuk slavnog Tita, voli hranu kao i on, zbog čega je i postao kuvar! Luka, iako nosi svetski znano prezime, kako priča za Informer, živi kao većina njegovih vršnjaka. Obožava da kuva, za šta se i školovao, i trenutno radi u jednom beogradskom restoranu kao zamenik šefa kuhinje.

U šali kaže da je verovatno jedini naslednik velikog svetskog lidera kome nije ostavljen "debeli" račun u banci, mesto u nekoj elitnoj školi ili prestižnom svetskom univerzitetu, ali ističe da za tim i ne žali.

- Nisam nasledio nikakve privilegije ni bogatstva. Ipak, nosim čukundedino slavno prezime i ogromnu strast za hranom! I to je za početak moje karijere sasvim dovoljno - kaže kroz smeh Luka.

Nasledio talenat

Prema Lukinim rečima, u familiji Broz svi su voleli dobru i ukusnu hranu i siguran je da je nasledio taj gen.

Dovoljno je i prezime
Nisam nasledio nikakve privilegije. Ipak, nosim Titovo slavno prezime i ogromnu strast za hranom
Luka Broz

- Kako su mi pričali, u porodici su svi ješni i voleli su da kuvaju. Posebno moj deda Joška, koji je kako kažu, bio omiljeni Titov unuk jer je "pljunuti" Tito po veličini stomaka - prepričava Luka porodičnu šalu.

Međutim, iako je zadovoljan onim što mu je slavno prezime omogućilo, kako ističe, mnogi se iznenade kad vide gde je "završio" jedan od Titovih naslednika.

Darko Cvetanović

Nije upoznao ni Jovanku

Luka napominje da mu je žao što nije upoznao Titovu suprugu Jovanku.
- Moja porodica je pokušavala da stupi u kontakt s njom, ali ona to nije htela i mi smo to poštovali - kaže Luka.

- Svog čukundedu nisam imao prilike da upoznam jer sam rođen 15 godina posle njegove smrti. Nisam odrastao u vilama, već među novobeogradskim blokovima, a najviše po kafanama, koje je moj deda Joška držao po Srbiji. Još kad sam bio mlađi voleo sam da čitam dedine originalne recepte. Brzo sam naučio da spremim dosta komplikovana jela, kao na primer paštetu od fazana, lovačke knedle ili gulaš od divljači. Nijednom restoranu u kojima sam do sada radio recepte za ova jela nisam otkrivao, jer će to biti posebni specijaliteti u mom restoranu, koji jednog dana planiram da otvorim - otkriva nam Luka.

TITO SE PRE RATA DOKOPAO OGROMNOG ZLATA: Trošio ga je sve do smrti u maju 1980. godine!

Darko Cvetanović

Tito voleo domaće

On kaže da su se ovi specijaliteti nalazili na obaveznom jelovniku prilikom posete stranih državnika za vreme Tita, ali da ih on nije baš voleo.

Otvoriću svoj restoran
Ne otkrivam tajnu dedinih recepata, čuvam ih za svoj restoran, koji želim da otvorim jednog dana
Luka Broz

- Deda Joška mi je pričao da Tito nije voleo egzotičnu hranu, već sve domaće, a naročito ono što je mogao da jede prstima. Pečeno domaće pile i riba su mu bili prava poslastica. I tu sam izgleda na njega. Koliko god uživao u spremanju raznih neobičnih jela, najviše volim da jedem našu sarmu. I naravno, posle da je začinim nečim slatkim, po mogućstvu čokoladnim. Svojim gostima uvek kažem da nisu jeli ukoliko ne uzmu i neki slatkiš posle - kaže Luka Broz.

TITO JE SVE POKVARIO! Beti Đorđević: Zbog maršalove smrti nisam postala svetska zvezda!

Kako priča Luka, želja mu je da i dalje uči tajne svog zanata. Zahvalan je što mu prezime u poslednje vreme otvara mnoga vrata u kulinarskoj karijeri, ali kaže da se nikad nije opterećivao svojim poreklom.
- Mi smo uvek živeli uobičajeno, ne kao porodica nekog vladara. Kako su mi pričali, Tito je na tome insistirao. Živimo od plate, majka je vaspitačica, otac radi u Auto-moto savezu, stariji brat je raznosač pice, mlađi još ide u školu. Nikada se naše prezime i poreklo u kući nije potenciralo... Eto, ja o Titovoj vladavini nisam ništa više čitao od onoga što sam u školi morao. Imao sam detinjstvo kao i većina dece iz prosečnih porodica, išao u iste škole kao i oni, borim se za svoje mesto po suncem kao što to rade svi moji vršnjaci - kaže na kraju razgovora za Informer Luka Broz.

Blizak jedino sa stricem Viktorom

Luka je praunuk Žarka Broza, Titovog sina, koga je on dobio u braku s Ruskinjom Pelagijom Belousovom.
- Moj deda je Joška Broz, Titov unuk. Joška je imao troje dece, a jedno od njih je moj otac Nebojša. Imam dosta rodbine u Srbiji, kao i u Hrvatskoj, ali mogu da kažem da smo moja porodica i ja jedino bliski sa tatinim bratom Viktorom. Ostale obično sretnemo u Kući cveća prilikom obeležavanje godišnjice Titove smrti. Svi se pozdravimo, niko ni sa kim, koliko sam video, nije u svađi, ali zašto se oni međusobno ne viđaju, ne bih u to ulazio - kaže Luka.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 6 godina

Zato i nisu u svađi, retko se viđaju... što je, inače, recept za srečne porodične odnose. Jedini koji je nešto postigao od sinova, unuka i praunuka, ne nosi prezime Broz.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija