• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

19.08.2017

17:00

BRUKA! Hrvati priznali da nam prodaju škart robu - SRBIMA "LINOLADA" SA MANJE LEŠNIKA!

Društvo

BRUKA! Hrvati priznali da nam prodaju škart robu - SRBIMA "LINOLADA" SA MANJE LEŠNIKA!

Podeli vest

Poznati krem "linolada" koji se prodaje u Srbiji ima svega tri odsto lešnika, dok se u Hrvatskoj u ovom namazu nalazi čak 10 odsto lešnika! Stručnjaci: Treba zabraniti prodaju ili bojkotovati

Hrvatska "Podravka" na srpskom tržištu prodaje škartiranu verziju svog poznatog krema "linolade", koja sadrži čak tri puta manje lešnika nego ona namenjena potrošačima u Hrvatskoj!

Vređaju nam dostojanstvo
Hrvati su za naše tržište smanjili sve hranljive sastojke u svojim kremovima. To je vređanje dostojanstva naših potrošača
Zoran Nikolić, Nacionalna organizacija potrošača

Tako je portal Index.hr u svom članku otkrio da su u pakovanjima "linolade" ime i etiketa identični za hrvatsko, srpsko i bosansko tržište, ali da sadržaj i ukus nipošto nisu isti.

Klasična obmana

Konkretno, "linolada" u BiH i Srbiji ima svega tri odsto lešnika, dok se u Hrvatskoj, prema zvaničnoj deklaraciji, u ovom namazu nalazi čak 10 odsto lešnika (vidite okvir).

Ovo su za Informer potvrdili i naši stručnjaci, koji ističu da je "Podravkin" krem mnogo lošijeg kvaliteta od onog koji se prodaje u Hrvatskoj i da je to klasična obmana srpskih potrošača.

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača kaže da je "Podravka" našla recept i od nas stvorila zavisnike, zbog čega i dalje konzumiramo "linoladu" iako nije kvalitetna.

- Hrvati su za naše tržište smanjili sve hranljive sastojke u svojim kremovima, ali naši potrošači i dalje kupuju ovaj proizvod, što je zastrašujuće. Odavno je poznato da mnogi proizvodi koji dolaze na naše tržište nemaju isti kvalitet kao original. To je vređanje dostojanstva potrošača, koji treba da bojkotuju takve proizvode - kaže Nikolić.

index.hr

On dodaje da je kvalitet ovakvih proizvoda još gori od onog što znamo i što nam se predstavlja na deklaraciji:

- Mi ne znamo poreklo svih namirnica koje nam Hrvati stavljaju u svoje slatkiše. Trebalo bi da se ispitaju svi sastojci i procenat masnoća i svih parametara u kvalitetu. Takvom uporednom analizom mogli bismo tačno da znamo šta jedemo, a činjenica je da nam je hrana veoma lošeg kvaliteta - objašnjava Nikolić.

Informer

S njim je saglasan i predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević, koji predlaže  zabranu prodaje ovakvih proizvoda u Srbiji.

Nije original
Potrošači se dovode u zabludu da jedu originalnu "linoladu", dok u suštini jedu škart
Petar Bogosavljević, Pokret potrošača

- Potrošači se dovode u zabludu da jedu originalnu "linoladu", dok u suštini jedu škart. Međutim, najvažnije je da Srbija usaglasi pravilnike i standarde sa Evropskom unijom, a one koji su usaglašeni počne da poštuje - navodi Bogosavljević.

Opasno za decu

Da ovakve proizvode treba potpuno izbegavati u ishrani, upozorava i nutricionista Jovana Srejić. Ona kaže da upotreba ovih slatkih kremova, koji su puni šećera, zasićenih masti, emulgatora, boja, kalorija i ulja, može dovesti do veoma opasnih zdravstvenih problema.

- Deca posebno treba da se čuvaju jer su takve namirnice za njih nezdrave i štetne i ne bi trebalo uopšte da ih jedu. Može doći do slabljenja funkcija imunog sistema, mališani postaju hiperaktivni, a slabi im koncentracija i produktivnost. Takođe, u ovim namirnicama ima E dodataka, pojačivača boja, ukusa i raznih štetnih konzervansa - zaključuje Srejić.

Podravka za Index.hr: Ne varamo, sve piše na etiketi

Na sajtu Index.hr objavljen je i zvanični odgovor "Podravke" na pitanje zašto je lošiji kvalitet njihovih proizvoda za Srbiju i Bosnu. Kompanija iz Koprivnice pokušala je da se izvadi tvrdnjom da ništa zapravo ne kriju od svojih srpskih potrošača.

"Podravka" je od 2009. godine prisutna na tržištu kremnih namaza u Bosni i Srbiji. "Linolada", koja je tada lansirana na navedena tržišta, ukusom i kvalitetom konkurentna je za ta tržišta. Namaz je ispravno deklarisan tako da nema ni reči o prevari potrošača. Samo treba pažljivo pročitati etiketu, odgovorili su u "Podravci".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Blin

pre 6 godina

Ja proizvode iz kurvatske ne kupujem odavno.. prosipaju mrznju nad nama gde i kad stignu, a ja da im sipam u budzet? hahahaha ... NE !\n

evropski alternativac

pre 6 godina

prilicno sam siguran da srbin nece kupiti ustaske proizvode .. tako da ako uvaljuju uvaljuju svojima u srbiji ...

stockholm

pre 6 godina

pa tako vam i treba,sto uvozite i kupujete njihovo,imate vi i te svoje proizvode

Petar JVetar

pre 6 godina

Скоро да ми је драго због српских заљубљеника у Хрвате и Хрватску. Да није у питању слаткиш који углавном једу деца, било би ми баш драго. Навалите Срби у Хрватску на море купујте у њиховим радњама и т.д.n

mislav

pre 6 godina

e da je originalna onda bi rekli da je preskupa i opet nekvalitetna.

durrrr

pre 6 godina

Pa nisam lud pored onakvog naseg eurokrema da jedem bilo koji drugi cak i nutelu ne jedem....jedan je eurokrem!

Teodora Lektora

pre 6 godina

Ustvari , njihov odgovor je ispravan: ne varaju, nego su nam ponudili proizvod slabijeg kvaliteta, i svakako manje cene nego što je onaj u Hrvatskoj. A mi, i Bosanci, upecali smo se, uvezli ga i sad ga konzumiramo. Ako bolje razmislimo, nije greška do Hrvata, greška je do našeg kupca: na njemu je da bude ovca ili da plati odgovarajući proizvod ogovarajućom cenom. Ali to onda neće biti ova, niža cena.

jaaaa

pre 6 godina

Zato, ne kupujte hrvatske proizvode, vec nase, i odlicno. A moze se! Ja sam prvi primer.

Luka

pre 6 godina

Treba ove sto kontrolisu robu sto se uvozi Upravu Carine i inspekcije poslati na dugogodisnju robiju. Hajde da mi negde nesto izvezemo mimo propisa.... Skuplje zemlje od nase nema jer za ovaj kvalitet u Srbiji cene su fantasticno visoke. A treba proveriti i koliki je porez placen...

Cajac

pre 6 godina

Treba tebe,lijepo ti piše na proizvodu pa čitaj ako umeš!

Scripta Manent

pre 6 godina

Stroge kontrole proizvoda pa onda zabrana za sve iz hrvatske. Plus kazna za ovo ponizavanje do sada\n

Boogeyman

pre 6 godina

Pa jel ima neki idiot u Srbiji koji kupuje hrvatske proizvode?!?!?!\n

todor

pre 6 godina

Mozemo li mi u Srbiji nesto da otkrijemo lose u proizvodima koje konzumiramo. Rusi vrate jabuke zbog pesticida, makedonci psenicu , crnogorci sokove, bosanci mleko, hrvati linoladu, a nama je sve ispravno. Blago nama???

giga7

pre 6 godina

Hebala vas Linolada, zar nemate svoje Takovo i Evrokrem.

mostarac

pre 6 godina

eurokrem je tata. ali zato u bosni grand kafa manje od 200 din a 200 grama.... u srbiji 240.....nto je još gore, klepati svoje....n

nada

pre 6 godina

Ko kupuje tudje proizvode sam je kriv !!!!!!!!!!!! Okrenimo se konacno domacim proizvodima !!!!!!!!!!!!!!!

ana

pre 6 godina

Pa oni mogu da potruju pola Srbije dok se drzava seti da izkontrolise produkt.

Milan

pre 6 godina

Klasicna prica koja pokazuje odsustvo drzave. Uporedite sastav nutele koja se prodaje kod nas i nutele iz Svajcarske ili Nemacke! Pod hitno uvesti rigorozne kontrole namirnica i zabraniti one koje se po sastavu razlikuju od originala da nam deca ne bi unosila ko zna kakve otrove u organizam!

Marko

pre 6 godina

Onaj ko u Srbiji kupuje hrvatske proizvede i treba da jede skart robu. Ja nikada u zivotu nisam kupio tu Linoladu, a kada sam je probao na nagovor prijatelja ciji sam bio gost, shvatio sam da to nema veze sa kremom. Gomila nekakvih masnoca i ko zna cega. Imate kvalitetan Cipiripi koji se radi po Nestle recepturi, Eurokrem po italijanskoj, Jafa krem takodje odlican, ko zeli da jede kvalitetno uvek ima izbor. Bar mi u Srbiji imamo kvalitetnu konditorsku industriju da ne moramo nista uzimati od Hrvata. Osim oni koji pate od mazohizma i autosovinizma.

Vuksan

pre 6 godina

Ja sa tim nemam nikakvih problema. Proizvodi iz Hrvatske ( i ostalih separatističkih republika) su nevidljivi za mene iz principijelnih razloga, jer nisu hteli zajedničko tržište. Radije kupujem domaće i stimulišem razvoj domaće proizvodnje.

sumadinac neprskani

pre 6 godina

vala neka . ja bih trazio od podravke da izbaci i to malo lesnika jer ovde sve sto je sa strane srbi kupuju ko da im je zadnje . ovde mozes i ovci brabonjak da uvijes u zlatni celofan i nasaras dva tri cvetica i na zvrljas nekolio engleskih reci i eto biznisa .

Dule

pre 6 godina

То и није нека штета, јер само ће неки несрбин или Србин србомрзац да, поред Еурокрема, одабере неки хрватски производ у самопослузи.

maja

pre 6 godina

Tako vam i treba. Kako uopšte možete kupovati njihove proizvode kada imate svoje. Ne razumijem.

Deso

pre 6 godina

Mnogo proizvoda koji se proizvode van moje Srbije kod mene su na embargu,a tek hrvatsko,slovenacko, Bosansko,crnogorsko i makedonsko o tome mogu roman da napisem.

Ljubo

pre 6 godina

U moju kucu Hrvatska ne ulazi odavno....sikter,sto rekao Turcin

Nenad

pre 6 godina

Sva roba iz ustaske zemlje je skart kao i ustase to treba zabraniti ulazak u srbiju jer nasa roba je jako kvalitetna eurokrem daleko lepsi i bolji od ustaskog jer je iz srbiju \n

bilja

pre 6 godina

Ja sam odavno raskrstila sa svim uvoznim proizvodima koji nisu Srpski samo nase i uvek ce tako biti a to su me Svedi naucili jer svoje najvise cene.........znaci umesto vegete zacin ce,umesto kras stark itd...i strogo citam da nije hrvatsko ..sto ne znaci da ne postujem dobre Hrvate i prave ljude samo volim svoje najvise..

Stojan

pre 6 godina

A koje to budale jos kupuju proizvode iz Croatske??? Mogu da vam se po.....u u taj sladoled vi ne biste znali.

Nakrivi stojko

pre 6 godina

A da li mislite sa ste kupili srpski proizvod kada npr. kupite Soko Stark cokoladu ili Frikom sladoled?

deda Raša

pre 6 godina

Ja njihove proizvode uopste ne kupujem. U ovom slucaju se pokazalo da oni koji su nadlezni i primaju velike plate, ne rade svoj posao. Gradjanin postaje sve nesigurniji prilikom kupovine jer ne zna sta kupuje. Ovde je nekih proizvoda manjak a da li je mozda tu i neki proizvod koji uopste ne bi smeo biti? E pa i to ne znamo, bas zbog nerada odgovornih, saznacemo kada se pojave komplikacije , kao sa onom decijom hranom.

Branka

pre 6 godina

Tesko mi mozemo znati koji je proizvod srpski a koji hrvatski, kad Frikom za koji znam da je hrvatski proizvod ima bar kod koji pocinje sa 860 a to je oznaka Srbije.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj! Osim toga, saopšteno je da će selektor A reprezentacije Dragan Stojković Piksi u subotu nakon utakmice Juventus - Milan održati sastanak sa fudbalerima ta dva tima Dušanom Vlahovićem, Filipom Kostićem, Lukom Jovićem i Jan Karlom Simićem!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija