• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srna

20.08.2017

18:46

ČAK 50.000 GRAĐANA SRPSKE TRAŽI DRŽAVLJANSTVO SRBIJE: Pasoši BiH nisu na ceni, niti ih braća preko Drine hoće!

Društvo

ČAK 50.000 GRAĐANA SRPSKE TRAŽI DRŽAVLJANSTVO SRBIJE: Pasoši BiH nisu na ceni, niti ih braća preko Drine hoće!

Podeli vest

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić izjavio je da su građani Republike Srpske, odnosno BiH, veoma zainteresovani za državljanstvo Srbije, što potvrđuje podatak da je do sada predato oko 40.000 zahteva

Nikolić je rekao da se taj podatak odnosi na period od otvaranja konzulata 2005. godine i da je tim zahtevima obuhvaćeno više od 50.000 građana Srpske, odnosno BiH.

Zakonski rok za za izradu pasoša je 60 dana, a taksa za podnošenje zahteva iznosi 64 evra i jedinstvena je za svako predstavništvo Srbije u Evropi

- Prilikom podnošenja zahteva za prijem u državljanstvo Srbije, građani navode razloge za dobijanje dvojnog državljanstva, ali su oni najčešće vođeni ličnim i praktičnim razlozima, kao što su studiranje ili zaposlenje u Srbiji - rekao je Nikolić Srni.

SRPSKI PASOŠ VREDNIJI I OD ONOG IZ DOBA TITOVE JUGOSLAVIJE: Bez viza putujemo u čak 111 zemalja!

On je istakao da Zakon o državljanstvu Republike Srbije ne predviđa vremenski okvir u kojem je nadležni organ obavezan da reši svaki pojedinačni zahtev, ali da je dugogodišnja praksa pokazala da je za to najčešće potrebno više od godinu dana.

Prilikom podnošenja zahteva za prijem u državljanstvo Srbije od dokumenta su potrebni izvodi iz matične knjige rođenih i Venčanih (ukoliko je zainteresovano lice u braku) uverenje o državljanstvu, kao i dve kopije lične karte ili pasoša.

SRBIJA I SRPSKA PRAVE SVENACIONALNI PROGRAM ZA OPSTANAK SRBA: Imamo suvereno pravo da kao narod odlučujemo o svojoj sudbini!

- Vlada Srbije je 2012. godine donela odluku da snosi troškove republičkih administrativnih i konzularnih taksi, kao i posebnih troškova za građane iz regiona koji žele da dobiju srpsko državljanstvo ili da se iz državljanstva odjave, tako da je procedura oslobođena naplate takse -  podsetio je Nikolić.

On je dodao da je velika i zainteresovanost za pasoše Srbije, te je u Generalnom konzulatu u Banjaluci od 2014. godine, kada je počelo izdavanje ovog dokumenta, do danas izdato oko 5.000 pasoša.

Public

- Primetan je trend povećanja broja zahteva za oko 20 odsto u odnosu na 2016. godinu, koja je u tom smislu bila rekordna - konstatovao je Nikolić.

DRAMATIČNO OTKRIĆE! Zapad nam sprema finalnu ucenu: SRBIJA MORA DA SE ODREKNE SRPSKE!

Zakonski rok za za izradu pasoša je 60 dana, a taksa za podnošenje zahteva iznosi 64 evra i jedinstvena je za svako diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u Evropi.

Do promene iznosa takse u inostranstvu došlo je novim pravilnikom Ministarstva spoljnih poslova Srbije od 21. marta ove godine, a prethodna taksa je iznosila 46 evra.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nonsense

pre 6 godina

Сви Срби треба да имају пасош Србије, браћа преко Дрине поготово.

istina

pre 6 godina

Uzimaju srbijanski pasos ali zadrzavaju i bosanski samo da bi muljali po evropi 3 meseca na jedan pa 3 meseca na drugi samo sto ce sad da se proverava jmb tako da i od te muljaze nista

David

pre 6 godina

ja imam dva maticna broja jedan bosanski jedan srpski tako da mogu da me povuku za jajca kad putujem :D

istina

pre 6 godina

Koliko znam da se taj broj zove JEDINSTVENI MATICNI BROJ i nema ih dva

Lovac

pre 6 godina

Srbski a ne Srbijanski ! Ja sam dobio iz patriotski razloga . I odma bolje spavam .

gospon

pre 6 godina

"patriota" odi malo na Kosovo i pokazi patriotizam a ne na papiru i za računarom!pljuc pi.kice

grof01

pre 6 godina

"patriota" idi malo na kosovo pokaži patriotizam a ne na papiru i za računarom!!!pljuc pi.kice!

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija