• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

21.08.2017

09:10

DEJANOVIĆ: Svake godine nas je za 35.000 manje!

Društvo

DEJANOVIĆ: Svake godine nas je za 35.000 manje!

Podeli vest

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, zadužena za demografiju i populacionu politiku, izjavila je danas da je u Srbiji svake godine broj stanovnika manji za 35.000 zbog čega treba raditi na pomoći porodicama i podršci rađanja drugog deteta

Đukić Dejanović je za Radio televiziju Srbije rekla da je svake godine 15.000 manje stanovnika samo po osnovu spoljne migracije i da je ukupna brojka zabrinjavajuća.

Ona je navela da je u proteklih 10 meseci dosta urađeno kada je u pitanju populaciona politika i podsetila da je država izdvojila 130 miliona nepovratnih sredstava za 15 lokalnih samouprava koje su najugroženije po pitanju nataliteta.

Prema njenim rečima, 52 odsto parova se odluči za prvo dete, a da bi došlo do obnavljanja, potrebno je da 11 odsto žena u reproduktivnom periodu ima jedno dete, 44 odsto dvoje dece, 45 odsto troje.

Najbitnija je, kako je ocenila, stimulacija radjajna drugog deteta ali i uskladjivanje rada i roditeljstva jer se dešava da žene, koje žele da radjaju, doživljavaju "najteži oblik diskriminacije i degradacije" od poslodavaca.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nina

pre 6 godina

Trebalo bi podstaci porodice da imaju vise dece sa konkretnom pomoci kao na primer kuca za familiju sa 6 i vise dece pa 200 evra za struju mesecno, pa za vodu recimo 300 evra vec kako se placa i tako to da bi ljudi uspeli podizati vise dece. Sta vrede putevi, mostovi, zeleznice i sve drugo kad nece biti Srba da to koristi nego tamo neki siptari ili ko drugi.

Mara

pre 6 godina

Povecajte vi samo srandard gradjana i resicete problem nataliteta,svako drugo filozifiranje u vezi toga pada u vodu,zene nece da radjaju decu u bedi bez osnovnih stvari za pristojan zivot,povecajte standard pod hitno ako mislite na Srbiju inace ce i ono malo sto je ostalo otici iz Srbije,ostace samo babe i dede.\n

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija