• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Slobodna dalmacija

21.08.2017

14:46

ŠOK! TODORIĆ RUSIMA UZEO VIŠE OD MILIJARDU EVRA: Hrvatski "Agrokor" bezvredan, moskovske banke prevarene!

Društvo

ŠOK! TODORIĆ RUSIMA UZEO VIŠE OD MILIJARDU EVRA: Hrvatski "Agrokor" bezvredan, moskovske banke prevarene!

Podeli vest

Dug "Agrokora" veći je najmanje milijardu evra od prikazanog, procenio je neimenovani izvor iz ruske VTB banke za tamošnji ugledni poslovni dnevnik "Vedomosti". Taj list ovih dana u seriji članaka analizira VTB-ove i kredite Sberbanke nekadašnjem Todorićevom koncernu

Na osnovu te procene o dugu "Agrokora", a zvanični podatak vanredne uprave "Agrokora" da kompanija duguje 40 milijardi kuna, "Vedomosti" prognoziraju da će milijardu i 400 miliona evra koje su VTB i Sberbank pozajmili "Agrokoru" biti "najveći fijasko ruskih državnih banaka u inostranstvu".

Pozivajući se na neimenovane izvore u Sberbanci i VTB banci, ruski poslovni list navodi da je Sberbank u svojim bankama već "rezervisao" milijardu evra za slučaj da ostane bez ičega u raspletu poslovne krize "Agrokora". Isto tako, "Vedomosti" raspolažu podatkom da VTB nije, poput Sberbanke, rezervisao 300 miliona evra pozajmljenih Todoriću.

Deonice vrede 180 miliona

Komentrišući odluku Sberbanke iz maja ove godine da odmah proda paket deonica 'Merkatora' koje je Todorić dao u zalog za jedan od kredita 'Agrokora' kod ruske banke, 'Vedomosti' procenjuju da prihod od te prodaje ne može biti veći od 180 miliona evra.

Razlika između dve ruske državne banke jeste i ta da se VTB odlučio za novo kreditiranje "Agrokora", a Sberbanka je to odbila i pokrenula sudske tužbe, o čemu je vanredni poverenik "Agrokora" Ante Ramljak izvestio u svom ovonedeljnom izveštaju.

LONDONSKI EKONOMIST UPOZORAVA: Mračni olujni oblak hrvatskog Agrokora preti i Srbiji!

Izvori iz Sberbanke za moskovski poslovni dnevnik uopšte ne spominju tužbe, nego se žale da banka u kontaktima s hrvatskim vlastima nailazi samo na obećanja i zaklinjanje u zajednički interes da se posrnuli koncern spasi, umesto, ističu, da se daju jemstva za povrat dugova.

I ovde su prisutne optužbe na račun Ivice Todorića i nekadašnjeg menadžmenta "Agrokora" da su prikrivali stvarno stanje u koncernu. Pa se tako govori i o tome da se "Agrokor" nakon 2014. zaduživao na unutrašnjem tržištu Hrvatske, mimo banaka, o čemu, kažu izvori "Vedomosti", kreditori nisu imali pojma.

Public

"Kompanija "Adris" izdala je "Agrokoru" kredit uz osiguranje za povrat na dionicama "Konzuma" i "Jamnice", o čemu vjerovnici "Agrokora" nisu ništa znali", žali se izvor Sberbanke "Vedomostima", koje je ipak najviše zanimalo zašto se Sberbanka upustila 2014. u kreditiranje Todorića iako se znalo da je prezadužen.

(FOTO) PROPAST AGROKOR CARSTVA, IMOVINA NA DOBOŠU! Todorićev "mercedes" S-klase u oglasima, CENA - PRAVA SITNICA!

List je dobio odgovore svojih neimenovanih sagovornika da su bankari polazili od toga da je reč o najvećem preduzetniku na Balkanu koji je pod zaštitom vlade matične države. Podsećaju i na to da je krajem 2014. Todorić s grupacijom "Rothšild" dogovarao izlazak na berzu, odnosno javnu ponudu deonica "Agrokora".

Bankari polazili od toga da je reč o najvećem preduzetniku na Balkanu koji je pod zaštitom vlade matične države. Podsećaju i na to da je krajem 2014. Todorić s grupacijom "Rotšild" dogovarao izlazak na berzu

Ispada da su ruski kreditori verovali u rast maloprodaje u trgovinama na Balkanu čiji je značajan deo kontrolisao Todorić, čak i kada im se ponovo javio za kredit od 350 miliona evra, koji je, u maju 2016., takođe dobio.

AFERA AGROKOR: Ruska Sberbanka podnela KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV TODORIĆA!

- Među ostalim, Todorić je dao lične garancije za povrat novog kredita - tvrde izvori za "Vedomosti", ne precizirajući kakva su to "lična jemstva" osnivača "Agrokora".

Neosporno je, prema onome što su utvrdili ruski mediji, da se "Sberbank u pozajmljivanju prvih 600 miliona evra "Agrokoru" nije zaštitio na uobičajeni način kako to banke čine. 

To, tvrde iste analize, banka nije učinila ni prilikom odobrenja istoj kompaniji novih 350 miliona eura 2016., kao ni prilikom pozajmice dodatnih 100 miliona evra kredita tokom ove godine.

KOLAPS HRVATSKOG PENZIONOG SISTEMA! Budući penzioneri kopaće po kontejnerima!

A nije, zaključuju "Vedomosti", bilo osnove verovati da će "Agrokor" redovno vraćati dug na koji se obračunava značajno veća kamata od uobičajene za takvu kompaniju u vreme kada se zaračunavala.

Shutterstock

Komentrišući odluku Sberbanke iz maja ove godine da odmah proda paket deonica 'Merkatora' koje je Todorić dao u zalog za jedan od kredita 'Agrokora' kod ruske banke, 'Vedomosti' procenjuju da prihod od te prodaje ne može biti veći od 180 miliona evra. Reč je o 18,5 odsto deonica 'Merkatora'.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vrca

pre 6 godina

Todoric ce platiti visoku cenu ako stvarno izradi Ruse!

Tesa

pre 6 godina

Svaka mu cast ,a ne kao Srbi da dozvole da im naplacuju najskuplji gas i da podrzavaju SPS kriminalce u NISu Bajatovic ai drustvo

sumadinac neprskani

pre 6 godina

za ovo postoji vrlo prosto objasnjenje . posto braca rusi sigurno nisu budale a posle kiparskog i crnogorskog debakla nemaju gde da peru pare izuzev mozda jos i u sloveniji hrvatski agro kor je bio odclicno resenje .e sad namirisali su ih momci iz protivnicke ekipe i eto sto reko muja belaja . nista strasno prezivece oni to .rusija je velika.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija