• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.P. - M.M.

22.08.2017

21:36

BELA KUGA: ČAK 52% PAROVA U SRBIJI IMA SAMO JEDNO DETE! Ovo je glavni uzrok VELIKE DEMOGRAFSKE KRIZE!

Društvo

BELA KUGA: ČAK 52% PAROVA U SRBIJI IMA SAMO JEDNO DETE! Ovo je glavni uzrok VELIKE DEMOGRAFSKE KRIZE!

Podeli vest

Od 1.476.105 parova sa decom njih 764.546 ima samo jedno dete, dvoje dece ima 591.114 parova, a troje tek 99.638. Čak 649.667 parova uopšte nema decu

Više od polovine parova u Srbiji, čak 52 odsto, ima samo jedno dete i to je ključni razlog velike demografske krize u našoj zemlji, kaže za Informer Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku.

Od 1.476.105 parova sa decom, njih 764.546 ima samo jedno dete, dvoje dece ima 591.114 parova, a troje tek 99.638. Što je najtužnije, čak 649.667 parova uopšte nema decu (pogledajte tabelu).

Pomoć države
Broj parova sa jednim detetom moramo da svedemo na 11 odsto. Država će to stimulisati finansijski i merama
Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja

Potrebne stimulacije

Prema rečima ministarke Slavice Đukić Dejanović, da bi Srbija mogla da se nada zaustavljanju bele kuge, potrebno je da se broj parova sa samo jednim detetom smanji bar pet puta.

- Mi sada imamo 52 odsto parova, dakle više od polovine, koji imaju samo jedno dete! Nešto manji procenat ih ima dvoje, dok je broj porodica sa troje ili više dece veoma mali. A da bismo zaustavili negativnu demografsku sliku potrebno je da samo 11 odsto porodica ima jedno dete, dok bi sve ostale morale da imaju dvoje ili više. Mi smo sada daleko od te slike i to jasno govori u kakvoj se demografskoj krizi nalazimo - rekla je Đukić Dejanović.

Ona je istakla da će Vlada u narednom periodu kroz edukaciju, finansijsku pomoć roditeljima, produženje rada vrtića i davanjem većih prava zaposlenim majkama učiniti sve da Srbija više ne bude "zemlja jedinaca".

Informer

- Država je već izdvojila 130 miliona dinara za stimulaciju rađanja u 15 najugroženijih opština, a u narednom periodu će ozbiljno motivisati rađanje drugog deteta na teritoriji cele zemlje. Od praktičnih stvari koje želimo da uvedemo kako bismo roditeljima, posebno majkama, pomogli, jeste da produžimo radno vreme vrtića, omogućimo prevoz dece do škola i nazad, finansiramo roditeljima pokretanje sopstvenog posla, ali i da uskladimo poslove koji majka ili otac rade sa njihovim roditeljstvom. Mnogi u ovoj državi su zaboravili da naši zakoni dozvoljavaju i rad od kuće, četvoročasovno, kao i pokretno radno vreme i na tome ćemo raditi - rekla je Slavica Đukić Dejanović.

KATASTROFA, UBI NAS BELA KUGA! U Srbiji 2016. rođeno najmanje BEBA U POSLEDNJIH 100 GODINA!

informer

Ivan Marinković iz Instituta društvenih nauka iz Beograda kaže da je svaka stimulacije države dobra, ali da roditelji u današnje vreme, odlučujući se samo za rađanje jednog deteta, pokazuju da su "previše racionalni".

- Civilizacijski deca predstavljaju ekonomsku dobit. U periodu kada smo imali više od 160.000 rođenih godišnje, deca su bila ekonomska snaga. Ili u prevodu, što si više dece imao, imao si i jaču radnu snagu. Danas roditelji malo drugačije razmišljaju, njima svako dete predstavlja ekonomsko opterećenje. To je glavni razlog što se roditelji zadovoljavaju samo jednim detetom - kaže Marinković za "Informer".

Sociolog Dragan Koković kaže da bi razloge rađanja samo jednog deteta trebalo tražiti kako u egoističnom stavu savremenog čoveka tako i u nezainteresovanom odnosu države prema sopstvenoj populacionoj politici.

- Činjenica je da savremeni način života podrazumeva veliku okrenutost pojedinca k sebi, ali je i činjenica da država u prethodnom periodu nije ništa učinila da motiviše mlade ljude da rađaju decu. Jer deca koštaju, a stanje u državi nam je ekonomski veoma teško - kaže Koković.

 

Egoizam roditelja

Demograf i autorka knjige "Zašto Srbi nestaju" Biljana Spasić rekla je da je uverena da bi Srpkinje više rađale kada bi se naša država ugledala na Rusiju, koja je nizom stimulativnih mera drastično smanjila "belu kugu".

- U današnje vreme egoizam moderne žene prevazilazi sve granice, ali smatram da bismo ga prevazišli kada bismo preuzeli "ruski model" stimulacije rađanja. Oni majke sa jednim detetom za rađanje svakog narednog nagrađuju sa po 10.000 evra, a posle rođenja trećeg žena pride dobija i platu od države, što znači da ne mora više da radi - ukazuje Spasićeva.

Informer

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Istina

pre 6 godina

Kljucni razlog velike demografske krize jesu siromastvo,beda,beznadje... pa nismo mi kerovi da se kotimo ,valjda treba toj deci obezbediti nekakvo detinjstvo i buducnost,sa tries i kusur iljada to nije moguce.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija