• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danas

24.08.2017

20:02

UPRAVNICI ZGRADA LOVE NEPRIJAVLJENE STANARE: Kazna 150. 000 dinara, ako im promakne stan na koji se na plaća porez!

Društvo

UPRAVNICI ZGRADA LOVE NEPRIJAVLJENE STANARE: Kazna 150. 000 dinara, ako im promakne stan na koji se na plaća porez!

Podeli vest

Novi upravnici zgrada, koji će morati da se upišu u Registar stambenih zajednica do kraja ove godine, imaće između ostalog zadatak da vrše popis stanova

Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, donet početkom godine, propisuje postojanje stambene zajednice koja će vršiti poslove upravljanja zgradom.

Ukoliko upravnik ne prijavi stanara, preti mu kazna od 5.000 do 150.000 dinara, jer ostali stanari mogu o ovome da obaveste komunalnog inspektora

Nema izgovora i prijatelja

Stambena zajednica se upisuje u Registar stambenih zajednica, ima svoj matični broj, PIB (poreski identifikacioni broj) i tekući račun. U registar se upisuju podaci o zgradi i upravniku, a vodi ga jedinica lokalne samouprave.

Oni će popisivati i zajedničke delove zgrada, a vodiće i evidenciju o vlasnicima stanova i njihovim podstanarima ili firmama koje iznajmljuju stambeni prostor.

Ova odredba Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada izazvala je paniku među onim stanodavcima koji ne prijavljuju podstanare i za zaradu od njih ne plaćaju porez. 

Ukoliko upravnik ne prijavi stanara, preti mu kazna od 5.000 do 150.000 dinara, jer ostali stanari mogu o ovome da obaveste komunalnog inspektora.

Prvo rešenje za upis u stambenu zajednicu o upravniku zgrade na području Rakovice, uručeno je juče. 

Upis je počeo i u drugim opštinama, ali s obzirom na trenutnu evidenciju neizvesno je da li će građani biti dovoljno odgovorni i završiti ovu obavezu do kraja godine.

Public

Uvidom u registar stambenih zajednica koji je javno dostupan, vidi se da je u najvećim gradskim opštinama prijavljeno od 29 na opštini Savski Venac do 113 stambenih zajednica prijavljenih na Zvezdari. 

Iz Republičkog geodetskog zavoda navode da su do sada prijavljene 842 zajednice na prostoru cele Srbije.

Ukoliko upravnik ne prijavi stanara, preti mu kazna od 5.000 do 150.000 dinara, jer ostali stanari mogu o ovome da obaveste komunalnog inspektora

Iz rešenja o upisu stambene zajednice koja su kroz ovaj registar javno dostupna može se videti ko je upravnik zgrade ali ne i ostale informacije koje on prikuplja.

GDE STE, ZAKUPCI?! Poslovni prostori mu Beogradu ZVRJE PRAZNI, zakupi i od 400 dinara!

Ipak, pitanje o tome koji državni organi će moći da prate ove podatke i na koji način, ostaje otvoreno, s obzirom da nam iz Republičkog geodetskog zavoda ni na to nisu odgovorili.

Da će državne institucije, kao što je Poreska uprava od koje se građani najviše plaše, moći da traže ove podatke, ali samo sa valjanim pravnim osnovom, objasnili su nam iz kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

- Podaci koje upravnik prikuplja moraju se obrađivati sa posebnom pažnjom i samo za svrhe koje su namenjene zakonom. Znači u slučaju ekonomskog i političkog interesa države ili nacionalne bezbednosti, recimo, drugi organi moći će da koriste taj registar - navodi Goran Pavlović iz pravne službe Poverenika.

POMAMA ZA LUKSUZOM! NAJSKUPLJI STANOVI PRVI NAĐU KUPCA! Srbi ne žale pare kad kupuju nekretnine u Beogradu!

Zakon predviđa da zgrada bude pravno lice, odnosno da bude kao prava firma. Prema toj paraleli, profesionalni upravnik biće "direktor firme", pa će, u skladu sa zakonom, raspolagati sredstvima sa računa stambene zajednice. 

U red njegovih obaveza spada i organizovanje i kontrolisanje radova na zajedničkim delovima zgrade (u dvorištima, hodnicima, liftovima). 

Počelo uručivanje licenci

Kako je ranije najavila pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Jovanka Atanacković, očekuje se da će plata upravnika biti oko 55.000 dinara.

Clipart.com

Profesionalni upravnik je, prema zakonu, dužan da prima prijave koje se tiču kvarova u zgradi ili nepoštovanje dnevnog reda, i to svakog dana u periodu od 00 do 24 časova, što praktično znači da uvek mora biti na raspolaganju stanarima za sve njihove probleme.

Zakon predviđa da zgrada bude pravno lice, odnosno da bude kao prava firma. Profesionalni upravnik biće "direktor firme", pa će, u skladu sa zakonom, raspolagati sredstvima sa računa stambene zajednice

Kako nalaže Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, poslovi upravljanja poveravaju se profesionalnom upravniku bilo odlukom stambene zajednice, bilo odlukom nadležnog organa jedinice lokalne samouprave.

STARE STANOVE NIKO NEĆE: Velika razlika u potražnji, Srbi kupuju samo novogradnju!

Znači ako ga stanari sami ne odaberu, država će odrediti nekoga sa spiska licenciranih upravnika.

Prve licence upravnicima nedavno su uručene u Privrednoj komori Srbije, gde je za ovaj posao održana i obuka, te su oni upisani u registar koji Komora vodi.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija