• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

27.08.2017

18:20

ČAK 11.000 RADNIKA U SRBIJI TAOCI IVICE TODORIĆA: U decembru odluka šta će biti sa Agrokorovim firmama u našoj zemlji!

Društvo

ČAK 11.000 RADNIKA U SRBIJI TAOCI IVICE TODORIĆA: U decembru odluka šta će biti sa Agrokorovim firmama u našoj zemlji!

Podeli vest

Strani poslodavac u zemlji u kojoj posluje, pa tako i Srbiji, mora da poštuje zakone te države. Tako i država ima legitimno pravo da donosi odluke koje su najbolje u interesu firmi koje posluju na njenom tlu i građana koji su u njima zaposleni. S druge strane, privatna svojina je neprikosnovena u EU i o tome mora da se vodi računa, upozorava profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić
Darko Cvetanović

Dug Agrokora, kao što je već poznato, procenjen je na oko šest milijardi evra i šest puta je veći od vrednosti njegove imovine. Upravo toliko, 1,1 milijardu evra iznose i ukupna potraživanja Sberbanke od Agrokora.

Sberbanka traži pomoć Srbije   

Trgovački sud u Beogradu doneo privremenu meru zabrane raspolaganja imovinom Leda u Frikomu, kako bi Sberbanka osigurala svoja potraživanja od 100 miliona evra zbog nevraćenog kredita kome je garant bio Ledo. 
U slučaju "Mivela" sud u Beogradu treba da odluči hoće li zagrebačkoj Jamnici zabraniti raspolaganje imovinom beogradske ćerke-firme MG Mivele. To je Sberbanka tražila zbog nevraćenog kredita od 34,5 miliona evra za koji je garantovala Jamnica.
Sberbanka je, takođe, sudu u Zrenjaninu podnela zahtev za zabranu prodaje fabrike Dijamant, koja je takođe u sastavu Agrokora.

Da je slučaj Agrokor ušao u novu fazu govore mnogobrojni sudski postupci koje je pokrenula Sberbanka, što centrala u Moskvi, što njene filijale u Zagrebu i Ljubljani, od Londona, preko Slovenije, Srbije, Crne Gore.

Ledo je u Srbiji pokrenuo led još 7. juna, kada je Trgovački sud u Beogradu doneo privremenu meru zabrane raspolaganja imovinom Leda u Frikomu, kako bi Sberbanka osigurala svoja potraživanja od 100 miliona evra zbog nevraćenog kredita kome je garant bio Ledo. 

ŠOK! TODORIĆ RUSIMA UZEO VIŠE OD MILIJARDU EVRA: Hrvatski "Agrokor" bezvredan, moskovske banke prevarene!

Na tu sumu se nakarikalo i 1,3 miliona evra kamate. U slučaju "Mivela" sud u Beogradu takođe treba da odluči hoće li zagrebačkoj Jamnici zabraniti raspolaganje imovinom beogradske ćerke-firme MG Mivele. 

To je Sberbanka tražila zbog nevraćenog kredita od 34,5 miliona evra za koji je garantovala Jamnica.

Sberbanka je, takođe, sudu u Zrenjaninu podnela zahtev za zabranu prodaje fabrike Dijamant, koja je takođe u sastavu „Agrokora".

LONDONSKI EKONOMIST UPOZORAVA: Mračni olujni oblak hrvatskog Agrokora preti i Srbiji!

Na pitanje šta dalje može da očekuje oko 11.000 zaposlenih u Agrokorovim firmama u Srbiji, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da je sa stanovišta interesa naših radnika odluka suda u Beogradu dobra.

- To što je uradila ruska Sberbanka podnoseći zahtev da se ograniči raspolaganje hrvatskom imovinom u Srbiji zbog njenih potraživanja prema Agrokoru je sasvim u redu mera, i čak mislim da je u ovom trenutku dobra mera suda koji je to dozvolio jer je na liniji zaštite interesa naših preduzeća i naših građana - kaže za Sputnjik Savić.

Saša Cetković

Na pitanje koliko na dalji rasplet situacije oko Agrokora može da utiče odluka suda u Londonu, on kaže da će Ramljak nastojati da obezbedi njegovu nadležnost za sve delove Agrokora pa i za srpsku stranu, što je takođe tražio od suda. 

Agrokoru dani odbrojani i da je samo pitanje da li će otići u stečaj za nekoliko meseci ili godinu dana, i da li će bankrotirati celokupan ili će možda neki delovi preživeti

Dodaje i da je legitiman zahtev Sberbanke da bar blokiraju imovinu Agrokora, pa i u Srbiji, da se ona ne otuđuje kako bi njom mogli da namire neka svoja potraživanja.

(FOTO) PROPAST AGROKOR CARSTVA, IMOVINA NA DOBOŠU! Todorićev "mercedes" S-klase u oglasima, CENA - PRAVA SITNICA!

- Šta će sad biti, teško je to proceniti. Ako bi se uvažio hrvatski zahtev, to bi bilo jako loše po građane Srbije koji rade u Agrokorovim firmama jer bi to značilo da londonski sud ipak priznaje pravo stečajnom upravniku da može i ovde da se ponaša kao i prema imovini u Hrvatskoj. A tamo Ramljak ima velika prava, i on praktično odlučuje o celokupnoj imovini Agrokora u Hrvatskoj. Ako se uvaži ruski zahtev, to će biti i u interesu Srbije jer je barem na neko vreme zaštićeno poslovanje preduzeća 'Agrokora' u Srbiji i radnici mogu da budu spokojni - ističe profesor Ekonomskog fakulteta.

Situacija je komplikovana. S jedne strane, strani poslodavac u zemlji u kojoj posluje, pa tako i Srbiji, mora da poštuje zakone te države. Tako i država ima legitimno pravo da donosi odluke koje su najbolje u interesu firmi koje posluju na njenom tlu i građana koji su u njima zaposleni. 

S druge strane, privatna svojina je neprikosnovena u EU, i Srbija, koja je zemlja-kandidat za ulazak u EU, o tome mora da vodi računa.

KOLAPS HRVATSKOG PENZIONOG SISTEMA! Budući penzioneri kopaće po kontejnerima!

Ukoliko ne bude poštovala činjenicu da je Agrokor ipak vlasnik firmi u Srbiji, to bi, upozorava Savić, Hrvatska mogla da nam vrati blokiranjem otvaranja poglavlja, što joj ni dosad nije bilo strano.

On podseća da je sud u Ljubljani doneo rešenje u korist Ramljaka i presudio da na teritoriji Slovenije važi njegova prinudna uprava za Merkator, koji je u sastavu Agrokora. Na to su se žalile i Sberbanka i slovenačka država.

Činjenica da su i Slovenija i Hrvatska u EU, u kojoj se privatna svojina ne dovodi u pitanje, razlog su, smatra on, što je sud u Ljubljani doneo takvu odluku.

Ukoliko Beograd ne bude poštovao činjenicu da je Agrokor vlasnik firmi u Srbiji, to bi Hrvatska mogla da nam vrati blokiranjem otvaranja poglavlja, što joj ni dosad nije bilo strano

Kako god bilo, Savić smatra da su Agrokoru dani odbrojani i da je samo pitanje da li će otići u stečaj za nekoliko meseci ili godinu dana, i da li će bankrotirati celokupan ili će možda neki delovi preživeti.

HRVAT POKUŠAO DA IZVOZA RUSE, UZELI MU DEO MERKATORA: Putinovi bankari plene imovinu po "lijepoj njihovoj"!

Njegove obaveze su pet-šest puta veće od vrednosti imovine, čak i pod uslovom da je neko spreman da za nju plati trenutnu tržišnu vrednost. To znači da bi poverioci mogli da se nadaju naplati samo jedne šestine potraživanja, i to naravno nikoga neće zadovoljiti, objašnjava Savić. 

Zato će se grčevito boriti, kao što to radi i Sberbanka, da u toj utakmici naplate što više mogu.

Šta to znači za firme u Srbiji? Po Savićevom mišljenju, i preduzeća u Srbiji biće u teškoj poziciji.

- Ta teška pozicija ne mora da znači i da je beznadežna. Možda Ramljak odluči, a možda i zajedno sa Srbijom, da proda ta preduzeća dok ona još nešto vrede, jer su mu sredstva potrebna za isplatu dospelih obaveza Agrokora. Za naša preduzeća promena vlasnika uopšte ne mora da bude loša. Jer svakako da je bolje da, za razliku od Agrokora, dobiju vlasnika koji je savestan i koji hoće da nastavi delatnost - ističe Savić za Sputnjik.

HRVATSKA TEORIJA ZAVERE! PUTIN KRIV ZA KRAH "AGROKORA": U Zagrebu pronašli opravdanje za propast svoje najveće kompanije!

Ovako kako sada stvari stoje, možda zvuči pesimistički, ali u kakvom je stanju Agrokor, radnici u preduzećima u Srbiji na kraći rok ne bi trebalo da budu zabrinuti. Ali na duži, smatra on, moraju da brinu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
isidor

pre 6 godina

Ko brine o domaćim firmama i zaposlenim, šta treba da pomažemo Hrvatske ????????????

Dragorad

pre 6 godina

Proklet bio dan kada je ovaj lik dosao u Srbiju i sa sobom doneo samo lopovluk i bahatost u firmu koja je bila jedna od boljih ( ako ne i najbolja) u trgovini na ovom podruciju. Nije on nikakav gazda vec prokletnik kojeg treba isterati iz ove zemlje za sva vremena.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17