• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.C.-K.P.

29.08.2017

16:30

DRASTIČNO POOŠTREN ZAKON OD 1. SEPTEMBRA! Ko vozi bez pojasa plaća 10.000 dinara, a na ALKOHOL bolje ni ne pomišljajte!

Društvo

DRASTIČNO POOŠTREN ZAKON OD 1. SEPTEMBRA! Ko vozi bez pojasa plaća 10.000 dinara, a na ALKOHOL bolje ni ne pomišljajte!

Podeli vest

U novom zakonu duplirane kazne za čak 150 prekršaja, među kojima su vožnja bez pojasa, sa mobilnim, nedozvoljeno preticanje... Granica za vožnju pod alkoholom pomerena sa 0,3 na 0,2 promila, što je praktično nulta tolerancija

Vožnja bez pojasa ili sa mobilnim telefonom u ruci ubuduće će se kažnjavati čak 10.000 dinara, duplo više nego ranije, predviđa novi zakon o bezbednosti saobraćaja koji će biti usvojen u petak. Takođe, prema najnovijim propisima, ista kazna predviđena je i za onog ko bude uhvaćen za volanom sa 0,2 promila alkohola u krvi, što odgovara popijenom jednom malom pivu od 0,33 litre!

Drakonski zakon donosi duplo veće kazne za čak 150 prekršaja. Uz to, za sedam najtežih prekršaja određene su kazne od neverovatnih 100.000 do 120.000 dinara uz zabranu upravljanja vozilom najmanje devet meseci i oduzimanje od 13 do 15 bodova (pogledajte tabelu).

Što rigoroznije, to bolje
Da se ja pitam, granica za alkohol bila bi nula promila, a za nevezan pojas kažnjavao bih 100.000 dinara
Damir Okanović, Komitet za bezbednost saobraćaja

Nema praštanja

informer

U Upravi saobraćajne policije kažu da neće biti tolerancije, kako prema onima koji voze pod dejstvom alkohola tako i prema vozačima koji iz nemara ne vezuju pojas ili ne pale dnevna svetla.

- Vožnja pod dejstvom alkohola, uz neprilagođenu brzinu, glavni je uzrok većine saobraćajnih nesreća. Zbog toga je dodatno spuštanje granice na 0,2 promila i povećavanje kazni na 10.000 dinara sasvim opravdano, a saobraćajna policija će imati nultu toleranciju. Uz to, dupliran je iznos kazni za još 150 prekršaja, kao što su nevezivanje pojasa, korišćenje telefona, nepoštovanje zabrane preticanja ili nekorišćenje dnevnih svetala. I to ćemo kada zakon bude stupio na snagu vrlo rigorozno kontrolisati, jer svaka od tih 150 stvari može da spreči nesreću i spase nečiji život - rekli su u Upravi saobraćajne policije, a potom prokomentarisali i sedam najvećih kazni.

- Za nekoga ko prestiže vozilo koje je stalo na pešačkom da propusti pešaka, upravlja vozilom bez bilo kakve dozvole ili vozi sa detetom starijim od 12 godina u krilu svaka je kazna premala. Pošto zakon ipak mora da propiše sankcije, gledali smo da one budu maksimalne i iznose od 100.000 do 120.000 dinara, uz zabranu upravljanja vozilom najmanje devet meseci i oduzimanje od 13 do 15 bodova - objašnjavaju u Upravi saobraćajne policije.

Koliko je 0,2 promila alkohola
* Malo pivo od 0,33 l
* Čaša vina od 0,15 l
* Čašica rakije od 40 ml

Nove rigorozne odredbe koje sadrže Izmene i dopune zakona o bezbednosti saobraćaja podržali su i saobraćajni stručnjaci. Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović tvrdi za naš list da za alkohol treba da bude nulta tolerancija, a za pojas i korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje nema dovoljno visoke kazne.

- Izmene zakona donose brojna poboljšanja i tako nešto nam je odavno bilo potrebno. Što se tiče alkohola, smatram da nije trebalo da se spušta na 0,2 promila nego na nulu i da raskrstimo više sa njim. Uz to, opravdavam i podržavam povećane kazne za nevezivanje pojaseva i korišćenje mobilnih telefona. Da se ja pitam, za pojas i mobilni telefon kazna bi bila ne deset nego 100.000 dinara. Pored toga, ovim izmenama zakona predviđene su i neke jako pozitivne novine kao na primer to da sada možete da prestignete traktor ili bicikl i preko pune linije - objašnjava Okanović.

Ni kap alkohola

Sa njim je saglasan i urednik i voditelj emisije SAT Mirko Alvirović, koji je objasnio da spuštanje granice alkohola sa 0,3 na 0,2 promila praktično znači apsolutnu zabranu, pošto sada ne smete da popijete niti jedno pivo.

Tanjug

- Sa granicom na 0,2 promila i za jedno pivo ili vino ćete platiti kaznu. I to je odlično, jer ljudima moramo da damo do znanja da ne smeju da piju dok voze. Kod ovih izmena zakona sviđa mi se i to što su kazne za ugrožavanje bezbednosti ljudi duplirane, a one druge koje se odnose na administraciju smanjene - smatra Alvirović.

Slučajevi u kojima se oduzima vozilo

- Ako odbijete da se podvrgnete alko-testu
- Ako imate više od 2% alkohola u krvi
- Ako nemate vozačku dozvolu bilo koje kategorije


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija