• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

31.08.2017

09:22

SUTRA POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA! Skraćeni časovi u više od 700 škola, prvi raspust već u NOVEMBRU!

Društvo

SUTRA POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA! Skraćeni časovi u više od 700 škola, prvi raspust već u NOVEMBRU!

Podeli vest

Novа školskа godinа zа učenike osnovnih i srednjih školа počinje sutra, а časovi će trajat 30 minuta zbog najavljenog štrajka predstavnika Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i članova granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", zbog nezadovoljstva Nacrtom zakona o zaposlenima u javnim službama

Kako je najavljeno, zbog štrajka Unije sindikata prosvetnih radnika u Srbiji u 750 škola 1. septembra biće skraćeni časovi, dok će na trgovima u Kraljevu, Zrenjaninu, Nišu, Somboru, Beogradu i drugim gradovima biti organizovani protesti na kojma će se između ostalog zahtevati povlačenje Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama i potpisivanje Protokola o zaradama na osnovu koga će plate u prosveti porasti na nivo iznad republičkog proseka.

Predsednica USPRS Jasna Janković najavila je da će taj sindikat prvog dana školske godine u Beogradu održati konferenciju za novinare ispred Ministarstva prosvete i najavila da je štrajk "samo početak sindikalnih aktivnost u narednoj školskoj godini".

Jednočasnovni štrajk upozorenja u 387 osnovnih i srednjih škola organizovaće sutra i članovi granskog sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost".

Informer

- Naši članovi zaposleni u osnovnim i srednjim školama, kao i naše članstvo u drugim ustanovama obrazovanja i vaspitanja organizovaće jednodnevni štrajk upozorenja u trajanju od jednog sata. Naše članstvo će u skladu sa situacijom na terenu prilagoditi modalitet jednog sata različitm okolnostima - recimo možemo obustaviti rad u periodu od 11 do 12, 13 do 14 ili 15 do 16 časova, ili tokom četiri časa po 15 minuta mogu obustaviti nastavu", rekla je ranije portparol tog sindikata Vesna Vojvodić Marjanović.

Jesenji raspust

Novа školskа godinа zа učenike osnovnih i srednjih školа počinje sutra, а učenici će pored letnjeg, zimskog i prolećnog raspusta imati i kratak jesenji raspust, predviđeno je Kalendarom obrazovno vaspitnog rada.

Prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada- jesenji rаspust je 9. i 10. novembrа а kako zatim sledi vikend, učenici i nаstаvnici će se odmаrаti ukupno četiri dаnа.


Svoje nezadovoljstvo izraziće i druga dva reprezentativna sindikata u ponedeljak, 4. septembra.

U 800 škola u ponedeljak, 4. septembra neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni jer se tog dana u Beogradu održava javna rasprava o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama koji je za zaposlene u prosveti neprihvatljiv, najavili su predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) i Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS).

Na konferenciji za novinare ta dva sindikata ranije je rečeno da će potpuna obustava rada i protest ispred Skupštine Srbije biti organizovan onog dana kada zakona o zaposlenima u javnim službama uđe u skupštinsku proceduru.

Sindikati prosvete nezadovoljni su materijalnim položajem zaposlenih u tom sektoru i navode da Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama derogira Posebni kolektivni ugovor i druge benefite koje su prosvetni radnici ranije postigli posle višemesečnog štrajka.

Oni su ranije tražili povlačenje tog zakona.

U VIŠE OD 700 ŠKOLA ĐACI ĆE BITI UNIFORMISANI! Ministar Mladen Šarčević za Informer otkriva ŠTA DONOSI NOVA ŠKOLSKA GODINA!



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija