• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.08.2017

13:46

ŠARČEVIĆ O ZAKONU O UDŽBENICIMA: Uvek ima korupcije tamo gde nemate upaljeno svetlo!

Društvo

ŠARČEVIĆ O ZAKONU O UDŽBENICIMA: Uvek ima korupcije tamo gde nemate upaljeno svetlo!

Podeli vest

Zakon o udžbenicima mora da se menja zbog novih nastavnih programa i planova, ali i zbog toga jer ovakav kakav je sada ne može da iskoreni korupciju u školama, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević i najavio analizu koja će utvrditi zašto su pojedine škole kupovale najskuplje udžbenike

Šarčević je novinarima u Vladi Srbije rekao da je za suzbijanje korupcije u školama potreban veći broj inspektora, što ministarstvo nema i zato ne možemo da se, kako je rekao, izborimo sa tom pojavom.

- Uvek ima korucije tamo gde nemate upaljeno svetlo - rekao je ministar i dodao da je aktuelni Zakon o udžbenicima donet na brzinu.

- Mi ne možemo da lovimo svakog direktora škole, svakog predsednika saveta roditelja šta su izdilovali sa izdavačima, jer za to nemamo dovoljno inspektora. Novim zakonima će to biti rešeno - uveren je ministar.

Šarčević je rekao da pomenuti zakon mora da se menja i zbog novih nastavnih planova i programa koji treba da budu usvojeni za prvi i peti razred osnovne škole i prvi razred gimnazije.

Kako kaže već ima nekoliko modela kako distribucija udžbenika može da izgleda i dodaje da ministarstvio ne može da utiče na cenu udžbenika, već da cenu diktira tržište.

- Sprovešćemo analizu zašto su se direktori pojedinih škola i neki roditelji iz saveta sa njima, odlučili da uzmu najskuplje komplete udženika od 11.000 dinara, ako osnovni kompleti koštaju 5.500 do 6.000 dinara - rekao je ministar.

On ne naglasio da je razgovarao sa predstavnicima Agencije za borbu protiv korupcije i usaglasili su se da Zakon pruža mogućnost za korupciju.

- To su sitne korupcije, a ja treba da letim po Srbiji i da ih hvatam - nemam sa kim i nemam sa čim. Novi zakoni će nam to olakšati i omogućiti da taj problem rešimo - zaključio je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija