• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

31.08.2017

15:55

OVAKO VLADA SRBIJE PODSTIČE NATALITET: Za prvo dete 100.000 DINARA, za trećeg školarca besplatne knjige!

Društvo

OVAKO VLADA SRBIJE PODSTIČE NATALITET: Za prvo dete 100.000 DINARA, za trećeg školarca besplatne knjige!

Podeli vest

Majke će za prvo rođeno dete umesto 39.345 od sledeće godine dobijati jednokratno 100.000 dinara, ali će ih od tog novca i dalje deliti čak DEVET dokumenata. Porodici koja ima najmanje troje školaraca sleduju besplatni udžbenici za treće i svako naredno dete

Majke u Srbiji od sledeće godine dobijaće jednokratnu pomoć za prvo dete od čak 100.000 dinara, umesto sadašnjih 39.345, predviđa Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici! Novi propis predviđa i neznatna povećanja za drugo, treće i četvrto dete, ali i proširenje korisnika na još neke kategorije kao što su majke iz poljoprivrednih gazdinstava ili strankinje koje su rodile u Srbiji.

Podsticaj i podrška
Ove mere pružiće podršku parovima sa decom, ali i podsticaj onima koji tek planiraju porodicu
Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja

Problem je što će ih od tog novca, barem prema sadašnjim propisima, deliti čak DEVET različitih dokumenata koje će morati da podnesu u zahtevu Ministarstvu rada (pogledajte okvir).
Inače, ovo je samo jedna u nizu mera Vlade Srbije koje će biti donete za podsticaj rađanja, pošto je i Ministarstvo prosvete odlučilo da porodice sa troje ili više školaraca imaju pravo na besplatne udžbenike. 

Veća briga

U Ministarstvu za rad i socijalna pitanja kažu da je suština Nacrta zakona o finansijskoj podršci porodici izjednačavanje majki iz poljoprivrednih gazdinstava sa onima koje su u radnom odnosu, kao i značajno uvećanje pomoći za prvo dete.

Shutterstock

- Do sada je država majkama za prvo dete uplaćivala jednokratnu pomoć od 39.345 dinara, a taj iznos će se drastično povećati i iznosiće čak 100.000 dinara. Neznatna uvećanja naknada biće i za drugo, treće i četvrto dete u 24 mesečne rate. Uz to dodajemo i novine da će pravo na ovu pomoć imati i majka koja je strani državljanin, pod uslovom da je dete rođeno u našoj zemlji, ali i očevi ukoliko je majka deteta strani državljanin. Pravo će imati i majke iz poljoprivrednih gazdinstava, one koje imaju ugovor o delu, ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, ali i one koje su u trenutku rađanja bez posla. Još nije odlučeno da li će pravo na dodatak imati sve majke, bez obzira na materijalni status - otkrivaju u resornom ministarstvu.

EVO ŠTA ČEKA MUŠKARCE ako Srbija uđe u EU... ČETIRI MESECA PORODILJSKOG ODSUSTVA ZA OČEVE!

Šta je sve potrebno za pravo na roditeljski dodatak

1. originalni izvod iz Matične knjige rođenih za svu decu
2. fotokopije prijava prebivališta za decu
3. originalno uverenje o državljanstvu Republike Srbije za majku
4. fotokopije lične karte (original na uvid i očitavanje)
5. fotokopije overene zdravstvene knjižice majke
6. kopija izvoda iz matične knjige venčanih, ukoliko ste venčani
7. fotokopije kartice tekućeg računa kod Poštanske štedionice
(korisnicima koji nemaju otvoren tekući račun službenim putem biće otvoren)
8. uverenja Centra za socijalni rad po mestu stanovanja da majka ispunjava sve uslove
9. formular, koji se može uzeti u Gradskoj upravi za socijalnu i dečju zaštitu

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže za Informer da je cilj izmene propisa poboljšanje materijalnog položaja porodica sa decom, ali i poseban podsticaj i podrška parovima da se ostvare kao roditelji.

- Tekst nacrta uskoro se šalje Vladi na razmatranje, a zatim i skupštini na usvajanje. Prema našim očekivanjima, novi zakon trebalo bi da bude usvojen u toku ove godine. Za cilj ima da porodicama sa dvoje i više dece pruži jaču finansijsku stabilnost i omogući što kvalitetniji život. A sve one buduće roditelje koji tek razmišljaju o prinovi motiviše na stvaranje porodice - smatra Đukić Dejanović.

Pomoć u školi

Pored povećanih novčanih naknada za roditeljski dodatak i brojne beneficije koje novi nacrt zakona donosi, od ove godine država je odlučila i da svaka porodica sa troje ili više dece ima pravo na besplatne udžbenike. Jedini uslov je, predviđa zakon, da dva starija deteta još uvek idu u školu, a pravo na besplatne udžbenike stiče treće i svako naredno dete! Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da su za novu školsku godinu besplatni udžbenici obezbeđeni za više od 86.000 porodica.

Shutterstock

- Tokom aprila ove godine prikupljani su podaci i na osnovu rezultata sprovedena je javna nabavka. Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 126.000 učenika, a sada se očekuje znatno veći broj. Jer svako dete koje je rođeno kao treće, četvrto ili svako naredno u porodici, bez obzira na materijalni status, imaće automatski obezbeđene besplatne knjige u školi - istakao je ministar Šarčević.

Umesto povraćaja PDV, jednokratnih 5.000 dinara

Prema novom zakonu više se neće isplaćivati povraćaj PDV-a na bebi opremu već će roditelji primati paušal u iznosu od 5.000 dinara! On će se isplaćivati uz jednokratni iznos roditeljskog dodatka i prvu njegovu isplatu za drugo, treće i četvrto dete.
- Za njegovo ostvarivanje neće biti potrebno ispunjavanje dodatnih uslova vezanih za prihode porodice i skupljanje računa u dve godine. Ostvariće se za svako dete za koje je ostvaren roditeljski dodatak. Do predloženog iznosa se došlo deljenjem dosadašnjeg iznosa od 300.000, koji je izdvajan za PDV na prosečan broj korisnika roditeljskog dodatka - objašnjavaju u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja.






Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija